• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 05:36Güneş 07:01Öğle 13:17İkindi 16:41Akşam 19:23Yatsı 20:42
    • 0°C Kocaeli
    • 4°C İstanbul
    • -3°C Ankara
    • 2°C Rize
  • BIST: 9860.29 0.00
  • Altın: 3716.774 0.30
  • Dolar: 37.7899 0.19
  • Euro: 41.3154 0.98

Tarih marangoz tezgahında yeniden canlandı

Aksaray’da, yüzyıllar önce kullanılan eşya ve malzemeleri yeniden canlandırmak isteyen marangoz ustası, yaptığı eserlerle dükkanını adeta tarih müzesine çevirdi.
Tarih marangoz tezgahında yeniden canlandı

Marangoz tezgahında tarihi işleyen marangoz ustası 43 yıllık marangoz ustası Recep Oğuz (58), Osmanlı döneminde silah olarak kullanılan mancınık, tarımda çift sürülen karasaban, Yunus Emre’nin figürü ve Genç Osman’ın figürünü ceviz ağacını işleyerek yeniden canlandırdı. Marangozhanesinde işlediği ceviz ağaçları ile silahtan savunma mekanizmalarına, tarımdan hayvancılığa, insan ve hayvan figürlerini ortaya çıkaran marangoz ustası Oğuz, amacının tarihi yeniden canlandırmak, kaybolan meslekleri yeniden yaşatmak ve yeni nesle aktarmak olduğunu söyledi.

TARİHİ YAŞATALIM İSTEDİM

Terazi, kürek, tas, bardak, tabak, çanak, testi, ahşap saat, gaz lambası, değirmen, cellat kılıcı ve oklar gibi yüzlerce eseri aslına uygun olarak işleyen Recep Oğuz, “Ben bu mesleğe 5’inci sınıfı bitirdikten sonra Gökçe köyünde babamın yanında başladım. Babamda bu mesleği köy yerinde el aletleri ile yaptığı için mesleğimi geliştirmek için 1970 yılında şehre geldim. Bir ustanın yanına girdim ve hem kapı pencere yaptım hem de merak üzerine tarihe yöneldim. Çünkü bu işi sevdiğim için yaptım. Eskiden karasaban ve pulluk gibi aletlerle köy yerinde çift sürülürdü. Ben bunları kendim gördüğüm için eski yaşantıyı yeniden canlandırmak, tarihi yeniden canlandırmak adına bu işe yöneldim. Şimdi ise maalesef günümüzde bunların hiç biri kalmadı. Kalmadığı içinde ben bu sanata yöneldim. İstedim ki eskileri canlandıralım, yaşatalım istedim. Şimdi ise eskileri canlandırdık” dedi.

43 YILDA 117 ESERİ CANLANDIRDI

Osmanlı dönemine aynı bir merakının olduğunu belirten marangoz Oğuz, “Benim Osmanlı dönemine ait ayrı bir merakım var. O dönemin yaşantısını ve kullanılan aletlerini çok seviyordum. Sevdiğimden dolayı da bunların eskiye dönük figür ve parçalarını yapmak istedim. İlk önce Osmanlı dönemine ait mancınığını yaptım. Çünkü o Osmanlı Devleti’nin ilk silahıydı. Tarım alanında da eskiye dönük toprağı karasabanla sürerlerdi. Bunu da yaptım. Kağnısından düvellerine kadar tüm malzemelerini yaptım. Osmanlı dönemine ait kılıçlar ve kalkanları yaptım. Bağdat Fatihi Genç Osman’ın figürünü canlandırdım. 43 yıldır ben bu işi yapıyorum ve 117 tane eserim var” şeklinde konuştu.

ESERLERİ CEVİZ AĞACINDA İŞLİYOR

Eserleri ve figürleri ceviz ağacını işleyerek canlandırdığını belirten marangoz Oğuz, “Ben bu işi ceviz ağacını alıp işleyerek yapıyorum. Bu tür eserler ceviz ağacı dışında başka bir ağaçtan olmuyor. Çünkü ceviz ağacının normal yaşamda 720 yıl ömrü var. Bu ağaçla geçmiş tarihleri, figürleri tek tek canlandırıyorum. Amacım geçmiş tarihi figürleri, Osmanlı dönemine ait alet ve malzemeleri yeniden canlandırarak topluma kazandırmak” dedi.

Devletten destek istediğini de belirten Oğuz, "Tüm bunları yapıyorum ama devletten de destek istiyorum. Kalkınma Ajansı’ndan destek istiyorum. Bu sadece bir kişinin tek başına yapabileceği bir iş değil” ifadelerini kullandı.

62da5a1a-5ffa-465c-abba-55cbd249993f.jpg4716d07b-39ef-4b39-ac6a-86b8bc6cede6.jpgcb445043-e526-45d8-9ae7-d5cb82c79b47.jpgd9d4de93-b0ba-4437-a26d-e2a2256ababd.jpg

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim