• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 05:20Güneş 06:47Öğle 13:14İkindi 16:45Akşam 19:31Yatsı 20:52
    • 15°C Kocaeli
    • 16°C İstanbul
    • 14°C Ankara
    • 14°C Rize
  • BIST: 9079.97 3.10
  • Altın: 2306.056 1.33
  • Dolar: 32.3095 0.20
  • Euro: 35.0233 -0.06

"Suriyelilerin Bir Arada Yaşadığı..."

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suriye halkının bugün ikili bir kıskacın tehdidi altında olduğuna dikkat çekerek, "Her zaman üçüncü bir alternatif vardır, o da bütün Suriyelilerin bir arada yaşadığı bir yen...
Suriyelilerin Bir Arada Yaşadığı...

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suriye halkının bugün ikili bir kıskacın tehdidi altında olduğuna dikkat çekerek, "Her zaman üçüncü bir alternatif vardır, o da bütün Suriyelilerin bir arada yaşadığı bir yeni Suriye’nin inşa edilmesidir" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara Palas’ta Suriye Ulusal Koalisyonu ve Geçici Hükümeti ile görüştü. Davutoğlu, yaptığı konuşmada, "Suriye, Türkiye’nin kadim dostudur. Tarih boyu hiçbir şekilde birbirinden ayrılmamış iki halkın ebedi ve ezeli kardeşliğinin yansıdığı bir coğrafyadır. Bütün bu açılardan baktığımızda tarih boyunca omuz omuza vermiş iki halk bugün de zor günlerde yan yana ve omuz omuzadır. Suriye halkı son 4 yıl içinde insanlık tarihinin ender gördüğü onurlu bir mücadelenin, direnişin sembolü olmuş bir halktır. Bütün kesimleriyle Suriye halkı bundan 4 yıl önce onuru, özgürlükleri için birtakım taleplerde bulundu. Bu talepler, hiçbir zaman şiddete dönüşmemişti. Bu barışçıl taleplere karşı bizim de çabalarımıza rağmen Türkiye olarak, Suriye rejimi bu barışçıl taleplere barışçıl cevabı vermektense bütün sert yöntemleri kullanarak, Suriye halkına karşı rejimin ordusunu harekete geçirerek son yüzyıl içinde çok nadir gördüğümüz bir iç çatışmayı tetikledi. 2011 Ramazanında Suriye’ye gittiğimde Halep’te, Humus’ta, Şam’da halkın ne kadar büyük bir tedirginlik içinde katliamlarla karşı karşıya kalarak hayatını sürdürdüğünü gördüğümde çok büyük bir ızdırap içinde dost ve kardeş Suriye halkının çektiği acılara şahitlik ediyoruz. Her türlü acıya, tanklara, hava bombardımanına, insanlık suçu olan kimyasal silahlara karşı Suriye halkı başını eğmedi. Onurlu bir şekilde taleplerini dile getirmeye devam etti ve kendi içinde de örgütlenerek Suriye Ulusal Koalisyonu’nu oluşturdu. Şu ana kadar 300 bini aşkın kardeşimizi kaybettik Suriye’de. 4,5-5 milyon kardeşimiz Suriye dışında mülteci durumuna düştü. Bunun yaklaşık 1.7 milyonu Suriye’den olmak üzere, 300 bini de Irak’tan olmak üzere mülteci ağırladık. Bu konuda Türkiye’nin tutumu açıktır. Sizlere devrimin 4. yılında Türk halkının ve hükümetimizin ilkesel tutumunu vurgulamak istiyorum. Suriye halkı bizim ebedi ve ezeli kardeşimizdir. Zor günlerinde Suriye halkı bizim kardeşimizdir, zor günlerinde kapımızı Suriye halkına kapatmadık, kapatmayacağız" ifadelerini kullandı.

Başbakan Davutoğlu, "Gaziantep ile Halep’i ayırmak tarihte nasıl mümkün değilse şimdi de Suriyeli kardeşlerimizle ve bizim kardeşlerimizin helal sofrasını ayırmak mümkün değildir. Kim hangi suçlamada bulunursa bulunsun sizler bizim öz kardeşlerimizsiniz, Suriye’den gelen yetimler bize Allah’ın ve tarihin emanetidir. Onların namusu, onların onuru bizim onurumuzdur. Yetimlerin geleceği bizim geleceğimizdir. Çocuklarımız ile Suriyeli yetimler arasında herhangi bir ayrımcılık yaparsak biz kendimize ihanet olmuş inancındayız. Suriye Ulusal Koalisyonu olarak Türkiye’de kendi öz vatanınızda olduğunuz bilincinde olunuz. 4 yıllık acılardan sonra Suriye halkı bugün maalesef ikili bir kıskacın tehdidi altındadır. Bir taraftan kendi halkına zulüm eden bir rejim, diğer tarafta da bu rejimle uzun süre işbirliği yapıp daha sonra da Suriye halkına zulmederek vahşice görüntüleri yayarak İslam’ın o izzetli ismine de zarar veren DEAŞ denen bir örgüt. Suriye halkı bu iki kötü alternatifin altında ezilmemelidir. Her zaman üçüncü bir alternatif vardır, o da bütün Suriyelilerin birarada yaşadığı bir yeni Suriye’nin inşa edilmesidir. Siz, bu yeni Suriye’nin sözcüleri, temsilcilerisiniz. Son dönemde Suriye Ulusal Koalisyonu’nun temsil gücünü kırmaya yönelik çalışmaların olduğunu biliyoruz. 2011 yılında bütün Ortadoğu’da Arap Baharı denen demokratik dalga bugün yerini baskıcı birtakım yöntemlere ve terör tehdidine bırakmış bulunuyor. Suriye devrimi 4 yıl önceki hedeflerine ulaşırsa sadece Suriye halkları değil, bundan etkilenen bütün Ortadoğu halkları kendilerine yeni bir rota çizmiş olacaklardır. O zaman sizin başarınız sadece Suriye’nin başarısı olmayacak. Bu yolda her zaman Suriye Ulusal Koalisyonu’nun yanında olacağız" diye konuştu.

