29 Nisan 2024
  • Kocaeli15°C
  • İstanbul15°C
  • Ankara17°C
  • Rize17°C

MYANMARLI MUHALİF LİDER SUU KYİ, HOLLANDE İLE GÖRÜŞTÜ

Myanmar’ın Nobel Barış Ödülü sahibi muhalif lideri Aung San Suu Kyi, Almanya gezisinin ardından geldiği Fransa’da cumhurbaşkanı Hollande ile görüştü.

Myanmarlı Muhalif Lider Suu Kyi, Hollande İle Görüştü

15 Nisan 2014 Salı 14:23

- Myanmar’ın Nobel Barış Ödülü sahibi muhalif lideri Aung San Suu Kyi, Almanya gezisinin ardından geldiği Fransa’da cumhurbaşkanı Hollande ile görüştü.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı Elysee’de gerçekleşen görüşme sonrası ikili basın açıklamasında bulundu. 15 yıldan fazla ev hapsinde tutulan 68 yaşındaki Suu Kyi’nin Myanmar’ın özgürlüğü için yıllarca çaba sarf ettiğini belirten Hollande, Suu Kyi’yi 2015 yılında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olarak görmek istediğini dile getirdi. Nobel ödülü sahibi lider Suu Kyi ise açıklamasında ülkesinde yapılan reformların memnuniyetle karşılanmasına rağmen ülkesinin halen demokrasiye kavuşmadığı yönünde uyarıda bulundu. Suu Kyi Hollande ile gerçekleştirdiği görüşmenin yanı sıra Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ile de bir araya geldi.

Myanmar’ın özgürlük ve demokrasisi için uzun yıllar çaba sarf eden Suu Kyi, 1988 yılında kurduğu Ulusal Demokrasi Birliği ile geniş kitlelere seslenme fırsatı bulmuştu. 1990 yılındaki seçimlerde başarıya ulaşan Suu Kyi’nin zaferi askeri cunta tarafındansa kabul edilmedi. Daha sonra ev hapsine alınan Suu Kyi 2010 yılında serbest bırakıldı. Suu Kyi ayrıca 1991 yılında da Nobel Barış Ödülüne layık görüldü.