04 Mayıs 2024
  • Kocaeli8°C
  • İstanbul12°C
  • Ankara9°C
  • Rize14°C

TBMM BAŞKANINI KINADILAR

Gebze Sivil Toplum Dayanışma Platformu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman’ın ‘Laiklik yeni anayasada olmamalıdır’ sözleri ile ilgili basın açıklaması yaptılar.

TBMM Başkanını Kınadılar

28 Nisan 2016 Perşembe 14:07

Açıklamda platforum üyeleri Kahraman'ı kınadıklarını ifade etti. 

 
Gebze Sivil Toplum Dayanışma Platformu, oluşturan  Atatürkçü Düşünce Derneği Gebze Şubesi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Gebze Şubesi, Türk Hava Kurumu Gebze Şubesi, Gebze Kent Politikaları Üretim ve Geliştirme Derneği ve Türkiye Emekliler Derneği Gebze Şubesi bir basın açıklamsı yaparak Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman’ın ‘Laiklik yeni anayasada olmamalıdır’ sözlerini eleştirdi. Atatürkçü Düşünce Derneği Gebze Şubesi'nde gerçekleşen basın açıklamasına dernek başkanları katıldı. 

EGEMENLİĞİ KABUL EDEN BİR ANLAYIŞ

Gebze Sivil Toplum Dayanışma Platformu adına basın açıklamasını Atatürkçü Düşünce Derneği Gebze Şubesi Başkanı Nilgün Aydın yaptı. Laiklikğin  aklın egemenliğini kabul eden  bir anlayış olduğunu belirten Aydın şunları söyledi: “ Anayasanın 2’nci maddesi ‘Türkiye Cumhuriyeti toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.’ hatırlatmak isteriz. Laiklik, devletin vatandaşlarla olan ilişkilerinde inanç ayrımı yapmamasıdır. Laiklik özellikle baskın olan inançların, diğer inançlar üzerinde baskı kurmamasıdır. 

'TBMM BAŞKANI'NI KINIYORUZ'

Laiklik; bireyin din, vicdan ve ibadet özgürlüğüdür. Laiklik; siyasi iktidarın dinsel kudret ve otoriteden arınması, ülkeyi hukuki temeller üzerinde bütün vatandaşlarına eşit davranarak yönetme şeklidir. Laiklik; Osmanlı Devleti'nde de hukuk sistemi azınlıkları, can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla düzenlenmiştir. Türkiye Cumhuriyeti'nde hukuk sistemi laik bir anlayış içerinde uygulamaya konulmuştur. 3 Mart 1924'de halifeliğin kaldırılmasıyla laik anlayış yaşam içerinde yer almıştır. Türkiye'de yaşam şeklini almıştır. 1937'de anayasada yer aldı. TBMM meclis başkanı İsmail Kahraman’ın ‘Laiklik yeni anayasada olmamalıdır’ söylemi çok talihsiz bir söylem olup, TBMM başkanına yakışmamaktadır. Kınıyoruz. Türkiye laiktir, laik kalacak”