- Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu tarafından hazırlanan raporda, 29-31 Mart günleri gerçekleşen don olayının Giresun ili ve ilçelerinde ciddi anlamda fındığa zarar verdiği açıklandı.
Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, bugün Tirebolu Ziraat Odası Toplantı Salonunda yaptıkları toplantı sonrası Kurul Başkanı Erim Yaman tarafından basın toplantısı düzenlendi. Yaman yaptığı açıklamada, “Oluşturulan hasar tespit raporları doğrultusunda gerekli incelemelerin ve çalışmaların yapılarak bölgemizin afet bölgesine alınması, fındık üreticilerimiz ve bölge ekonomimiz açısından önem arz etmektedir. Alan bazlı gelir desteğinin 2014 yılından sonra devam etmesi üreticilerimizi memnun edecektir.2014 yılında Mart ayında oluşan don olayında üreticilerimizin gelir kaybı olmasından dolayı üreticilerimize finansman desteği sağlanmalıdır. Üreticilerimizin Tarım Kredi Kooperatifleri, Ziraat Bankası ve SGK prim borçlarının don afetinden dolayı bir yıl faizsiz ertelenmesi üreticilerimizin mağduriyetlerini giderecektir. 2014 yılı üreticilerimize yapılacak olan alan bazlı gelir desteğinin hasat döneminde ödenmesi üreticilerimizin mağduriyetlerini az da olsa hafifletecektir. İlimizde on yıl önce 3-4 Nisan 2004 tarihinde yaşadığımız don afetinden dolayı üreticilerimize 2090 sayılı yasaya göre zarar ödemelerinin yüzde 44’lük dilimi ödenmiş olup yüzde 56’lık kısmının ise ödenmemesinden dolayı 35 bin 649 üreticimizin 43 milyon 85 bin TL alacağı bulunmaktadır. İlimizde aynı üreticilerimizin tekrar don afeti yaşamasından dolayı 2004 yılından kalan 43 milyon 85 bin TL’nin üreticilerimize ödenmesi çok ciddi rahatlık sağlayacaktır” dedi.
Basında çıkan ihracatçıların 2014 yılındaki fındıkta don olayından dolayı rekoltenin düşük olacağı ve Ekonomi Bakanlığına sundukları raporda fındık ithalatının yapılması yönünde bir dizi rapor sundukları ifade edilmiştir diyen Yaman, “Raporda istenilen fındık ithalatının çiftçimizi rahatsız ve mağdur edeceği Dünya fındık ihtiyacının yüzde 75’ini karşılayan ülkemizde fındığın ithal edilmesi gibi söylemlerin çok komik karşılanacağı gibi taleplerinin çıkması yönünde üreticilerimizi mağdur edeceği ve sıkıntıya sokacağı aşikardır” ifadelerini kullandı.
Fındığın emanete verilmesine her zaman karşı olduklarını belirten Erim Yaman, “Vatandaşımız fındığı emanete vererek şunu zannediyor; 'benim emanete verdiğim manavdaki fındık, manavda duruyor' zannediyor. Yok öyle bir şey. Manavda bağlı bulunduğu fabrikaya bunu göndererek sizin emanetiniz manavda değil Almanya’ya gidiyor, yurt dışına gidiyor. O zaman sizin fındığınız para etmez. Bu memlekette alivre satışlardan dolayı ihracatçılar bunu karşılıyor. O anlamda fındığın emanete verilmemesi yönünde üreticilerimize uyarıda bulunup bildirmiş olalım. Herkes fındığına kendi sahip çıkacak” diye konuştu.