29 Nisan 2024
  • Kocaeli16°C
  • İstanbul15°C
  • Ankara21°C
  • Rize21°C

İŞTE DOLARIN SEÇİME İLK TEPKİSİ

Piyasalarda seçim sonrası yukarı yönlü hareketlilik var. Dolar/TL, tek parti iktidarı ardından seçimlerin resmi olmayan sonuçlarından bu yana başlayan düşüşünü hızlandırdı:

İşte Doların Seçime İlk Tepkisi

02 Kasım 2015 Pazartesi 10:18

1 Kasım seçimlerinde resmi olmayan sonuçlar AKP'nin tek başına iktidarına işaret ederken, bankacılar üçüncü seçim olasılığının ortadan kalkmasının ve önümüzdeki 4 yıl boyunca genel seçim yaşanmayacak olmasının TL'nin dolar karşısında Cuma gününe göre yüzde 5'e ulaştı. 

Cuma günü son işlemde 2.9095 seviyesinde olan dolar/TL, dün uluslararası piyasalardaki işlemlerde 2.8182 seviyesini gördükten sonra bu sabah 2,7577 seviyesine kadar geriledi. 

EURO DA DÜŞÜYOR
Dolar ile birlikte hızla düşen Euro da 3.1535 lira dolayında başladığı erken işlemlerde 3.1192 liraya kadar çekildikten sonra düşmeye devam etti. Euro da en son Temmuz ayında gördüğü 3.0480 liraya kadar geriledi.   

BORSA SERT YÜKSELDİ
Borsa İstanbul da güne yüzde 5'in üzerinde primle 83 bin 581 puandan başladı. 

Analistler, teknik olarak iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizinde yüzde 9,50 - 9,60 bandının güçlü destek konumunda olduğunu belirterek, siyasi ve ekonomik istikrar fiyatlamasının ardından piyasaların tekrar ABD verilerine odaklı seyrine döneceğini kaydediyor.

"2,70 İÇİN BAZI KOŞULLAR GEREKLİ"
HSBC Başekonomisti Fatih Keresteci, sabah geçtiği notta, “Dolar/TL kuru daha 3.0'lü seviyelerdeyken seçimlere kadar 2.84 seviyesinin görülebileceğini; seçimlerle birlikte siyasi istikrarın tesisiyle 2.70 seviyesine gelinebileceğini tahmin etmiştik. 23 Ekim'de görülen 2.8580 ile ilk tahminimize oldukça yaklaşmıştık. Seçim sonrasına ilişkin tahminimizi koruyoruz. Şu satırları yazdığımız anlarda 2.83'lü rakamlardan işlem gören dolar/TL kurunun çok kısa süre içinde 2.80'ın altına gerileyebileceğini de tahmin ediyoruz. Ancak, 2.70'e doğru gideceğini öngördüğümüz sürecin bazı koşulları olduğunu düşünüyoruz” dedi. 

SORU İŞARETLERİ DEVAM EDİYOR
Reuters'a göre, piyasada orta vadede hem siyaset hem de küresel piyasaların TL ve TL cinsi varlıklar üzerindeki etkisinin tamamen ortadan kalkmayacağı endişeleri de bir taraftan devam ediyor.

Morgan Stanley seçim öncesi yayımladığı araştırma notunda 1 Kasım seçimleri ardından Türkiye'den U dönüşü beklemenin gerçekçi olmadığına dikkat çekiyordu. 

Analistler seçim sonuçlarını hurriyet.com.tr'ye değerlendirdi ve yakın dönemde dolar/TL beklentilerini dile getirdi. 

"TÜRKİYE'NİN GÜNDEMİ REFORMLAR"
Hürriyet yazarı Uğur Gürses, "Türkiye'de koalisyon da gelse tek başına iktidar da olsa gündem belli. Mali politikalar ve reformlar. Tüm mali piyasa yeni kadroya bakacak. Türkiye siyasi krizini çözemezse, reformda yapamaz. Kısa vadede tabiiki bir iyimserlik olacak ama uluslararası konjoktür değişmeyecek, şu anda tek bakılacak olan şey, reformlar. Buna bakılacak" dedi.

"EN İYİ SENARYODA DOLAR..."
Fed'in eski ekonomisti Erkin Şahinöz, "HDP'nin barajı geçip geçmemesi çok önemliydi. AK Parti şu anda rahat bir iktidar ama anayasal değişimi gerçekleştirecek çoğunluğa ulaşamadı. Ne referandum ne de süper çoğunluk yoluyla oldu. Dolar/TL'de bir takım gevşeme olacak. Şu anda 157 milyar bankacılık sisteminde döviz mevduatı var. Bunların bir kısmı bireylere bir kısmı kurumlara, kurumlardan satış gelme ihtimali düşük, ihtiyaçları var. Bireyseller kur çok düşer diye, satış yapabilir. Dolar/TL'de, 2,82-2,80 bandına kadar gevşeme olabilir. Euro/TL 3,3,05. Yakın vadede, yani iki aylık vadede yıl sonuna kadar en iyimser senaryoda 2,70-75 bandı söz konusu olabilir" dedi. 

"SINIRLI BİR İYİMSERLİK BEKLİYORUM"
Ekonomist Arda Tunca, "Yarın sabah tek parti iktidarı olmasından dolayı, siyasi gücün tek bir partinin olmasından dolayı, kısa vadeli fon çıkışları olmayacak ama dolarda bir rahatlama olacak. Seçimin sonucunda ama tek parti ama koalisyon ne çıkarsa çıksın, bir rahatlama bekleniyordu. Ama çok olumlu olmayacak, Türkiye'nin geldiği noktada tek partinin de sorunları çözmek için yeterli olmayacak. Sınırlı bir iyimserlik olacak. Yeni kabineyle ilgili de kafalarda soru işaretleri var, büyümede nasıl bir yol izleyecekler. Bu güç ile Merkez Bankası'nın politikalarına ne kadar müdahele olacak. Sınırlı bir iyimserlik olmasının nedeni de bu. Kısa vadede bir toparlanma olacaktır. Ancak küresel ortam iyimserliğe sınır koyacak. ABD Merkez Bankası devreye girecek. 2,85'e kadar ilk etapta bir gevşeme bekleniyor. Fed'in Aralık ayında bir faiz adımı atacağından endişe ediliyor. Bu da kurdaki düşüşü engelleyecektir. Tamam tek başına iktidar ama çözüm süreci, başkanlık süreci bunlar ne olacak? 7 Haziran'dan bu yana bunları konuşmadık. Unutmayalım ki bu tartışmalar AK Parti'yi zayıflatmıştı. Şimdi, bütün bunların ekonomi üzerinde de etkisi var" diye konuştu.

2-139.jpg