• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:25Güneş 06:02Öğle 13:07İkindi 16:55Akşam 20:02Yatsı 21:32
    • 17°C Kocaeli
    • 18°C İstanbul
    • 26°C Ankara
    • 24°C Rize
  • BIST: 9915.62 2.05
  • Altın: 2435.681 0.33
  • Dolar: 32.5203 -0.13
  • Euro: 34.8906 -0.16

Bakan İslam’dan O İddialara Yanıt

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, CHP Milletvekili Umut Oran’ın 1 milyon engellinin aylığının kesileceği iddialarına ilişkin, “Birilerinin belki biz iktidar oluruz geliriz de keseriz gi...
Bakan İslam’dan O İddialara Yanıt

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, CHP Milletvekili Umut Oran’ın 1 milyon engellinin aylığının kesileceği iddialarına ilişkin, “Birilerinin belki biz iktidar oluruz geliriz de keseriz gibi bir ümidi varsa boşuna ümitleniyorlar. Bunu yaptırmayız da, yapmayız da. Böyle bir plan, böyle bir çalışma, böyle bir tasavvur yok” dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam, yaklaşan Engelliler Haftası ve Türkiye Sakatlar Konfederasyonu’nun yönetiminin yenilenmesi nedeniyle Konfederasyon Başkanlığı’nı ziyaret etti. Ziyarette Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi, Bakan İslam’a taleplerini belirterek, “2022 engelli aylığıyla ilgili aile gelirini dikkate alarak ufak bir rakamı geçmesiyle maaşların kesildiğini, biz bu maaşların aile gelirini değil de bireyin gelirini dikkate alarak, açlık sınırı 250 TL değildir. Bu nedenle rakamın biraz daha yukarıda tutulmalı, bu nedenle maaşların kesilmemesi gerekir. Evde bakım konusunda iki engellisi olanlar var. Asgari ücretin 3’te 2’sini geçtiği zaman hemen kesiliyor. Bu kesilmelerin doğru olmadıkları kadar da, hele hele iki engellisi varsa birer asgari ücret neti kadar düşünülmesi doğru olur diyorum. Talebimiz çok net olmamakla beraber en kötü ihtimalle kademeli desteğin doğru olacağını, bireyin gelirinin dikkate alınmasının doğru olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“ENGELLİNİN HERHANGİ BİR ŞEKİLDE ÜCRETİNİ, AYLIĞINI KESMEK GİBİ BİR PLAN, TASAVVUR, HERHANGİ BİR ŞEY YOK”

Bakan İslam ise engellilerin aylığının kesilmesiyle ilgili haberleri zaman zaman basında gördüklerini belirterek, “En son gördüğümde, ‘1 milyon engellinin yardımını kesecekler, buna hazırlanıyor’ diye bir haber görmüştük. Buna çok şaşıyoruz. Birilerinin belki biz iktidar oluruz geliriz de keseriz gibi bir ümidi varsa boşuna ümitleniyorlar. Bunu yaptırmayız da, yapmayız da. Böyle bir plan, böyle bir çalışma, böyle bir tasavvur yok. Engellinin herhangi bir şekilde ücretini, aylığını kesmek gibi bir plan, tasavvur, herhangi bir şey yok. Aksine son 5-6 yılda Bakanlığımız kurulduktan sonra özellikle engellilerle ilgili çok ciddi çalışmalar yapıldı. Hem engelli aylıklarında hem engelli bakım aylıklarında ciddi iyileştirmeler yapıldı. 2013 öncesinde kendisine bakacak kimse yoksa eğer engelli aylığı alıyordu engellilerimiz. Biz bunu değişirdik. Kendisine bakacak kimse olma şartını ortadan kaldırdık. Dolayısıyla engelli aylığı alan insan sayısı birdenbire çoğaldı. Bundan da memnuniyet duyuyoruz. Hane içinde kişi başına düşen ücret ne kadar olursa engelli aylığı alınır konusu. Bunu da 2014 yılında düzelttik. 119 liradan 286 lira civarına çıktı. Engelli bakım aylıkları noktasında da son yıllarda fevkalade iyi düzenlemeler oldu. 2007 yılı ile 2015 yılı arasında engelli aylığı alan insan sayısında 450 bin kişilik artış oldu diye biliyorum. Dolayısıyla biz bu rakamları arttırıyoruz. Daha çok insana ulaşmaya çalışıyoruz” dedi.

