03 Mayıs 2024
  • Kocaeli12°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara11°C
  • Rize14°C

BU DA TÜRK YAPIMI JETSKİ

Tatil bölgesinde parası yetmediği için çocuklarını jetski’ye bindiremeyen adam, inatla çalıştı ve 5 yılın sonunda bin 500 TL harcayarak ‘Türk Usülü’ jetski yapmayı başardı. Ailesi ile gittiği bir tati...

Bu Da Türk Yapımı Jetski

09 Mart 2015 Pazartesi 14:23

Tatil bölgesinde parası yetmediği için çocuklarını jetski’ye bindiremeyen adam, inatla çalıştı ve 5 yılın sonunda bin 500 TL harcayarak ‘Türk Usülü’ jetski yapmayı başardı.

Ailesi ile gittiği bir tatil bölgesinde fiyatının pahalı olmasından dolayı çocuklarının jetskiye binememesine içerleyen otobüs tamircisi Osman usta, bundan yaklaşık 5 yıl önce çalışmalara başlamış. Defalarca denemeler yapan usta, dükkanına bir havuz kurmaktan bile çekinmemiş. Uzun denemeler sonrasında kalıbı yapmayı başardıktan sonra fiber sayesinde jetski’i yapmayı başarmış. Orjinallerinin 60 bin TL’ye kadar müşteri bulduğu jetskiyi sadece bin 500 TL’ye mal aden Osman usta, Türklerin yapamayacağı hiçbir şey yok diyerek, istendiği taktirde yerli otomobilinde yapılabileceğini söyledi. Osman Ustanın şimdiki hayali ise jetskii Porsuk Çayında kullanmak.

Yaklaşık 40 yıldır otobüs tamircisi olduğunu ifade eden Osman Zorbek, “Bir hobi amaçlı çocukların aklına gelmesiyle jetsikyi yapmaya karar verdik. Tatile gittiğimiz de çocuklar orada bulunan bir jetskie binmek istedi. Bizim de bindirmeye gücümüz yetmeyince hırslanarak yapmak istedim” dedi.

İZİN ALIRSAM PORSUK ÇAYINDA YÜZDÜRECEĞİM

Jetski’nin kabinini yapmak zorlanmadığını dile getiren Zorbek, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Yüzdürmede sonuç alamadım. Bizim bu konuda tecrübemiz yoktu. Dükkanın içine bir havuz yaparak onun içinde defalarca denedim. Bu şekli alması yaklaşık 5 seneyi buldu. Başta bunu sactan yaptım. Ondan sonra kalıp çıkartarak, fibere döndürdüm. İki parçadan oluşuyor. Arasından sızdırmazlığı var. İçinde ise jeneratör motoru var. Motor 10 beygiri ve dizel. Bu sene barajda ya da izin alabilirsek, Porsuk çayında yüzdürmeye çalışacağız. Bunun motor aksamına bin TL, diğer fiber kısmına ise 500 TL harcadım. Bana toplam maliyeti bin 500 TL. Orijinallerine göre komik bir rakam. Orijinallerinin fiyatları internetten baktığımıza göre 60 bin TL civarında.”

“TÜRK’ÜN YAPAMAYACAĞI HİÇBİR ŞEY YOK”

Teknolojinin şuanda geliştiğini ifade eden Zorbek, “Türk’ün yapamayacağı yok. Hele bu zamanda. Eskiden takım, parça yoktu. Ama şimdi her türlü imzan var. Kafasını çalışan bir sanatkarın yapamayacağım bir şey yok. Bizim çıraklık zamanımızda her şey zordu. Şimdi her bir parçayı bulmak çok kolay” diye konuştu.