• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 05:18Güneş 06:45Öğle 13:14İkindi 16:45Akşam 19:32Yatsı 20:54
    • 21°C Kocaeli
    • 20°C İstanbul
    • 21°C Ankara
    • 18°C Rize
  • BIST: 9138.22 0.64
  • Altın: 2325.105 0.79
  • Dolar: 32.372 0.17
  • Euro: 34.9873 -0.09

Yeni Doğan Kuzular Bir Bir Telef Oluyor

Muş il merkezine bağlı Karabey köyünde yeni doğan kuzuların çoğunun telef olması, köy halkını tedirgin ediyor.Karabey köyünde her yıl salgın hastalıklardan kuzular telef olurken, yapılan aşıların çözü...
Yeni Doğan Kuzular Bir Bir Telef Oluyor

Muş il merkezine bağlı Karabey köyünde yeni doğan kuzuların çoğunun telef olması, köy halkını tedirgin ediyor.

Karabey köyünde her yıl salgın hastalıklardan kuzular telef olurken, yapılan aşıların çözüm olmaması halkı kara kara düşündürüyor. Son üç yıldır yeni doğan kuzuların çoğunun telef olduğunu ve verilen ilaçların fayda etmediğini belirten Karabey köyü Muhtarı Mustafa Demir, yetkililerden acil yardım beklediklerini söyledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün sadece şap aşısı yaptığını ve başka bir çalışma yapmadığını ileri süren Demir, “Merkeze 50 kilometre mesafede olan bir köyüz. Hayvanlarımızın yüzde 30’u telef oluyor. Tek geçim kaynağımız hayvancılıktır. Gidip özel veterinerlerden ilaç alıyoruz ve çözüm olmuyor. Tek isteğimiz bu hayvanların ölmesine çözüm bulunmasıdır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü gelip de bir inceleme yapmadı. Sadece şap aşısı yaptı. Şap aşısı da düzenli bir şekilde yapılıyor. Hayvanların durumu ile ilgili iki defa müdürlüğe gittik ama ilgilenen olmadı” dedi.

"ŞU ANA KADAR İLACIN BİR FAYDASI OLMADI"

Hayvanlara verilen ilaçların çözüm olmadığını ve kuzu teleflerinin devam ettiğini ifade eden Muhtar Demir, “İlaçlar çözüm olmuyor. Tarım gelip buna bir el uzatsın, ricamız budur. Bu son 2-3 yılda köyümüzün hayvanlarının yüzde 10’u ya da 20’si devamlı teleftir. Hele hele yavrularda yüz taneden en az 30 ya da 40 tane telef oluyor. Buna şu ana kadar bir çözüm bulunamadı. Tarım ilaç getiriyor, fakat şu ana kadar ilacın bir faydası olmamıştır. En az yüz tane hayvanı olanın 30 tanesi telef oluyor. Bazen yüzde 70 de telef olan var. Köyümüz perişan durumdadır” diye konuştu.

“DEVLET BİZE YARDIM ETSİN”

Köyün tek geçim kaynağının hayvancılık olduğunu ve devlet yetkililerinden yardım beklediklerini kaydeden Abdullah Yalçın (68), “Köylerin hali ortada, hayvancılıkla uğraşıyoruz ve başka gelirimiz yok. Bu hayvanlarımız yüzde 30 ile 40 telef oluyor. Devlet bir el uzatıp çare bulsun. Hayvanların hepsi kayıtlı ve küpelidir. Gelip aşı yapıyorlar ama aşı da bir fayda vermiyor” dedi.

Artık hayvancılıktan randıman alamadıklarını vurgulayan köy sakinlerinden Şahin Demir ise “Bizim Karabey köyü ve çevremizdeki tüm köylerin geçim kaynağı hayvancılık. Biz bundan da bir randıman alamıyoruz. Devlet ilgilenmiyor, hayvanlarımızda bir hastalık var. Devlet gelip kesin hastalığı teşhis etmiyor. Biz de özel veteriner hekime gidiyoruz ve o da ilaçlarını satmak için her çeşit ilacı bize veriyor. İlaçlar da fayda vermiyor. Biz istiyoruz ki devlet yetkilileri gelsin, kesin bir çözüm bulsunlar” şeklinde konuştu.

Kuzularla oyun oynayan çocuklar da, “Kuzularımızın ölmesini istemiyoruz” dediler.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergün Çolakoğlu ise hayvanlar meraya ilk çıktığı zaman bir rahatsızlığın meydana gelebileceğini ifade ederek, “Merada ölmüş hayvanlar bulunabilir. Ölmüş hayvanlarla otları karışık olarak yedikleri vakit, böyle rahatsızlıklar meydana geliyor. Çok abartılacak bir konu değil. Çiftçilerimizin, yetiştiricilerimizin çok yakından bildiği konular. Çok şüpheli ölüm olarak değerlendirilecek kapsamda alınacak şeyler değil” diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim