• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 05:37Güneş 07:02Öğle 13:17İkindi 16:40Akşam 19:22Yatsı 20:41
    • 14°C Kocaeli
    • 14°C İstanbul
    • 14°C Ankara
    • 10°C Rize
  • BIST: 8910.2 2.20
  • Altın: 2238.527 -0.26
  • Dolar: 32.3411 0.09
  • Euro: 35.1294 -0.19

Yaz hastalıklarına DİKKAT!

Mevsimler değiştikçe hastalıklar ve rahatsızlıklar ile karşımıza çıkıyor. Kışın soğuk algınlığı ve grip en çok görünen hastalıklar olurken, yaz aylarında bu rahatsızlıkların yerini güneş çarpması, böcek ısırmaları gibi rahatsızlıklar almaktadır.
Yaz hastalıklarına DİKKAT!

Yaz aylarında havaların ısınmasıyla kendinizi dışarıya atarken sıcak havanın etkisiyle bazı hastalıklar dolayısıyla sorunlar yaşayabilirsiniz. Güneşin tepede olduğu saatlerde dışarı çıktığınızda güneş çarpması ve tine sıcaklar dolayısıyla gidilen pikniklerde yaşanan böcek ısırmaları en sık rastlanan rahatsızlıklar olarak öne çıkıyor.

 

CİLT KANSERİ EN BÜYÜK SORUN

Yaz aylarında uzun süre ve yüksek dozda ultraviyole ışınlarına maruz kalmak cildimizde hem akut değişikliklere yol açıyor hem de bazı cilt kanserlerinin oluşumuna öncülük ediyor. Bununla birlikte aşırı terleme ile birlikte nemli kalan cilt bölgelerinde cilt mantarlarında artış sık görülebiliyor. Bunun için yapabileceğimiz şey güneş ışınlarının etkisinin yoğun olduğu 11-16 saatleri arasında  direk güneş ışığına çıkmaktan kaçınmak, koruyucu kıyafetler seçmek ve maruziyet kaçınılmazsa yüksek koruyucu faktörlü kremler kullanmak.

 

ÖĞLE SAATLERİNE DİKKAT EDİN

Yaz aylarında güneş altında uzun süre kaldığınızda beynin alt tarafındaki ısı merkezi bozulur ve kişinin vücut sıcaklığı aşırı derecede yükselmeye başlar. Bu nedenle beyin hücrelerinde tahribat yaşanır ve güneş çarpmaları beyin kanaması ve beyin ödemi gibi hastalıklara davetiye çıkarabilir. Güneş çarpması kendini deride kızarıklık, kuruluk gibi belirtilerle gösterebilir. Ayrıca kişide bulantı, kusma ile nabız atışında artış olursa güneş çarpması dolayısıyla uzmana başvurmalıdır. Güneş çarpması geçiren bireyin mutlaka vücut ısısı düşürülmelidir. Bunun için kişi önce soğuk-ılık arası duşa sokulmalıdır ve bilinci yerinde ise soğuk içecekler içirilmelidir.

 

SICAK DİYABETİ KÖTÜ ETKİLİYOR

Sıcağın tetiklediği hastalıklardan biri de diyabet. Sıcaklığın artışı ve terlemeyle birlikte sıvı ve vücut için gerekli elektrolitler kaybedilebiliyor. Ayrıca duyu kaybı nedeniyle güneşin cilt üzerindeki olumsuz yakıcı etkisi yeterince hissedilmiyor. Tüm bunlara terleme bozukluğu da eklenince aşırı sıcaklar diyabetikler için risk oluşturuyor. Diyabetlileri bekleyen diğer riskler ise kavun karpuz gibi glisemik indeksi yüksek meyvelerin ve sıcak havaların kurtarıcısı dondurmanın bol miktarda tüketilmesiyle oluşan beslenme bozuklukları.  Yaz aylarında diyabetiklerin bu sorunlarla karşılaşmamaları için beslenmelerine dikkat etmeleri, aşırı sıcakta efor yapmaktan kaçınmaları ve bol sıvı tüketmeleri gerekiyor.

