04 Mayıs 2024
  • Kocaeli9°C
  • İstanbul12°C
  • Ankara9°C
  • Rize13°C

MEMUR EMEKLİLERİNE EK ÖDEME OCAK'TA

Yeni çıkacak yasa ile 30 yıldan fazla hizmeti olan memur emeklilerine, çalıştıkları her fazla yıl için ikramiye ödenecek

Memur emeklilerine ek ödeme Ocak'ta

21 Aralık 2016 Çarşamba 09:26

Yeni çıkacak yasa ile 30 yıldan fazla hizmeti olan memur emeklilerine, çalıştıkları her fazla yıl için ikramiye ödenecek.
Ek ikramiyenin 7 bin 500 liraya kadar olan kısmı, yasanın çıkması halinde ocak ayından itibaren 3 ay içinde, kalanı ise 2018'de ödenecek. En düşük memur emeklisi 10 bin liradan fazla ikramiye alabilecek.

 2015'in başında ise Anayasa Mahkemesi, kanunda yazan, 'emekli ikramiyesinin hesabında 30 fiili hizmet yılından fazla süreler dikkate alınmaz' maddesini iptal etti. Böylece yıllardır süren haksız uygulama son buldu. Bu tarihten sonra emekli olanlar, kaç yıl çalıştılarsa o süre üzerinden ikramiye aldılar. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), mahkeme kararının geçmişe yönelik uygulanamayacağını gerekçe göstererek, 2015 öncesi emekli olanların, ikramiye farkı için yaptığı başvuruları geri çevirdi. Hal böyle olunca da emekliler birer birer dava açmaya başladı.

 NE KADAR İKRAMİYE ALACAKSINIZ?

 Peki, ne kadar fark ödenecek? Emekli memurlar, ikramiye farklarını, emekli oldukları yıldaki maaş katsayısı üzerinden alacaklar. Çok basit bir örnekle anlatayım: 35 yıllık memuriyetiniz var, 2010 yılında emekli oldunuz ve 30 yıllık ikramiye alabildiniz. Diyelim ki, ikramiyeye konu olan maaşınız da o tarihte, 1200 lira. Alacağınız ikramiye farkı 6 bin liraya yakın olacak.