28 Nisan 2024
  • Kocaeli12°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara15°C
  • Rize16°C

HANEFİ BOSTAN’DAN YÖK’E “ARAŞTIRMA BURSU” ÇAĞRISI

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, akademisyenlerin araştırma burslarının yürütme kurulu gündemine alınmadığını belirterek, YÖK’ün akademisyenlerin mağduriyetini gidermesi gerektiğini söyledi.

Hanefi Bostan’dan Yök’e “Araştırma Bursu” Çağrısı

11 Nisan 2014 Cuma 11:53

- Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, akademisyenlerin araştırma burslarının yürütme kurulu gündemine alınmadığını belirterek, YÖK’ün akademisyenlerin mağduriyetini gidermesi gerektiğini söyledi.

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK)’nun akademisyenlerin araştırma bursları konusunda kayıtsız kaldığını belirtti.

Hanefi Bostan yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Temel görevi, akademik gelişimin sağlanması için gerekli düzenlemeleri ve koordinasyonu yapmak olan Yüksek Öğretim Kurulu’nun son dönemde ortaya koyduğu uygulama ve kararlar ile misyonundan uzak bir tavır sergilediğini üzülerek görmekteyiz. Aralık 2013 tarihinden itibaren “Yüksek Lisans ve Doktora Yurt Dışı Araştırma Bursu” başvurularının yürütme kurulu gündemine alınmadığı, başvuruda bulunan birçok akademisyenin sendikamıza yaptıkları şikâyetlerden ortaya çıkmaktadır. Bu uygulamaya ek olarak, yüksek lisans araştırma bursu imkânından faydalanan ve doktora araştırma burslarına başvuran adaylara olumsuz cevap verilmesi olagelen bir davranış haline gelmiştir. Akademik hayatın en önemli basamağı olan doktora eğitiminde böyle bir uygulamanın olması ve durumun akademisyenlere, YÖK tarafından resmi bir biçimde bildirilmemesi ise yaşanan bir diğer sorundur.”

Yrd. Doç. Dr. Hanefi Bostan, akademisyenlerin yeterli maddi koşullar sağlanamadığından bilimsel araştırma yapamadıklarını söyledi.

Bostan, “YÖK çağrı merkezi ve ilgili birimler nezdinde gerçekleştirilen bilgi taleplerine, sorunun devam ettiği açıklanmasına ek olarak ne zaman ve ne şekilde giderileceğinin de bilinmediği eklenmiştir. Uzun çalışma ve gayretler sonrası yurtdışındaki araştırma merkezleri ve üniversitelerden kabul alan akademisyenlerin, yaşadıkları hayal kırıklığının yanı sıra içinde bulundukları karamsarlık ve bu kurumlara karşı mahcubiyetleri her geçen gün artmaktadır. Kabul alınan kurumların bir yıl öncesinden planlama gerçekleştirdiği, ekonomik sıkıntı içinde bulunan akademisyenlerin farklı alternatif yollara sahip olmadığı ve akademik hayatlarının ilerleyen dönemlerinde yaşanan sorunlardan dolayı bu yöntemi bir daha kullanmayı tercih etmeyecekleri hususları göz ardı edilmemelidir” dedi.

Akademisyenlerin mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini belirten Bostan, “Bireysel düzeyde yaşanan ve akademisyenlerin genelini etkileyen bu durumun çözüme kavuşturulması, başvuru süresi geçen ve bu haktan yararlanamayan akademisyenlerin mağduriyetlerinin giderilmesi için yetkilileri göreve davet ediyoruz” diye konuştu.