- Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Genel Müdürü Bülent Bora fındıkta yaşanan don afeti ile ilgili olarak düzenlediği basın toplantısında, "Ne yazık ki toplum olarak tedbir almaya fazla meyilli değiliz. Tedbir almakta hep geç kalıyoruz” dedi.
30 Mart’ta, fındıkta yaşanan don afetiyle ilgili Giresun’a gelen Genel Müdür Bora, TARSİM Giresun Bölge Müdürlüğü binasında basın toplantısı düzenledi.
Bora, Türkiye'nin farklı yerlerinde "don" olayı yaşandığına dikkat çekerek, ”Hava koşulları nedeniyle 30 ve 31 Mart'ta don olayı ile fındıkta ciddi bir hasar meydana geldi. Aynı tarihlerde Türkiye'nin farklı yerlerinde de don olayları yaşandı. Bunların başında Malatya'da kayısı geliyor ama birçok üründe 51 ilden Türkiye genelinde o iki veya üç güne mahsus olmak üzere 55 binin üzerinde hasar ihbarı aldık. Yılbaşından bugüne kadar toplam hasar ihbarı 75 bin iken iki gün sonra bu rakam 55 bin ihbar sayısı oldu” dedi.
Eksperler tarafından Poliçe ve parsel bazında hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini Mayıs ayı sonunda tamamlanacağı belirten Bora, "Türkiye genelinde poliçe sayımız 37 bin ama bunun en büyük kısmı Giresun'da 18 bin 800 adet ve Ordu ilimizde 12 bin 50 adet. Tamamına yakınından hasar ihbarı geldi. Şu anda hasar tespiti için tüm 77 ekipten oluşan eksperlerimiz sahada. Mayıs ayının başında hasar tespit çalışmalarımız tamamlanacak. Bizim sitemimiz bir sigorta sistemidir. Parsel ve poliçe bazında sigorta yapıldığı için her bahçenin, her parselin ayrı ayrı hasar tespitinin yapılmış olması gerekiyor. Oradaki durumun tespitiyle hasar miktarını belirleyip tazminatları da sistemimiz gereği hasat döneminde ödüyoruz. Biz de hasarları hasat döneminde sistem gereği ödüyoruz. Burada ödeme konusunda miktar ne olursa olsun sorunumuz yok” dedi.
“NE YAZIK Kİ TOPLUM OLARAK TEDBİR ALMIYORUZ”
Genel müdür bora, "Ne yazık ki toplum olarak tedbir almaya fazla meyilli değiliz. Tedbir almakta hep geç kalıyoruz. Sigorta çok önemli bir tedbirdir. Oraya verilen küçük primlere acımamak lazım. Bundan dolayı sigorta yaptırmaktan kaçınmamak gerekiyor. Tüm üreticilerimize tavsiyem sigortalarını ihmal etmemeleri ve yaptırmalarıdır. Bu tür olaylar her sene yaşanmasa da birkaç senede bir yaşanma olasılığı yüksek. Bu nedenle devletimiz bu iş için büyük bir büyük fon ayırıyor, primlerin 3'te 2'sini ödüyor. Dolayısı ile sigortadan kaçınmadan yaptırmak üreticilerin görevi olarak diye düşünüyorum” dedi.
“5 TL ÜZERİNDEN HESAP YAPILARAK TAZMİNATLAR ÖDENİYOR”
200 kilo fındık beyan eden ile 100 kilo fındık beyan edenin alacakları rakam farklı oluyor diyen Bora, “Fiyatlar aşağı, yukarı hemen, hemen aynı. Poliçede ki fiyatlar 5 TL ve o fiyat üzerinden hesap yapılarak tazminatlar ödeniyor. 5 TL bizim ortalama fiyatımız. Üretici poliçeye göre bunu artırıp eksiltebiliyor. Her yıl bu durum gözden geçiriliyor. Seneye farklı bir fiyat olabilir” dedi.