14 Mayıs 2024
  • Kocaeli8°C
  • İstanbul11°C
  • Ankara7°C
  • Rize12°C

AKAR’DAN EMEKLİ ÖĞRETMENLER İÇİN KANUN TEKLİFİ

Cumhuriyet Halk Partisi Kocaeli Milletvekili Haydar Akar ve Balıkesir Milletvekili Namık Havutça'nın TBMM Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifi ile 1’inci dereceye yükselen öğretmenlerin ek göstergelerinin 3800’e çıkarılmasını öngördü.

Akar’dan emekli öğretmenler için kanun teklifi

10 Haziran 2014 Salı 17:20

Akar’ın vermiş olduğu kanun teklifi yasalaşırsa, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa ekli (I) Sayılı Ek Gösterge Cetvelinin "IV - Eğitim ve öğretim Hizmetleri Sınıfı" (b) alt bendi değişecek. Teklife göre öğretmenlerin ek göstergeleri arttığında emekliliklerinde daha fazla emekli aylığı alabilecekler.


GEÇİM SIKINTISI EMEKLİ OLMALARININ ÖNÜNDE ENGEL

Kanun teklifinin gerekçesinde, kamu emekçilerinin yaklaşık 3'te 1'inin öğretmenler olduğu hatırlatırken, öğretmenlerin emeklilik hakları geldiği halde ekonomik darboğaz yaşacakları endişesi ile emekli olmak istemediklerine dikkat çekildi.


GEREKÇEDE, ŞU GÖRÜŞLERE YER VERİLDİ:

“Yıllarca verdikleri hizmetlerin karşılığı en azından emekli olduklarında almayı hak etmişlerdir. 2002 Aralık ayında yaklaşık 350 olan emekli öğretmen aylığı 2014 yılına gelindiğinde 25 yılını doldurmuş bir öğretmen yaklaşık bin 400 lira emekli aylığı alabilmektedir, öğretmenlerimiz 1'inci derece kadroya geldiklerinde 3000 ek gösterge almaları emeklilik dönemlerinde aldıkları aylıkların da düşük olmasına neden olmaktadır. Bununla birlikte çalışırken geçimini sağlamakta zorlanan öğretmenler, emeklilikte ise sefalete mahkûm edilmektedir. Kendi ailelerinin temel ihtiyaçlarını karşılayabilmekten uzak kalmış öğretmenlerin bugünkü ekonomik şartlar altında görevlerini layıkıyla yapmalarını beklemek adaletli, sosyal devlet anlayışına uygun bir yaklaşım değildir. 3800 ek göstergenin öğretmenlerimize en önemli katkısı emekli olduğunda kendini gösterecektir.