"HALİD HOCA’YA O ZAMAN DA BİLDİRİMDE BULUNDUK"

"Bildiğiniz gibi Türkiye ile Suriye arasında 1921 yılında Ankara Anlaşması’nda bizim ecdadımız sizin de, Suriye halkının da tarihi büyüğü Süleyman Şah Türbesi’nin bulunduğu mekan Türkiye toprağı olarak kabul edilmişti" diyen Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Onlarca yıl bu mekan sizlere emanetti. Suriye ve Türkiye halkının ortak alanı olan bu mekanı son dönemde bazı çatışmaların tehdidi altına geldiğinde bu mekanı tekrar taşıma ihtiyacı hasıl oldu. Şah Fırat Operasyonu’nu yaparak bu kutsal mekanı kardeş Suriye topraklarında Eşme’ye taşıdık. Bu operasyon sırasında Suriye Ulusal Koalisyonu’nun verdiği desteğe teşekkür ediyoruz. Bu taşıma işleminde Suriye Ulusal Koalisyon Başkanı Halid Hoca’ya o zaman da bildirimde bulunduk. Bundan sonra da sizlere emanettir. Sizler ve sizlerin yetimleri de bizlere emanetsiniz. Suriye’de halkıyla barışık bir sistem kurulduğunda bütün dünya herhangi iki halkın arasında Türkiye ile Suriye halkının bütünleştiğini görecektir. Ümidinizi kaybetmeyiniz. Tarih ümit taşıyan halkların başarı destanlarıyla doludur. Sizler Suriye’nin her bir bölgesinde, Hama’dan Humusa, Golan’a kadar her bir Suriye toprağında, Suriye halkının bu izzetli, onurlu direnişi anılacaktır. Şehitlerin ve bu savaşta kaybedilmiş o canların hatırası onlarca, asırlarca yıl büyük bir onurla, gururla hep gelecek nesillerce yadedilecektir. Ben tekrar 4 yıl önce başlayan Suriye devriminin ilkeleri doğrultunda barışçıl yönetmelerle Suriye halkının ulusal koalisyonuna, bütün arkadaşlara başarılar diliyorum. Her köşedeki Suriye halkına bir kez daha Türk halkının selam, dua ve desteklerini ifade ediyorum."

"SURİYE ŞEHİRLERİNDEKİ İNSANLARIMIZI SAVUNMASIZ BIRAKMAK İSTEMEDİK"

Suriye Ulusal Koalisyon Başkanı Halid Hoca ise, "Sizler, Suriye devrimini özet olarak tarihte destan yazan Suriye halkının özgürlüğünü ve onurunu belirttiğiniz gibi, devrim barışçıl bir şekilde başlamıştır. Onuru için barışçıl bir şekilde devrimine başlamıştır. Amacı sadece özgür ve onurlu yaşamaktı. 6 ay boyunca herhangi bir mermi atmaksızın bu çabalarına başlamıştır. Şu anda bizler son dönemde İran kuvvetlerinin Suriye’yi işgal etmesiyle karşı karşıyayız. Misafirperverliğiniz ve bu güzel karşılamanız için teşekkür ediyoruz. Suriyelilerin burada rahat bir şekilde yaşadıkları tek ülke olarak görüyorlar. Ne yazık ki diğer ülkelerde mülteci olarak hissediyorlar kendilerini. Türkiye’de kardeş bir duyguyla karşı karşıyadır. Suriye halkının hafızasında Suriye rejiminin şu anda uyguladığı canice uygulamalar yer etmiştir. Türkiye’nin göstermiş olduğu ayrıcalıkla destekten dolayı da bunu da hafızasına kazımış bulunmaktadır. Önümüzde önemli bir takım kazanımlar söz konusudur. Biz aynı zamanda halkımızı ve Suriye şehirlerindeki insanlarımızı savunmasız bırakmak istemedik. Elimizdeki imkanlar çerçevesinde bölgelerimizi korumaya çalıştık. 2 aylık süreçten sonra artık siyasi bir başka hareketliliğe başlamışlardı. Daha alçak, farklı bir istekle Suriye devrimine zarar vermek için bu yapılmaktadır. Bizim bu dönemece karşı durmamız gerekiyor. Büyük ülkeler tarafından da desteğe ihtiyacımız vardır, bunun başında Türkiye yer almaktadır" şeklinde konuştu.

Bir sonraki hedefleri arasında birlikteliğin korunması olduğunu belirten Hoca, "Aynı zamanda imajımızı güçlendirerek halkı kucaklamak, özellikle içerideki bütün devrim günlerini de önümüze alarak harekete geçmek. Suriyeliler arasında diyalog başlattık" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim