10 Mayıs 2024
  • Kocaeli13°C
  • İstanbul15°C
  • Ankara12°C
  • Rize15°C

GEBZE 28 ŞUBAT’I UNUTMADI

Tarihe kara bir leke olarak geçen 28 Şubat uygulamalarından eser kalmasa da acıları hala hafızlarda yaşanıyor. 28 Şubat’dan en çok etkilenen bölge olan Gebze, o kara günü unutmadı.

Gebze 28 Şubat’ı unutmadı

28 Şubat 2019 Perşembe 09:53

Dönemin Gebze Belediye Başkanı Ahmet Penbegüllü, günlerce işkence gördü, hapis yattı, bu acıya dayanamadı ve vefat etti. Gebze’de halkın oyları ile seçilen belediye başkanı ve yardımcılarının yanı sıra Gebze’de bir çok dernek ve STK basıldı, tutuklanmalar ve işkenceler yaşandı. O karanlık dönemin üzerinden 22 yıl geçmesine rağmen Gebze’de hala bazı acılar çok taze.

GEBZE’NİN ÜZERİNDEN SİLİNDİR GEÇTİ
Türkiye’nin 90’lı yıllarda üzerine bir karabulut gibi çöken 28 Şubat’ın izlerini Gebze’de de görmek mümkündü elbet. Kimilerine göre demokrasiye yapılan balans ayarı, birçok insanın hayatını derinden etkiledi. İnsanların eğitim yaşantısını, siyasi geleceğini, aile yapısını altüst eden bu ayar, büyük derin etkiler bıraktı. 28 Şubat sürecinde Gebze çok mağdur oldu. Dönemin Gebze Belediye Başkanı Ahmet Penbegüllü, asılsız iddialarla tutuklandı. 13 ay ağır koşullarda cezaevinde yattı. Hücreye atılıp işkence gördü. Daha sonra hiçbir suçu bulunamayınca “pardon” denilip serbest bırakıldı. Fakat içerdeki yılları ağır geçtiği için Penbegüllü kanser oldu. Çok geçmeden hayata gözlerini kapadı.

MÜFETTİŞ CANDAN EREN VE MEDYA
Aslında 28 Şubat’ın Gebze’yi ilgilendiren en önemli kısmı o yıllarda Gebze’ye gönderilen müfettiş Candan Eren ve Eren’e bilgi sızdıran gazeteciler. Gebze Belediyesi’nde yapılan operasyonun baş mimarı olan müfettiş Candan Eren, o yıllarda hangi gazetecilerle görüştü? Bu gazetecilerle neler konuştu? Eren’e hangi gazeteciler Gebze Belediyesi hakkında bilgi sızdırdı? Gebze kamuoyu tüm soruların cevabını arıyor. Tüm bu sorular cevabını bulmadığı sürece 28 Şubat’ın Gebze’deki izleri silinmeyecektir.