• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:38Güneş 06:12Öğle 13:08İkindi 16:53Akşam 19:55Yatsı 21:22
    • 15°C Kocaeli
    • 16°C İstanbul
    • 24°C Ankara
    • 16°C Rize
  • BIST: 9698.39 1.82
  • Altın: 2503.864 0.79
  • Dolar: 32.587 0.11
  • Euro: 34.848 0.25

Kuruyan Ekinler Yağmurla Yeniden Canlandı

Adıyaman'da 30 Mart tarihindeki şiddetli fırtına ve ardından gelen soğuk havayla büyük zarar gören ekinler, son bir haftadan beri devam eden yağışlarla yeniden canlandı.
Kuruyan Ekinler Yağmurla Yeniden Canlandı

- Adıyaman'da 30 Mart tarihindeki şiddetli fırtına ve ardından gelen soğuk havayla büyük zarar gören ekinler, son bir haftadan beri devam eden yağışlarla yeniden canlandı.

30 Mart mahalli seçimlerinin yapıldığı günün akşamında başlayan fırtına sonrasında özellikle Adıyaman-Gölbaşı karayolu üzerindeki hububat ekili olan araziler kurumaya başlamış, fırtına sonrasında havanın soğuyarak eksi derecelere düşmesi ve ardından yer yer dolu yağışının olması üreticinin boynunu bükmüştü.

Adıyaman Ziraat Odası’nın tarım danışmanları bölgelerde yaptığı taramada ekinlerin büyük bir bölümünün hasar gördüğünü tespit etti.

Son bir haftadan beri Adıyaman’da devam eden yağmur yağışı çiftçinin umudu oldu. Fırtınadan dolayı yaprakları kuruyan, verimi düşen ve kuruma aşamasına gelen ekinler yağmurla birlikte yeniden canlanmaya başladı.

Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Kemal Şahin ve tarım danışmanı olan ziraat mühendisleri yağmur sonrası ekinlerin durumunu yerinde inceledi. Ekinlerin yeniden canlandığı ve verim düzeyinin yükselmeye başladığı bildirildi.

Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Kemal Şahin, kuraklıkla morali bozulan çiftçinin yağmurla yüzünün gülmeye başladığını belirterek, “30 Mart günü şiddetli rüzgarın ve havanın sıfırın altında soğuk olmasıyla beraber bütün ürünlerin yaprak kısmında büyük hasarlar meydana geldi. Bitkinin yaprağına çok büyük bir hasar verdi. Bulunduğumuz bu havzada Ziraat Odamızın tarım danışmanları olan ziraat mühendisleri yaptıkları çalışmada 130 bin dekarlık alanda hasar oluştuğunu tespit etti. Adıyaman’ın diğer bölgelerinde de hasar var ancak buradaki kadar değil. 30 Mart'tan sonra havanın da kurak gidişi bizi bayağı tedirgin etmişti. Havanın kurak gitmesi üreticimizde büyük bir sıkıntı, büyük bir moral bozukluğuna neden olmuştu. Ancak Rabbimin rahmeti olan yağmurlarla beraber çiftçimiz çok büyük bir mutluluk, çok büyük bir sevinç yaşadı. Bitkilerimizde o rüzgarın, donun vermiş olduğu hasarlar onarılmaya başlandı. Bitki tekrar kendini yeniliyor. Bitkiler de şuanda gelişim evresini devam ettiriyor” dedi.

Karagöl Köyü Muhtarı Doğan Kırmızı ise, ekinlerin kuraklıkla birlikte sararmaya başladığını ancak yağmurla birlikte düzelmelerin başladığını söyledi.

Tarım Danışmanı Ziraat Mühendisi Nihat Ceylan ise birkaç hafta önce meydana gelen rüzgardan kaynaklı çok yoğun bir kuraklık stresine girildiğini belirterek, bir haftadan beri devam eden yağışların bölgede durumu tersine çevirdiğini aktardı.

Tarım danışmanı Ziraat Mühendisi Aslıhan Çankaya da, 30 Mart'taki şiddetli rüzgarın etkisiyle buğday, arpa, nohut gibi hububat ürünlerinde büyük bir zarar meydana geldiğini ancak arkasından yağan yağmurla tarlalardaki bitkinin stresten çıktığını, verim düzeyinin arttığını kaydetti.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim