06 Mayıs 2024
  • Kocaeli4°C
  • İstanbul9°C
  • Ankara3°C
  • Rize11°C

BİR MUHABİRİN GÖZÜNDEN ’SAVAŞIN SOSYOLOJİK BOYUTLARI’

Deneyimli savaş muhabiri ve İhlas Haber Ajansı (İHA) Baş Foto Muhabiri Abdullah Coşkun, savaşın toplumlar üzerindeki etkilerini anlattı.İnönü Üniversitesi Uluslararası Gençlik Topluluğu tarafından Hoc...

Bir Muhabirin Gözünden ’Savaşın Sosyolojik Boyutları’

19 Mart 2015 Perşembe 14:08

Deneyimli savaş muhabiri ve İhlas Haber Ajansı (İHA) Baş Foto Muhabiri Abdullah Coşkun, savaşın toplumlar üzerindeki etkilerini anlattı.

İnönü Üniversitesi Uluslararası Gençlik Topluluğu tarafından Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda düzenlenen "Savaşın Sosyolojik Boyutları" konferansında konuşan Coşkun, savaşların güçlünün zayıfı ezmesinin en belirgin özellikleriyle dolu olduğunu belirterek, 4 bin yıllık dünya tarihinin sadece 350 yılının savaşmadan geçirildiğine vurgu yaptı. Coşkun, savaşların geri dönüşü olmayan ölümleri de beraberinde getirdiğini belirterek, "Savaşlar iki veya daha fazla ülkenin arasında meydana gelebildiği gibi, aynı ülkede yaşayan farklı toplumlar arasında da ortaya çıkabiliyor. Eski Savaşlarda toprak önemliyken, yeni Savaşlarda ise çıkar sağlama yer altı zenginlikleri, güç gösterisi ve ’Modern Sömürgecilik’ adı verilen sebeplerden oluşuyor. Ancak biz sebeplerinden çok toplumun savaşlardan nasıl etkilendiğine vurgu yapacağız. Çünkü toplumlar; genellikle savaşı istemedikleri halde savaşın muhtemel sonuçlarına katlanmak zorunda olan, tarafı olmadığı bir savaşta yakınlarını yitiren insanlarla dolu. Savaşın ekonomik sorunlar başta olmak üzere, psikolojik travmalar, kıtlık, ülkeden göçler, göç edilen ülkede yaşanan sorunlar, topluma adapte olunması, yeni düzene alışılması süreci gibi bir çok sonucu vardır. Toplumu oluşturan insanlar savaşlardan her zaman korkar ve o yerden canını, ailesini, sevdiklerini, yakınlarını kurtarmak için eğer imkanları var ise her yolu denerler" diye konuştu.

EINSTEIN’IN SÖZÜNÜ HATIRLATTI

Suriyeli mültecilerin ülkelerinden keyfi olarak Türkiye’ye gelmediklerini anlatan Coşkun, mültecilerin savaşın kol gezdiği topraklardan, en yakın ülkelere göç etmelerinin savaşın en temel hallerinden biri olduğuna dikkat çekti. Propagandayla desteklenmediği sürece insanlığın hiç bir zaman savaşın bir tarafı olmak istemeyeceğini ifade eden Coşkun, Albert Einstein’ın ’Ben atomu insanlığa hizmet için buldum, onlar ise bomba yapıp birbirlerini yok ettiler" ve ’Büyük güce sahip egemen ülkeler olduğu sürece savaş kaçınılmazdır’ sözlerini hatırlattı.