 

BÖCEK SOKMALARI TEHLİKELİ

Yaz aylarında havaların ısınmasıyla piknikçiler ve doğa yürüyüşü yapmak isteyenler kendilerini yeşillik olan bölgelere atıyor. Sıcak havalarda bu bölgelerde dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan bir tanesi böcek sokmalarıdır. Böcek sokmalarında ortaya çıkan alerjik belirtiler genellikle kaşınma, ağrı, lokal şişlik gibi belirtilerdir. Özellikle açık havada ve yerde yatarken veya çıplak ayakla dolaşırken meydana gelen böcek sokmalarında, ağrı ve şişlik artıyorsa hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Yörenin özelliğine göre, yöresel akrep ve yılan zehirlenmelerinin sık görüldüğü bölgelerdeki sağlık ocaklarında, zehrin yayılmasını önleyecek bağışık serumlar bulunmaktadır.

 

KALP KRİZİ RİSKİ ARTIYOR

Sıcaklık artışı ile birlikte kalp hızı artıyor ve cilt damarları genişleyerek kan dolaşımından daha çok pay alıyor. Hipertansiyonu ve damar sertliği olanlar ve bu hastalıklar ile ilgili ilaç kullananlar için bu durum; inme, ritm bozuklukları ve kalp krizi riskini artırıyor. İşte bu risklerden kaçınmak için bol sıvı tüketimi şart. Açık renkli kıyafetler giymek, sıcaklığın yoğun olduğu zamanlarda bedenimizi zorlayacak yürüyüş, egzersiz, aşırı yemek yeme, alkol alımı gibi alışkanlıklardan uzak durmak gerekiyor.

 

GÖZ HASTALIKLARI YÜKSEK SEVİYEDE

Yaz aylarında havaların ısınması ve yüksek sıcakların etkisi göz hastalıklarını tetikliyor. Aşırı sıcaklarda dışarıya çıkan kişilerde kornea iltihabı gibi tedavi edilebilir durumlardan, katarakta kadar birçok göz hastalığı meydana gelebiliyor.  Kişiler hava bulutlu bile olsa gözün güneş ışığına maruz kalmasıyla birçok problemle karşılaşabiliyor. Bu hastalıklardan korunmak ve yaz ayını sağlıklı geçirebilmek ise yüksek sıcaklıklardan korunarak, güneş ışığına çok fazla çıkmayarak ve doğru güneş gözlüğü kullanarak önlenebiliyor.

 

GIDA ZEHİRLENMESİ YAŞAMAYIN

Yaz mevsimi mangal ve salata mevsimidir. Bu besinleri tüketmek keyifli olsa da, uygunsuz koşullarda işlenen gıdalar taşıdığı zehirlenme riskiyle bu keyfinizi kabusa çevirebilir. Yaygın belirtiler ishal veya kusma nöbetleridir. Ateş, baş dönmesi, sık idrara çıkma, susuz kalma, devam eden karın ağrısı ve dışkıda kan görülmesi de bu belirtilerin arasında yer alabilir. Eğer bu belirtilerle karşılaşırsanız bir doktora başvurmalısınız.

 

YAZ NEZLESİ SIK GÖRÜLÜYOR

Yaz aylarında doğa ile daha içli dışlı olduğumuz için alerji kaynaklı yaz nezlesi ihtimali artıyor. Virüs kaynaklı olan yaz nezlesine ise 200’ün üzerindeki virüs türünden rinovirüs neden olur ve yaz aylarında daha sık karşılaşılır. Belirtiler grip ve soğuk algınlığı ile benzerlik gösterir. Yaz nezlesinde belirti şiddetinin daha az olması ve daha kısa sürmesi beklenir ancak yazın tadını kaçıracak vakalar da söz konusu olabilir. Yaz nezlesini gidermek için ağır ilaçlar yerine reçetesiz satılan ilaç kullanımı ve ev tedavileri daha uygun bir seçimdir.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim