03 Mayıs 2024
  • Kocaeli13°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara11°C
  • Rize14°C

ÇİLİNGİRCİLERİN DE ARTIK MESLEK STANDARDI VAR

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, oda kaydı olmadan anahtar çoğaltma makineleri ile ehil olmayan kişiler tarafından anahtar çoğaltılması ve çilingirlik hizmeti verilmesinin, meslek erbaplarının en büyük sıkıntısı olduğ

Çilingircilerin De Artık Meslek Standardı Var

12 Nisan 2014 Cumartesi 11:48

- Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, oda kaydı olmadan anahtar çoğaltma makineleri ile ehil olmayan kişiler tarafından anahtar çoğaltılması ve çilingirlik hizmeti verilmesinin, meslek erbaplarının en büyük sıkıntısı olduğunu belirterek, “Evimizi, işyerimizi emanet ettiğimiz çilingirci ve anahtarcı esnafından mutlaka oda kaydı sormalıyız” dedi.

“SERTİFİKASI OLMAYANA EV TESLİM ETMEYİN”

İlgili olmayan işyerlerine konulan makinelerle anahtar çoğaltan, ikinci iş olarak yapanlara kapı açtırmanın güvenlik açısından zafiyet oluşturacağını vurgulayan Palandöken, “Arabasının arkasına yazmış -çelik kapılarınız açılır- diye, sakın sertifikasız ‘Ustalık Belgesi’ olmayanlara evinizi, işyerinizi emanet etmeyin. Bu işi ustalıkla yapan anahtarcı-çilingirci esnafın oda kaydı yapılırken sabıka kaydı araştırılır. Kasa anahtarı yaptığında, evinizin kapısını açtığında tutanak tutar. İşi ehline verin. Usta eller tarafından çoğaltılmayan pek çok anahtar kilidi açmayabiliyor, hatta anahtar kilidin içindeyken anahtarın veya kilidin kırılmasına yol açıyor. Bu da hem vatandaşın maddi zarara uğramasına neden oluyor, hem de mesleğini layıkıyla icra eden oda kaydı ve ustalık belgesi olan gerçek anahtarcı - çilingirci esnafımızın itibarının zedelenmesine yol açıyor. Halkımızın bilinçli olması lazım” diye konuştu.

“MESLEK LİSELERİNDE ANAHTARCILIK BÖLÜMÜ AÇILMALI”

Mesleği yapanların daha bilimsel ve emniyetli çalışabilmesi için "Anahtarcı (Çilingir) (Seviye 4) Ulusal Meslek Standardı"nın olduğunu söyleyen Palandöken, şunları kaydetti:

“Bu işi güvenlik sorunu olarak gördüğümüzden işin belli bir standardının olması çok önemliydi. Mesleki Yeterlilik Kurumu ile ortaklaşa hazırlamış olduğumuz standart 26 Aralık 2013 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı. Şimdi teknolojik gelişmelere ve elektronik kilit sistemlerine de uyum sağlanması ve mesleğin daha da gelişmesi amacıyla meslek liselerinde ‘Anahtarcılık’ bölümü açılmasını istiyoruz. Ayrıca çilingir esnafına sorumluluk veren Türk Ceza Kanunu'nda meslek icrasının sorumlu kişiler tarafından yapılmasını düzenleyen değişikliklerin yapılmasını bekliyoruz. Böylece, özellikle anahtar çoğaltma ve çilingircilik işinin oda kaydı olmayanlar tarafından yapılması önlenecek, evlerimizin, işyerlerimizin güvenlik açığı azalacaktır.”