• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 05:37Güneş 07:02Öğle 13:17İkindi 16:40Akşam 19:22Yatsı 20:41
    • 10°C Kocaeli
    • 12°C İstanbul
    • 6°C Ankara
    • 10°C Rize
  • BIST: 8766.62 0.56
  • Altın: 2234.833 -0.43
  • Dolar: 32.3364 0.08
  • Euro: 35.1115 -0.27

Yeni Kral İmajıyla Şaşırttı

Dünyanın en uzun süre tahtta kalan kralı Adulyadej'in dün ölmesiyle, yerine kardeşi Vajiralongkorn geçmeye hazırlanıyor.
Yeni Kral İmajıyla Şaşırttı

70 yıl Tayland'ı yönettikten sonra dün ölen Kral Bhumibol Adulyadej'den sonra gözler yeni krala çevrildi. Adulyadej'in yerine geçecek isim, 63 yaşındaki Veliaht Prens Maha Vajiralongkorn.

Vajiralongkorn, son olarak Almanya'nın Münih kentine yaz mevsiminde yaptığı ziyaretle dünya medyası tarafından manşetlere taşınmıştı.

Düşük bel pantolonu, kısa atleti ve dövmeleriyle çok konuşulan Veliaht Prens'in yanında partneri de vardı. Bild gazetesi, ziyareti "Tayland Prensi'nin ARTık gömleğe parası yetmiyor mu?" başlıklı haberiyle duyurmuştu.

Vajiralongkorn şimdiye kadar üç evlilik yaptı ve yedi çocuk sahibi.

Dün vefat eden Kral Bhumibol, geride 35 milyar Euro'yu bulan bir servet de bıraktı. Vajiralongkorn'un yakın zamanda kral olarak tahta çıkması bekleniyor.

ABD'de doğdu, İsviçre'de büyüdü

Bhumibol Adulyadej 1927'de ABD'nin Massachusetts eyaletinde doğmuştu. Babası Prens Mahidol Adulyadej o yıllarda Harvard Üniversitesi'nde eğitim görüyordu.

Aile daha sonra Tayland'a dönmüş ve Bhumibol Adulyadej henüz iki yaşındayken babasını kaybetmişti.

Babasının ölümünün ardından, Adulyadej'in annesi İsviçre'ye yerleşti. O dönemlerde veliaht prens olan Adulyadej eğitimini de bu ülkede aldı.

--7797828.jpeg

Gençliğinde müzik ve fotoğrafa büyük bir sevgi beslemeye başladı. Saksafon virtiözü oldu ve kendi bestelerini yaptı. Ayrıca resim ve edebiyatla da ilgiliydi.

Tayland'da mutlakiyet rejiminin 1932'de yerini demokrasiye bırakmasının ardından kraliyet ailesinin rolü de sembolik hale gelmişti. Kral olan amcası Prajadhipok 1935'te kaçırıldığında Kraliyet itibarı hiç olmadığı kadar zedelenmişti.
Tahta Bhumibol'ün kardeşi Ananda geçti. Sadece 9 yaşındaydı.

1946 yılına gelindiğinde Kral Ananda, hâlâ aydınlatılamayan bir olayda ölüyordu. Resmi açıklama, kralın bir silahın yanlışlıkla ateşlenmesi sonucu hayatını kaybettiği belirtiliyordu.

Kardeşinin ölümünün ardından Bhumibol, bundan tam 70 yıl önce Tayland Kralı oldu. Hüküm sürdüğü ilk yıllarda tahtı vekillerine bırakarak İsviçre'deki eğitimine devam etti.

Bir Paris ziyareti sırasındaysa Tayland'ın Paris büyükelçisinin kızı, müstakbel eşi Sirikit ile tanışacaktı. Bhumibol 1950'de Bangkok'ta resmen tahta oturdu ve bir hafta sonra da Sirikit ile evlendi.

Art arda gelen askeri darbeler

Bhumibol'un tahttaki ilk yedi yılında ülke askeri Cunta yönetimindeydi. Kral ise sembolik bir görevdi. 1957'de General Sarit Dhanarajata yönetime el koymuştu. Kral, General Sarit'i 'başkentin askeri koruyucusu' ilan etmişti.

Sarit diktatörlüğü döneminde, Kral Bhumibol monarşiyi yeniden tanımlamaya başladı. Ülkenin farklı bölgelerini sık sık ziyaret etti, pekçok altyapı projesine de ismini verdi.

