05 Mayıs 2024
  • Kocaeli11°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara9°C
  • Rize13°C

EĞİTİM BİR-SEN EYLEME ÇIKTI

Meslek kanununda toplu sözleşme taleplerinin esas alınmasını isteyen Eğitim Bir-Sen Kocaeli 1 Nolu Şubesi üyeleri sabah derslere girmeyerek eylem yaptı.

Eğitim Bir-Sen eyleme çıktı

01 Kasım 2022 Salı 16:08

Bir araya gelen sendika üyeleri adına basın açıklaması yapan Eğitim Bir-Sen Kocaeli 1 Nolu Şubesi Başkanı Şahin Yaşlık meslek kanunun talep ettikleri gibi olmaması nedeniyle Eğitim-Bir-Sen olarak eylem kararı aldıklarını söyledi.

SABAH DERSE GİRİLMEDİ

Bugün 14 eğitim sendikası ortak karar alarak okullarda sabah ilk derse girmeme kararı aldı. Eyleme katılan Eğitim Bir-Sen, eylem sonrası İzmit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi önünde basın açıklaması düzenledi. Eğitim Bir-Sen Kocaeli 1 Nolu Şubesi Başkanı Şahin Yaşlık açıklamasında Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda talep ettikleri noktaların yer almadığı ve bu taleplerin kanuna eklenmesi için çalışma yapılması gerektiğini hatırlattı.

BEKLENTİLERİ KARŞILAYAMAMIŞTIR

Yaşlık şunları söyledi: "Eğitimin verimliliği ve niteliği, eğitim çalışanlarının hak ettiği değeri görmesi, özlük hakları boyutuyla da emeklerinin karşılığının verilmesiyle mümkündür. Meslek kanununun beklentileri yeterince karşılamaması üzerine talep ve önerilerimizi yetkililerle ve kamuoyuyla paylaşmak için bugün burada toplanmış bulunmaktayız. Hep birlikte ses vermemizin, ortak iradeyle söz söylememizin nedeni; önemi büyük, değeri yüksek, tarihsel rolü güçlü öğretmenlik mesleğinin ve öğretmenlerin meslek kanunundaki değişiklik ve revizyon talebini ve ihtiyacını haykırmaktır. 7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu, öğretmenlik mesleğini düzenleyen müstakil bir kanun beklentisini karşılama yönünde olumlu bir adım olmanın ötesine geçememiş, öğretmenlerin beklentilerini karşılayamamıştır.

KAMUOYUNUN DİKKATİNE SUNDUK

Kanunun bu hâliyle öğretmenlerimizin beklentilerini ve toplu sözleşme masasına taşıdığımız talepleri karşılamadığı, ‘meslek kanunu’ olarak nitelendirilmeyi hak edecek içerikten yoksun olduğu uyarısını yaptık. Sorumlular ve yetkililerle gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde, kanunun, bir milyonu aşkın öğretmenin hak, yetki, görev ve sorumlulukları noktasında bir meslek kanununda olması gerekenleri kapsamadığını, ilave düzenlemelere ihtiyaç olduğunu, özellikle sınava dayalı bir kariyer basamakları sistemi yerine toplu sözleşmede dile getirdiğimiz öğretmenlikteki hizmet süresini esas alan bir kariyer sistemi ihtiyacını vurguladık. Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun, öğretmenlerin beklentilerini karşılayacak bir içerikle yeniden düzenlenmesi amacıyla Eğitim-Bir-Sen olarak hazırladığımız kanun önerisini Millî Eğitim Bakanlığı’nın, TBMM’nin, Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu’nun ve kamuoyunun dikkatine sunduk.

EYLEM KARARI ALDIK

Gelinen noktada öğretmenlerimizin talep ve haklı beklentilerini karşılayacak somut bir adımın hâlâ atılmamış olması, belirsizliğin eğitim çalışanları ve öğretmenlerimiz üzerinde oluşturduğu moral ve motivasyon kaybı, yerinde ve gerekli düzenleme öneri ve çağrılarına duyarsız kalınması üzerine Eğitim-Bir-Sen olarak eylem kararı aldık. Öğretmenlerin ve öğretmenliğin hayattaki karşılığının, mesleğin bütün boyutları ve öğretmenlerin beklentileri yönüyle meslek kanunu içerisinde olması noktasında artık daha fazla geç kalınmamalıdır. Mesleğin hak ettiği şekilde tanımlanması, sosyal zeminde öğretmenlerin itibarının, haklarının korunması ve artırılması, yönetmeliklerle, genelgelerle oluşan görev, yetki, ehliyet, liyakat noktasındaki hüküm dağınıklığının giderilmesi için meslek kanununda ivedi olarak değişikliklerin yapılarak hayata geçirilmesi gerektiğini bir defa daha hatırlatıyoruz."