• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 05:18Güneş 06:45Öğle 13:14İkindi 16:45Akşam 19:32Yatsı 20:54
    • 10°C Kocaeli
    • 13°C İstanbul
    • 13°C Ankara
    • 11°C Rize
  • BIST: 9079.97 0.00
  • Altın: 2324.068 0.75
  • Dolar: 32.3626 0.10
  • Euro: 34.9362 -0.40

Zirai Dona Karşı Lastik Yakıyorlar

Ordu’nun Fatsa ilçesindeki fındık üreticileri bölgede yaşanabilecek muhtemel bir zirai don olayına karşı önlem almak için lastik yakıyorlar.Üreticilerin geçen yıl yaşanan fındıktaki don nedeniyle bahç...
Zirai Dona Karşı Lastik Yakıyorlar

Ordu’nun Fatsa ilçesindeki fındık üreticileri bölgede yaşanabilecek muhtemel bir zirai don olayına karşı önlem almak için lastik yakıyorlar.

Üreticilerin geçen yıl yaşanan fındıktaki don nedeniyle bahçelerine giremediklerini belirterek son günlerde yine yaşanılan soğuk hava etkili kar ve yağmur yağışından dolayı bahçelerinde eskiden kalma usul olan lastikle duman yaparak fındığı koruma yöntemini gerçekleştirdiklerini belirtiler.

Çok eski bir usul olan lastik yakmayı yıllardır bölgede bu tür hava şartları ile karşı karşıya kaldıklarında gerçekleştirdiklerini belirten Murat Öğrenmiş, “Eski zamanlardan gelen duman ile havayı yumuşatarak fındığı oluşabilecek don olayına karşı korumaktır. Yaktığımız duman bahçeye kadar gidiyor ve havada yumuşama sağlıyor. Başka bir alternatif yol olmadığı için genel olarak bu yöntemi uyguluyoruz. Hep birlikte birbirimizin bahçesini koruma adına çalışıyoruz” dedi.

Fındıklarının önceki dönemlerde tamamen yandığını belirten üretici Teyfik Bozkurt, “Bölgemizde don olayından dolayı aldığımız duyumlarda üst kesim dediğimiz yerlerde fındıklar yandı. Umudumuz biz orta kesimlerde yaşayan fındık üreticileri olarak mahsulümüzü korumak. Bahçelerimizde lastik yakarak, saman yakarak bahçelerimizde ateş yakıyoruz ve oluşan sert havayı yumuşatmaya çalışıyoruz. Bu yıldan fındık üreticileri olarak çok umutluyuz” diye konuştu.

Bahçelere faydalı olduğunu düşündükleri için lastik yaktıklarını ifade eden üretici Nevzat Çavuşlu, “İnşallah bu yıl fındık mahsulümüz bizleri sevindirecektir. Don olayına karşı burada gece gündüz durarak lastik yakıyoruz” ifadelerini kullandı.

Karlı ve soğuk havların etkisini Nisan ayında sürdürdüğünü belirterek sözlerine başlayan üretici Musa Aydoğan, “Havalar son günlerde aşırı derecede soğuk ve yağışlı. Bizler de geçen yıl yaşadığımız don olayının tekrar yaşamamak için kendimiz eski usul olan bahçelerde lastik yakarak havayı yumuşatmak istiyoruz. Üreticiler olarak zor günler geçiriyoruz. Fındıktan bütün geçim kaynağımız. Lastik yakarak havanın yumuşatma işlemi inşallah bahçelerimizde faydalı olur da bizlerde rahat bir yıl geçiririz” şeklinde konuştu.

Bahçelerde lastik yakmanın faydalı bir teknik olduğunu belirten Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar ise şunları söyledi: "Dondan korunma yolları olarak mekanik bir sistemdir. Bahçelerde ateşler yakarak ortamın hava ısısını yükselterek fındığın dondan etkilenmesini engelliyor. Ayrıca saman yakmakta bahçelerde yararlıdır. Uzun süre yanan bir cisim olduğu için üreticiler genelde bahçelerinde lastik yakarak fındık bahçelerini koruyorlar. Faydalı bir yöntemdir.”

Kaynak: Haber Kaynağı
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim