28 Nisan 2024
  • Kocaeli18°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara24°C
  • Rize19°C

ÇAN’DA ASİT GÖLLERİ TEHLİKE SAÇIYOR

Çanakkale’nin Çan ilçesinde, 15 yıl önce terk edilen maden ocaklarının yerini asit göletleri aldı. Göletlerin asitli suları tehlike saçıyor.

Çan’da Asit Gölleri Tehlike Saçıyor

17 Nisan 2014 Perşembe 16:33

- Çanakkale’nin Çan ilçesinde, 15 yıl önce terk edilen maden ocaklarının yerini asit göletleri aldı. Göletlerin asitli suları tehlike saçıyor.

Çan ilçesine bağlı Etili, Halilağa ve Keçialan köyleri arasında kalan Katrandere bölgesinde 15 yıl önce açılan kömür madenleri bir süre işletildikten sonra terk edildi. Madenlerden geriye kömür çıkarmak için açılan çukurlar kaldı. Maden sahasında bulunan çukurlar Kazdağları'ndan gelen yağmur suları ile doldu. Kömür çukurlarındaki asitli suların tehlike saçtığı öne sürüldü.

Çukurların birer asit göletine dönüştüğünü belirten Etili köyünden çevre gönüllüsü Hasan Naci Sezer, “Kazdağları'ndan gelen yağmur suları ile devasa kömür çukurları su ile doldu. Ağır metallerin bulunduğu kömür çukurlarındaki sular çevre köyleri tehlikeye sokuyor. Etili ve Koçabaş çayına dökülen Katrandere'deki zehirli sular balık ölümlerine sebep oldu. İşletmeye kesilen cezalar caydırıcı değil. Etili ve çevre köylerinin içme su kuyularının da bulunduğu Kocabaş çayına akan zehirli sular bölge köylülerinin içme sularını da karışarak insan sağlığını tehlikeye sokuyor” dedi.