• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:40Güneş 06:13Öğle 13:08İkindi 16:53Akşam 19:54Yatsı 21:20
    • 13°C Kocaeli
    • 17°C İstanbul
    • 16°C Ankara
    • 19°C Rize
  • BIST: 9530.47 -0.18
  • Altın: 2472.658 0.04
  • Dolar: 32.4995 0.25
  • Euro: 34.7691 0.41

Yanlış Kan Verildiği İleri Sürülen Hasta Yoğun Bakımda

Adana’da kalça kemiği kırıldığı için Çukurova Dr. Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi’ne ameliyat olan emekli başkomisere 2 ünite yanlış kan verildiği ileri sürüldü. Emekli başkomiser yoğun bakımda yaşam s...
Yanlış Kan Verildiği İleri Sürülen Hasta Yoğun Bakımda

Adana’da kalça kemiği kırıldığı için Çukurova Dr. Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi’ne ameliyat olan emekli başkomisere 2 ünite yanlış kan verildiği ileri sürüldü. Emekli başkomiser yoğun bakımda yaşam savaşı veriyor.

Edinilen bilgiye göre, Huzurevleri Mahallesi’nde oturan emekli başkomiser Bekir Arslan (65) 15 Nisan 2015 günü evde düşerek kalça kemiğini kırdı. Ailesi, Arslan’ı Çukurova Dr. Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi’ne götürdü. Burada doktorlar Arslan’ı muayene edip, 16 Nisan 2015 günü hastaneye yatışına ve 17 Nisan Cuma günü de ameliyat olmasına karar verildi. Hastanenin Ortopedi Servisi’nde yer olmadığı için önce Nöroloji Servisi’ne yatırılan Arslan’ın tetkikleri de yapıldı.

Ameliyat sırasında ve sonrasında gereken kan için Arslan’ın kan grubunun belirlenmesi için kan örneği alındı. İddiaya göre, yapılan tetkiklerde kan grubunun "B Rh pozitif" olduğu tespit edildi. 17 Nisan günü Arslan ameliyata alındı. Ameliyat sırasında Arslan’a 1 ünite B Rh pozitif kan verildi. Ameliyattan çıktıktan sonra Arslan ateş, titreme, tansiyon düşmesi sorunu yaşamaya başladı.

Bekir Arslan servise getirildikten sonra 1 ünite daha B Rh pozitif kan verildi.

Kan naklinden sonra Arslan daha da fenalaşarak kusmaya başladı. Çağrılan doktor ve hemşire kanın verilmesini durdurdu. Hastaya tetkikler yapıldı, böbrek yetmezliği teşhisi konuldu.

Hasta yakınları ise yanlış kan verildiğini iddia edince 19 Nisan 2015 günü tekrar kan grubu testi yapıldı. Hastanın kan grubunun "0 Rh pozitif" olduğu ortaya çıktı.

Hasta kalça kemiği tedavisi için geldiği hastanede böbrek yetmezliği başladığı için diyalize girip makineye bağlı yaşamaya başladı.

"BÜTÜN SORUMLULARDAN ŞİKAYETÇİYİM"

Bekir Arslan’ın kızı İlknur Konca, babasının hastaneye kalçası kırıldığı için tedavi olmaya, şifa bulmaya gittiğini ancak yanlış kan verildiği için şimdi böbrek yetmezliği sorunu başladığını belirterek, "Babam hastaneye gittiğinde Cross kan testi yapmışlar. Yani babamdan alınan kan ile hastanede bulunan ’B Rh pozitif’ kanı karşılaştırıp birbirine uyup uymadığına bakmışlar. Uyduğuna karar verip babamın kanının B Rh pozitif olduğunu belirleyip bu yüzden babama yanlış kan vermişler. Annem uyarmasına rağmen bu kanı vermeye devam etmişler. Artık en son babam kusmaya başlayınca farkına varıp kan vermeyi durdurmuşlar ve bu olaylardan 2 gün sonra babama kan grubu testi yapmak akıllarına gelmiş. Böylece gerçek ortaya çıkmış" dedi.

Babasını bu hale getirenlerden şikayetçi olacağını anlatan Konca, "Benim babam sağlam geldiği hastaneden çıkamadı. Üstelik kalça kemiği de iltihaplanmış. Ben bu hastanenin doktorundan, yönetiminden, hemşiresinden hepsinden şikayetçiyim. Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunacağım. Başhekim ile görüşüyoruz ’haklısınız bir hata olmuş özür dileriz’ diyor hastanede böyle bir hata nasıl olur. Hangi devirde yaşıyoruz" diye konuştu.

Hastane yönetimi ailenin iddiasıyla ilgili olarak şikayetin kendilerine geldiğini olayın nasıl olduğu ve gerçekten böyle bir karışıklık olup olmadığı konusunun incelendiğini, hatanın olması durumunda sorumluluğu olanların cezalandırılacağını bildirdi.

CROSS KAN TESTİ NEDİR?

Cross kan testi, hastanelere gelen ve ameliyat olacağı için kana ihtiyaç duyulan hastaya ait major kan grubunu (A, B, AB, 0) taşıyan vericinin kan örneğiyle hastanın kan örneğinin çapraz karşılaştırılması yöntemi. Vericinin eritrositleriyle alıcının serumunun reaksiyona sokulması sonucu reaksiyon gerçekleşmezse ’uygun’ ifadesi ile kan alıcıya ulaştırılıyor. Alıcı ve verici aynı kan grubuna sahip olsa bile bu test sonucu ’uygunsuz’ çıkabiliyor.

YANLIŞ KAN VERİLEN HASTADA GÖRÜLEN ETKİLERİ

Uzmanlar hastaya kendi kan grubu dışında farklı bir kan grubu verildiğinde hastada ateş, titreme, baş ağrısı, göğüs ağrısı, tansiyon düşmesi, mide bulantısı, kusma, kızarıklık, ciltte döküntü, solunum sorunu, kan hücrelerinin damar içinde parçalanması, şok, yaygın kanama, sırt ağrısı, kanın verildiği damar civarında ağrı, böbreklerde basınç oluşturarak idrar yolunun azalması ya da tamamen durması, kan nakline bağlı olarak akciğerde hasar oluşması ve solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği sorunlarının başlayacağını daha ileri safhasında ise hastanın hayatını kaybedeceğini belirtiyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim