• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:36Güneş 06:10Öğle 13:08İkindi 16:54Akşam 19:56Yatsı 21:23
    • 15°C Kocaeli
    • 14°C İstanbul
    • 21°C Ankara
    • 21°C Rize
  • BIST: 9693.46 1.77
  • Altın: 2496.161 0.03
  • Dolar: 32.4971 0.13
  • Euro: 34.5977 -0.09

Yurt Dışındaki Türk Vatandaşları Oy Kullanmaya Başladı

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, 7 Haziran genel seçimleri için oy kullanmaya başladı.FRANSATürkiye’nin Paris Başkonsolosluğu’nda kurulan sandıklarda vatandaşlar oylarını kullanmaya başladı. Sa...
Yurt Dışındaki Türk Vatandaşları Oy Kullanmaya Başladı

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, 7 Haziran genel seçimleri için oy kullanmaya başladı.

FRANSA

Türkiye’nin Paris Başkonsolosluğu’nda kurulan sandıklarda vatandaşlar oylarını kullanmaya başladı. Saat 10.00’da başlayan oy kullanma işlemi için Başkonsolosluk önünde erken saatlerden itibaren yoğunluk oluştu. Sabahın erken saatinde Paris Başkonsolosluğu önüne gelen vatandaşlar, yapılan güvenlik kontrolü sonrası seçim sandıklarının bulunduğu alana alındı. Oy sandıklarının başında seçime katılan bazı partilerin müşahitlerinin hazır bulunduğu gözlendi.

Geçen yıl yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanan Türk vatandaşları, 7 Haziran seçimleri için konsolosluklarda oy kullanılmasını daha güvenlikli bulduklarını söyledi. Alternatif olarak, Türklerin yoğun olarak yaşadıkları kentlerin belediyeleriyle anlaşılıp oralara konulacak seçim sandıkları sayesinde oy kullanan vatandaşların sayısının artabileceği görüşlerini de paylaştılar.

Mustafa Aksam adlı bir Türk vatandaşı oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, “Kim kazanırsa kazansın seçim sonucu kazananı kabul edelim. Demokrasiye inanıyorsak, seçimle geleni de kabullenmek zorundayız” dedi ve konsolosluk yetkililerine oy kullananlara yardımcı oldukları için teşekkür ettiğini söyledi.

Fransa’daki seçmenler, Paris Başkonsolosluğu’nun yanı sıra, Marsilya, Lyon, Strasbourg, Bordeaux ve Nantes başkonsolosluklarında da oylarını kullanabiliyor. 31 Mayıs’a kadar hafta sonları ve resmi tatillerde de sürecek olan oy verme işlemi 10.00 ile 19.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek.

AVUSTURYA’DAKİ TÜRKLER SANDIK BAŞINDA

Kayıtlı seçmen sayısının yaklaşık 107 bin olduğu Avusturya’da, Viyana, Salzburg ve Bregenz’de toplam 8 sandık kuruldu. Avusturya’da seçimler bugünden itibaren 31 Mayıs’a kadar sürecek ve oylar 10.00-19.00 saatleri arasında kullanılabilecek. Viyana’da hafta içi 4, hafta sonu 5 sandık kurulacak. Seçmenlerin yanlarında üzerinde vatandaşlık numaralarını gösteren pasaport veya nüfus cüzdanlarıyla gelmeleri söyleniyor. Oy kullanma esnasında telefon ve kayıt cihazları sandık kuruluna teslim ediliyor.

Viyana Başkonsolosu Tayyar Kağan Atay İHA’ya yaptığı açıklamada, "Sabah saat 10 itibariyle görev alanımızdaki seçmenler oy vermeye başladılar. 31 Mayıs mesai bitimine kadar oy vermek mümkündür. Saat 10.00 ila 19.00 arasında. Burada şu hatırlatmayı yapalım: Mutlaka seçmen vatandaşlarımızın gelirken yanlarında TC kimlik numaralarını taşıyan nüfus cüzdanı veya pasaportu bulundurması gerekiyor. Ayrıca seçmenlerimiz mümkün mertebe oy verme işlemlerini 31 Mayıs’a kadar bırakmamaları ve şimdiden bu anayasal görevlerini yerine getirmeleri kendileri açısından yerinde olacaktır" diye konuştu.

KKTC

KKTC’de bulunan ve yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı 94 bin civarındaki Türk seçmen, Türkiye Yüksek Seçim Kurulu’nun Türkiye Lefkoşa Büyükelçiliği bahçesinde kurduğu 5 sandıkta 10.00-19.00 saatleri arasında oy kullanabilecek. Hafta sonları da devam edecek oy verme işlemi 31 Mayıs’a kadar devam edecek. Oy vermek isteyen Türk vatandaşları, randevuya ihtiyaç duymadan, belirtilen saatlerde TC nüfus cüzdanı veya pasaportunu ibraz edip, oyunu kullanabilecek.

AKÇA OYUNU KULLANDI

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça da bugün saat 11.00’de, elçilik bahçesinde kurulan çadırların içerisindeki 1 numaralı şeffaf sandıkta oyunu kullandı. Oyunu kullanmadan önce basına açıklamalarda bulunan Akça, KKTC’de 94 bin civarında kayıtlı Türk seçmen bulunduğuna işaret ederek, seçimlere katılımı artırmak için bu yıl oy kullanma işleminde değişiklikler yapıldığını ve oy kullanmanın esnek hale getirildiğini kaydetti. Akça, oy vermede randevu sisteminin kaldırıldığını belirterek, vatandaşların 8-31 Mayıs tarihlerinde 10.00-19.00 saatleri arasında, hafta sonları da dahil olmak üzere pasaport veya nüfus cüzdanını ibraz edip, oyunu kullanabileceğini kaydetti. Akça, daha önce 4 gün olan oy verme işleminin bu yıl 24 güne çıkarıldığını ifade etti.

Türkiye Yüksek Seçim Kurulu’nun seçmen sayısını dikkate alarak 5 sandık kurduğunu söyleyen Akça, elçilik bahçesinde kurulan çadırlarda her türlü önlemin alındığını belirtti. Akça, iklimlendirmenin yapıldığını, elektrik ve internet kesintisine karşı gerekli düzenlemelerin yapıldığını söyledi. Akça, partilerin de gerekli sandık görevlendirmelerini yaptığını, YSK’nın da ayrıca temsilcisinin bulunduğunu ifade etti. Bütün bu hazırlıkların, vatandaşların oy kullanması için yapıldığını kaydeden Akça, kendileri için en büyük başarının, kullanılacak oy oranının yükselmesi olacağını belirtti.

Seçime katılımı artırmanın görevinin siyasi partilerin olduğuna dikkat çeken Akça, sandıkların oy kullanmaya açıldığı ilk saatlerde, vatandaşların oyunu kullanmaya başlamasından memnuniyet duyduklarını da kaydetti. Akça, seçime katılım oranının ne olacağını şimdiden tahmin etmenin zor olduğunu belirterek, oy verme işleminin tamamlanmasının ardından oy değil, zarf sayımı yapılacağını ve torbalara konacak zarfların yetkililer eşliğinde İstanbul’daki “Yurtdışı İlçe Seçim Kurulu’na” teslim edileceğini anlattı.

Kaynak: Haber Kaynağı
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim