• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:31Güneş 06:06Öğle 13:07İkindi 16:54Akşam 19:59Yatsı 21:28
    • 17°C Kocaeli
    • 18°C İstanbul
    • 19°C Ankara
    • 17°C Rize
  • BIST: 9645.02 -0.50
  • Altın: 2417.034 -0.69
  • Dolar: 32.5755 0.26
  • Euro: 34.8372 0.47

‘Çed Gerekli Değildir’ Hukuka Uygun Bulunmadı

Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi tarafından bakır ve gümüş madeni sahası hakkında açılan davada, Elazığ 2. İdare Mahkemesi, şirkete verilen ’ÇED gerekli değildir’ kararında hukuka uyarlı...
‘Çed Gerekli Değildir’ Hukuka Uygun Bulunmadı

Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi tarafından bakır ve gümüş madeni sahası hakkında açılan davada, Elazığ 2. İdare Mahkemesi, şirkete verilen ’ÇED gerekli değildir’ kararında hukuka uyarlık bulunmadığı yönünde karar verdi.

Tunçpınar Madencilik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin Tunceli Geyiksuyu köyü Sin mezrası mevkiinde yürütmeyi planladığı Bakır ve Gümüş Madenciliği Projesi için Tunceli Valiliğinin verdiği ’Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir’ kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi Sözcüsü avukat Barış Yıldırım tarafından Elazığ 2. İdare Mahkemesi’nde dava açıldı.

Dava sonucu mahkeme, bölgede bilirkişi incelemesi yapılması gerektiği yönünde karar verdi.

BİLİRKİŞİ RAPORU BÖLGEDEKİ FAUNASTİK ZENGİNLİĞE VURGU YAPTI

Bilirkişi tarafından mahkemeye sunulan raporda, Munzur Havzası’nda uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar sonucu toplam bin 518 bitki türü saptandığı, bu bitki türlerinin 227 tanesinin Türkiye’ye, 43 tanesinin ise yöreye endemik türler olduğu belirtilerek anılan bitki çeşitliliğinin bazı Avrupa ülkelerindeki çeşitliliğe eşdeğer veya çok daha fazla olduğu ortaya kondu. Raporda, bölgede faunastik bir zenginliğin de söz konusu olduğu, yörenin kırmızı pullu alabalık, çengel boynuzlu dağ keçisi, yaban keçisi, ur keklik, kaya kartalı, kurt, boz ayı, kızıl tilki, yabani tavşan, kaya yedi uyuru, vaşak, sansar, porsuk gibi hayvanlar için önemli yaşam alanları olduğu belirtilerek ayrıca Anadolu veya İran parsının bölgede yaşadığına dair işaretler bulunduğu vurgulanarak yörede endemik biyolojik çeşitlilik bulunduğu ve bu çeşitliliğin bir ulusun doğal zenginliği olduğu saptaması yapıldı.

Bilirkişi Raporu’nda ayrıca, projenin çevresel etkilerinin yeterince değerlendirilmediği bu durumun çevresel bir felakete sebebiyet verebileceği, “ÇED gerekli değildir” biçiminde verilecek bir kararın, proje alanında, yakın dışında ve çevresindeki özellikle flora ve faunanın geri dönüşümsüz şekilde kaybına sebep olabileceği, yer üstü ve yar altı sularının ve proje topraklarının giderilemeyecek ölçüde kirlenebileceği, yörede ekolojik dengenin bozulmasına yol açabileceği ve bu nedenlerle proje için Çevresel Etki Değerlendirmenin Gerekli olduğu sonucuna ulaşıldığı belirtildi.

Bilirkişi raporunu değerlendiren Elazığ 2. İdare Mahkemesi, verdiği karar ile olayda dava dosyasında yer alan bilgi ve belgeler ile bilirkişi raporunun birlikte değerlendirilmesinden; proje alanında ve çevresindeki özelikle flora ve faunanın geri dönüşümsüz şekilde kaybına sebep olabileceği, er üstü ve yeraltı sularının ve proje çevresi topraklarının giderilemeyecek ölçüde kirlenebileceği, yörede ekolojik dengenin bozulmasına yol açabileceği, mevcut proje tanıtım dosyasının yukarıda belirtilen eksikliklere yönelik olarak yeterli teknik bilgilerle ayrıntılı olarak hazırlanmamış olması nedeniyle eksik olarak hazırlanan proje tanıtım dosyasına dayalı olarak tesis edilen dava konusu bakır ve gümüş madeni sahası projesine yönelik “çevresel etki değerlendirmesi gerekli değildir” kararında hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna vardı. Mahkeme, hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin, uygulanması halinde çevre ve su kaynakları ile yaban hayatı ve zengin bitki türlerinin devamı açısından telafisi güç zarar doğabileceğinden 2577 Sayılı Kanunun 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim