20 Mayıs 2024
  • Kocaeli16°C
  • İstanbul16°C
  • Ankara19°C
  • Rize14°C

ASANSÖR KAZALARININ YÜZDE 75’İ TÜRKİYE’DE

Avrupa’da son 3 yılda yaşanan ölümlü asansör kazalarının yüzde 75’inin Türkiye’de meydana geldiği aıklandı.Vatandaşların asansörlerin aylık ve yıllık kontrolleri hakkında bilinçlenmesi amacıyla Manisa...

Asansör Kazalarının Yüzde 75’i Türkiye’de

08 Nisan 2015 Çarşamba 15:18

Avrupa’da son 3 yılda yaşanan ölümlü asansör kazalarının yüzde 75’inin Türkiye’de meydana geldiği aıklandı.

Vatandaşların asansörlerin aylık ve yıllık kontrolleri hakkında bilinçlenmesi amacıyla Manisa Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’nde Vali Yardımcısı Şerafettin Tuğ, TSE İl Temsilcisi İsmail Ünlü, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Doç. Dr. Erbil Kalmış ve Makina Mühendisleri Odası Asansör Kontrol Merkezi Müdürü Berkay Eriş’in katılımıyla basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Asansör Kontrol Merkezi Müdürü Berkay Eriş, “A tipi muayene kuruluşları tarafından yapılan yıllık kontroller 2012 yılında başladı ve o zaman yüzde 75-80 civarında olan kırmızı etiket oranı şimdi ise yüzde 50-60 arasındaki sayılara düştü. Bunun anlamı demek ki birtakım iyileştirmeler yapılıyor. Avrupa’da son 3 yılda olan ölümlü kazaların maalesef yüzde 75’i Türkiye’de gerçekleşmiş. Yani 43 kişi ölmüş, 32’si Türkiye’de meydana gelmiş. Halbuki Avrupa’da 5,5 milyon asansör var ve Türkiye’de 400 bin asansör var. Orana baktığınız zaman kaza oranı çok fazla. Bu çalışma 3 yıldır bir bilinç sağladı. Makine Mühendisleri Odamız da kamuoyu bilinçlenmesinde üzerine düşeni yapmaya çalışıyor. Afişler, kamu spotları, etkinlikler, sempozyumlar ve bu tür toplantılara katılımlarda bulunuyoruz” dedi.

“Bizim vatandaşlardan beklentimiz bu işin ciddiyetinin kavranması, kontrollerin yaptırılması" diye devam eden Eriş, "Genellikle bakım ve kontrol karıştırılıyor. Biz zaten bakım yaptırıyoruz deniyor ama TSE’den hizmet yeterlilik belgesi olan ve Bakanlıkta kaydı bulunan yani yetkili bakım firmalarına aylık bakım yaptırılması zorunlu. Yıllık kontrol ise muayene kuruluşları tarafından başka bir zorunluluk. Yani bu bakımın da bir yerde kontrolü sağlanmış oluyor. Yıllık kontrollerin yaptırılması, raporların alınması ve belirtilen eksikliklerin giderilmesi için vatandaşların da, bina yöneticilerinin de hem yasal hem vicdani sorumluluk anlamında bunlara çok önem vermeleri gerekiyor” ifadelerini kullandı.