“HANE İÇİNDE ENGELLİLERİN SAYISI TESPİT EDİLİRKEN BİRDEN FAZLA ENGELLİ VARSA BİRİNCİDEN SONRASI İKİ KİŞİ SAYILIR ŞEKLİNDE BİR YENİ KURAL GETİRDİK”

Yeni yaptıkları değişikliklerle ilgili de bilgi veren İslam, “Hane içinde engellilerin sayısı tespit edilirken birden fazla engelli varsa birinciden sonrası iki kişi sayılır şeklinde bir yeni kural getirdik. Bütün bunlar hepsi bizim engellilerin haklarını ne kadar çok savunduğumuzu, ne kadar hakça bir paylaşımı hedeflediğimizi, engellilerin sosyal hayata katılabilmeleri için ekonomik güçlüklerini, bakım güçlüklerini giderebilmek açısından ne çok şey yaptığımızı gösteren örneklerdir. AK Parti iktidarlarının şöyle bir özelliği var; yaptığımız hiçbir işi bu iş tamamlanmıştır, son noktayı koyduk gözüyle değerlendirmeyiz. Yaptığımız bütün işlerin eleştirisini yaparız. Zaman zaman düzeltmelerini yaparız. Bütün kanunlarımızı, bütün sosyal politikalarımızı zamanın şartlarına uygun hale getirebilmek için sürekli yenileriz. Bu işlerde böyle devam edecek” ifadelerini kullandı.

“BUNU DÜZELTMEK İÇİN BİR YÖNTEM BULUNABİLİR, BUNUN İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Kişi başına düşen hane içi gelir dağılımında ufak bir yükselme olduğunda kriter dışı kaldığını ve bu konuda çok şikayet aldıklarını söyleyen İslam, “Evde bakımda 586 TL. Hane içinde kişi başına düşen gelir 586 liranın altındaysa engelli evde bakım aylığı veriyoruz. 586 liranın üstüne çıkarsa evde bakım aylığı kesiliyor. Biz vatandaşlarımızdan şöyle bir şikayet alıyoruz; ‘Cüzi artışlarda da bu aylık kesiliyor. Bu cüzi artışlarda kesilmemesi için bir kademeli düzenleme yapılabilir mi’ diye. Bunu çalışıyor arkadaşlarımız, bu makul bir talep. Bunun üzerinde çalışıyoruz. Önümüzdeki dönem bunu değerlendireceğiz. 50 liralık, 100 liralık bir gelir artışı çok büyük bir şey değildir. 780-790 liralık bir kaybı oluyor 50 liralık bir artış yüzünden gibi bir şikayetle karşılaşıyoruz. Bunu düzeltmek için bir yöntem bulunabilir. Bunun için çalışıyoruz. Bu düzeldikten sonra maaşta kesilmeler çok daha azalacak” dedi.

“ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZ VE YAKINLARIMIZ LÜTFEN YAPTIĞIMIZ SÖZLEŞMEYE KENDİLERİ DE ÇOK DİKKAT ETSİNLER”

“Engelli vatandaşlarımız ve yakınlarımızdan bir ricamız var” diyen Bakan İslam, şöyle konuştu:

“Lütfen yaptığımız sözleşmeye kendileri de çok dikkat etsinler. Şu tarz şikayetlerimiz var bizimde; engelli vefat ettikten sonra aile engelli maaşını almaya devam ediyor. Engelli vefat ettikten sonra aile engelli bakım ücretini almaya devam ediyor ya da engellilik durumu sona erdiği halde ücretler alınmaya devam ediyor. Biz bunları kestiğimiz zaman ve geriye dönük faizlerle birlikte bu haksız ödemeyi istediğimiz zaman da kıyamet kopuyor. Bunlar doğru değil. Her iki tarafta birbirine karşı anlayışlı olmalı. Elbette biz engelli haklarını savunurken diğer vatandaşlarımızın hakkını savunmalıyız ve haksız ödemeleri, yersiz ödemeleri de ilgili kişilerden tahsil etmeliyiz. Bu da bizden istenen bir şeydir. Diğer yandan gelir artışı olduğu için engelli aylığı veya evde bakım aylığı kesilen vatandaşlarımızdan bir geri ödeme istenmesi söz konusu. Bununla ilgili bir tebligat yaptık. Geri ödeme istenen ailelerin maddi durumlarına bakılmasını istedik. Bu geri ödemeyi yapabilecek durumda olup olmadıklarının kontrol edilmelerini istedik bütün il müdürlüklerimizden ve bütün vakıflarımızdan. Eğer aile ödeme gücüne sahip değilse, birikmişleri, haksız gelirin birikmiş kısmını orada bir karşılıklı anlaşma yoluna gitmemiz mümkün. Şimdi o incelemeleri yapıyoruz. Şuanda hane incelemeleri yapılıyor bununla ilgili.”

Bakan İslam, son 13 yılda engelli memur istihdamında da 5 binlerden 36 binlere gelindiğini hatırlattı.

Öte yandan Türkiye Sakatlar Konfederasyonu’nun bulunduğu binada asansörün bozuk olması nedeniyle Bakan İslam ve engelliler 5’inci kata yürüyerek çıkmak zorunda kaldı.

Kaynak: Haber Kaynağı
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim