29 Nisan 2024
  • Kocaeli13°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara14°C
  • Rize15°C

SANAYİDE TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan,Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) tarafından açıklanan sanayi üretimi Nisan ayı verilerini değerlendirdi. Tarhan, ''“Üretim olmazsa, büyüme olmaz. Milli Gelir artmaz ve gelir seviyesi de yükselmez “ dedi.

Sanayide tehlike çanları çalıyor

09 Haziran 2016 Perşembe 13:28

CHP Kocaeli Milletvekili ve TBMM Sanayi Komisyonu Üyesi Tahsin Tarhan, Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) tarafından açıklanan sanayi üretimi Nisan ayı verilerini değerlendirdi. Türkiye’ye son yıllarda üretime dayanan yabancı sermaye gelmediğini belirten Tarhan, Türkiye’nin ilk 500 Sanayi Kuruluşu listesine bakıldığında yabancı sermayeli şirket sayısında büyük oranda düşüş olduğuna dikkat çekti. Şirketlerin karlarının %65’ini finansman giderlerine ayırdığını, faiz oranları ile kur yükü de birleştiğinde, sanayide üretim açısından işlerin kötüye gittiğini gösterdiğini ifade etti. Sanayi üretiminin son 9 ayın en kötü performansını gösterdiğini ve Nisan ayında %1.1 gerilediğini de hatırlatan CHP Kocaeli Milletvekili ve Sanayi Komisyonu Üyesi Tahsin Tarhan, “Üretim olmazsa, büyüme olmaz. Milli Gelir artmaz ve gelir seviyesi de yükselmez “ dedi.

SANAYİDE TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR

Sanayide tehlike çanlarının çaldığını ifade eden Tarhan, hükümetin sanayi üretiminde meydana gelen düşüşler karşısında acil önlem alması gerektiğini belirterek; “Şimdiye kadar yürütülen rant odaklı ekonomi politikaları nedeniyle bugün bu duruma geldik. Ekonomiyi ayakta tutan üretimdir. Pek çok sektör rant temelinde yükseltildi. O zaman da belli bir süre, belli alanlarda hareketlilik yaşandı sonra da bitti. İnşaatta böyle oldu. Sanayi ekonomik dönüşüme en önemli katkıyı sunan sektörleri barındırıyor. Alt sektörleri, istihdam ve yarattığı katma değer göz önüne alındığında sanayiyi ekonominin lokomotifi olarak nitelendirmek mümkün. O halde ekonomide canlanmayı sağlayacak, istihdamı arttıracak ve en önemlisi üretimi yükseltecek politikaları hayata geçirmek gerekiyor. Aksi halde TÜİK verilerinde ortaya çıkan sanayi üretimindeki düşüşün sonuçlarını ağır bir şekilde yaşayacağız.” Dedi.