General Sarit ise, Kral'a emekleyerek yaklaşma geleneğini geri getirdi.

1973 yılına gelindiğinde Kral Bhumibol, siyasette belirleyici bir rol üstleniyordu. Askerler demokrasi yanlısı göstericilerin üzerine ateş açmıştı. Göstericilere saraya sığınma izni verildi. Bu hamle, dönemin başbakanı olan General Thanom Kittikachorn'un iktidarı için sonun başlangıcı oldu.

Ancak Kral o olaydan üç yıl sonra solcu öğrencilerin sokak ortasında linç edilmesine göz yumuyordu. Vietnam savaşının ardından Tayland'da komünizm endişeleri giderek artıyordu.

Bhumibol'un hüküm sürdüğü yıllarda çok kez hükümeti devirme girişimi olmuştu.

1981'de Kral, hükümeti devirmeye gelen silahlı askerlerin karşısına dikildi.

Her ne kadar darbeci aslerler bir süre başkent Bangkok'u kontrol altına almayı başarsa da, Kral'a bağlı askerler devreye girince darbe başarısız olmuştu.

Ancak Kral Bhumibol'un darbe girişimlerinde hükümetten yana tavır koyması bazı Taylandlıların Kral'ın tarafsızlığını sorgulamasına yol açtı.

1992'de eski bir darbe lideri olan General Suchinda Kraprayoon'un seçimlere katılma çabasını protesto edenlere ateş açılmasının ardından da Kral Bhumibol sahnedeydi. Kral hem Suchinda'yı hem de demokrasi yanlısı göstericilerin liderini huzuruna çağırdı. Her ikisi de protokol gereği Kral'a emekleyerek yaklaştılar. Görüşmenin ardından Suchinda istifasını verdi ve ülke yeniden demokratik yönetim biçimine döndü.

2006'daysa Başbakan Thaksin Shinawatra yönetimi sırasında yaşanan iktidar mücadelelerine Kral'ın müdahale etmesi yönünde yoğun talep gelmiş olsa da Kral Bhumibol müdahele etmemeyi tercih etti.

Kral'a hakaret yasaları...

Yine de Thaksin'in mahkeme kararıyla Başbakanlık görevinden alınmasında Kral Bhumibol'ün büyük etkisi olduğu yorumları yapılıyordu. Thaksin, kansız bir darbeyle iktidardan indirilmiş, Ordu yönetimi de Kral'a bağlılığını ilan etmişti.
İlerleyen yıllarda hem iktidardan indirilen Thaksin'in taraftarları hem de karşıtları Kral'ın kendilerini desteklediğini savundu.

2008 yılına gelindiğinde tüm ülke Kral'ın 80'inci doğumgünü kutlamalarına katıldı. Bhumibol'un Tayland'daki eşsiz konumu, kutlamalara gösterilen geniş katılımla bir kez daha vurgulanmış oluyordu.

2014'teki askeri darbeyle General Prayuth Chan-ocha yönetime el koymuş, bir kaç ay sonra da askerlerden oluşan parlamento tarafından başbakan olarak atanmıştı.

General Prayuth, çalkantılı yıllara sünger çekecek kapsamlı reformların sözünü vermişti. Ancak darbe karşıtları asıl amacın iktidardan indirilen eski başbakan Thaksin'in partisinin tamamen ortadan kaldırılması olduğunu savunuyordu.

Kral'a olan ulusal saygı her ne kadar içten olsa da, Kraliyet ailesi tarafından yürütülen kapsamlı bir halkla ilişkiler yapısı tarafından yönetiliyordu.

'Kral'a hakaret' yasaları, Kraliyet ailesinin eleştirilmesini hapisle cezalandırdığı için, hem yerel hem de Tayland'da çalışan uluslararası basının Kral ile ilgili haberleri sınırlı boyutlarda kaldı. Hüküm sürdüğü yıllar boyunca Kral Bhumibol Adulyadej sürekli siyasi çalkantı içindeki ülkede hassas dengeleri yönetmeye çalıştı.

Birçok kişi Bhumibol'un diplomasi becerileri ile yerel halkı kucaklaması sayesinde Tayland monarşisi 70 yıl öncesine göre çok daha güçlü.

--7797830.jpeg

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim