28 Nisan 2024
  • Kocaeli11°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara17°C
  • Rize15°C

(ÖZEL HABER) "YEŞİL ALTIN" 300 LİRADAN 5 LİRAYA DÜŞTÜ

Mersin’in Silifke ilçesinde ilk çıktığında kilosu 300 liradan alıcı bulan "yeşil altın" olarak da adlandırılan eriğin fiyatı açık alanda yetiştirilenlerin hasadına başlanmasıyla 5 liraya kadar düştü.

(Özel Haber) "Yeşil Altın" 300 Liradan 5 Liraya Düştü

13 Nisan 2014 Pazar 10:33

- Mersin’in Silifke ilçesinde ilk çıktığında kilosu 300 liradan alıcı bulan "yeşil altın" olarak da adlandırılan eriğin fiyatı açık alanda yetiştirilenlerin hasadına başlanmasıyla 5 liraya kadar düştü.

Türkiye'nin erik üretiminde önemli merkezi olan Silifke'de, erkenci üründen sonra açık alanda üretilen erik bahçelerinde de hasat başladı. İlk çıktığında pahalı olduğu için özellikle aş eren hamile kadınlar tarafından taneyle satın alınan eriğin fiyatı bahçelerdeki hasatla kısa sürede düştü.

Atayurt Hal Komisyoncuları Derneği Başkanı Ali Türer, yaptığı açıklamada, can eriğin açıkta hasadına başlanmasının ardından kilosunun kalitesine göre 5 ila 7 lira arasında satıldığını söyledi.

Bu yıl ilçe genelinde 800 dönüm araziden 8 bin ton erik hasadı beklediklerini ifade eden Ali Türer, "Erik üretimi Göksu Vadisi Keben köyü başta olmak üzere Sabak, Bükdeğirmeni, Karakaya, Karahacılı, Evkafçiftliği, Kargıcak, İmambekirli, Ortaören, Kabasakallı Mahallesi, Atayurt, Atakent ve Taşucu beldelerinde yapılıyor. Silifke'de yetişen can eriği, erkenci olması, görünümü ve lezzetiyle tüketiciler tarafından yoğun talep görüyor" dedi.

İlçede üretilen eriğe talebin artmasının üreticiyi mutlu ettiğini belirten Ali Türer, "Göksu Vadisi köylerinin mikro klima iklim özelliğe sahip olması dolayısıyla burada yetişen ürünlerin ayrı bir tadı ve görünümü var. Buranın en önemli özelliklerinden biri de meyve turfandacılığıdır. Türkiye'nin ilk turfanda can eriği Silifke'nin Göksu vadisi köylerinde çıkıyor" diye konuştu.

Hasat edilen ürünlerin piyasaya girmesiyle eriğin fiyatında büyük bir düşüş oldu ve üreticiden alış fiyatı 5 liraya kadar gerilediğini belirten Türer, “Göksu Vadisi'nde açık alanda hasadına başlanan erikler Atayurt Hal Tesisleri'nde özel paketlendikten sonra Ankara, İstanbul, İzmir başta olmak üzere talebe göre Türkiye'nin değişik illerine gönderilmeye başlandı” diye konuştu.

Eriğin Rusya’ya ihracata da gönderildiğini belirten Ali Türer, “Atayurt Halimizde erik iç piyasaya 5 TL, ihracata 7 TL’den gönderilirken, domates iç piyasa 95 kuruş, ihracat 1 lira 20 kuruş, çilek 2 lira iç piyasa, 2 lira 50 kuruş ihracat, çağla nektarin 3 ila 10 lira arası, şeftali nektarin 8 liradan satılmaktadır” dedi.