• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:40Güneş 06:13Öğle 13:08İkindi 16:53Akşam 19:54Yatsı 21:20
    • 13°C Kocaeli
    • 17°C İstanbul
    • 15°C Ankara
    • 19°C Rize
  • BIST: 9530.47 0.00
  • Altın: 2478.468 0.27
  • Dolar: 32.4618 0.10
  • Euro: 34.6712 0.39

Ülke tanıtımları Kitap Fuarı’na renk kattı

8. Kocaeli Kitap Fuarı’nda ünlü yazarların yanı sıra Uluslararası Öğrenciler de katılarak kendi ülkelerini tanıttı.
Ülke tanıtımları Kitap Fuarı’na renk kattı

8. Kocaeli Kitap Fuarı’nda Kocaeli Üniversitesi’nde eğitim gören Uluslararası Öğrenciler kendi ülkelerinin tanıtımını yapıyor. Özbekistan, Kırgızistan, Kazakistan, Bangladeş, Kosova, Bosna Hersek ve Filistinli öğrenciler ülkelerini fuara gelenlere tanıtıyor. Ülke tanıtımlarının ilkini Kocaeli Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi Özbekistanlı Gulina Yusupova ve arkadaşları yaptı. Özbekistan’ın fiziki ve kültürel özellikleri hakkında bilgi veren Gulina Yusupova, fotoğraflarla Özbekistan’ı anlattı. Ülke tanıtımlarına daha sonra Kazakistanlı öğrenciler devam etti.
 
ANNEM ŞARKISI DUYGULANDIRDI

Gün boyunca ülke tanıtımlarının devam ettiği Kılavuz Gençlik Avlusunda daha sonra Kırgızistanlı öğrenciler ülkelerini tanıttı. Yoğun katılımın olduğu tanıtım programına öğrenciler önce Kırgızistan’a özgü çalgı türü olan kopuz çalarak başladı. Daha sonra tanıtım filmi ile devam eden programda Kırgızistanlı öğrenciler ülkelerinin fiziki, kültürel, ekonomik ve sosyo-politik şartları hakkında bilgi verdi. Kırgızistanlı öğrenciler daha sonra hep birlikte uzakta eğitim gören çocukların annelerine olan özlemini ifade ettikleri  “Annem, Babam” şarkısını söyledi.
 
BANGLADEŞ MİLLİ MARŞI HEP BİRLİKTE SÖYLENDİ

Bangladeşli öğrenciler ülkelerinin tanıtımına ilk önce milli marşlarını okuyarak başladı. Tüm salonun eşlik ederek okunduğu Bangladeş milli marşından sonra öğrenciler ülkelerinin güzelliklerini, iklimini tabiat özelliklerini ve doğal güzelliklerinin yanı sıra fiziki ve kültürel özelliklerini anlattılar.
 
“OSMANLININ BALKANLARI MÜSLÜMANLAŞTIRMASI’’

Ülke tanıtımları programları çerçevesinde Asan Ristemov, Osmanlı Sonrası Balkan Müslümanları konulu söyleşi düzenledi. Osmanlı’nın Balkanları fethettiği zaman her bir köyün hatta mahallenin kayıtlarını tuttuğunu ifade eden Ristemov, anlatıldığı gibi Balkanların kılıç zoru ile değil zamanla İslam’ı anlaya anlaya Müslüman olduklarını” ifade etti. Osmanlının Balkanlara yerleştikten sonra etnik milliyetçi bir yönetim sergilemediğini söyleyen Ristamov, ‘’Bunun aksine Yunanlaşma ve Almanlaşmanın yanı sıra Bulgarlar da Sırplaşma etnik unsuruyla zor duruma düşmüştür. 19. yy sonrasında Osmanlıda Fransız devrimi sonrası Balkanlarda milliyetçilik hareketinin başlamasıyla her bir etnik kimlik batıdakinin aksine geçmiş unutturularak bir kimlik yaratılmaya çalıştı” dedi.
 
“BEGOVİÇ DAHİ BİR LİDERDİ”

Ülke tanıtımları fuarın 4. gününde de devam etti. Kılavuz Gençlik Avlusunda Kosova ve Bosna Hersek tanıtımları yapıldı. Programda ilk önce Elvisa Koca, Bosna’nın siyasi lideri bilge kral Aliye İzzet Begoviç’in hayatını anlatarak başladı. Aliye izzet Begoviç’in savaş dâhisi olduğunu ifade eden Koca, şunları söyledi; “Begoviç, Bosna Hersek’in bağımsızlığında önemli rol oynayan bir liderdi. Onun askeri ve strateji dehası Bosna Hersek’in kuruluşunda önemli rol oynamıştır.’’  Aliye zzet Begoviç’in kitapları üzerinden konuşmasını sürdüren Koca, Begoviç’in özgürlük mücadelesi adına ve İslam dini adına çok büyük bir insan ve öncü olduğunu söyledi. Daha sonra konuşan Fatih Przhella, Kosova kurtuluş ordusunun lideri Adem Yaşari’nın hayatını anlattı. Kosova bağımsızlık mücadelesinin çok çetin ve sancılı geçtiğini ifade eden Przhalla, bu mücadele içinde başta Kosova kurtuluş ordusunun lideri Adem Yaşari olmak üzere bir çok isimsiz kahramanın olduğunu ifade etti.
 
FİLİSTİN NASIL İŞGAL EDİLDİ

Ülke tanıtımları kapsamında 8. Kocaeli Kitap Fuarının 5. gününde Uluslararası Öğrenciler tarafından Filistin tanıtıldı. Dünden bu güne Filistin’in geçmişinin anlatıldığı sunumda Kocaeli genç İHH Filistin sorumlusu Mücahit Kılıç, slayt eşliğinde sunum yaptı. İsrail devletinin Filistin topraklarında kuruluş sürecini ve o dönemde yaşanan savaşları ve anlaşmaları anlatan Kılıç, “1947’de İsraillin resmen Filistin topraklarında kurulmasından sonra başta ABD olmak üzere Rusya ve Avrupa devletleri İsrail’e Filistin karşısında silah ve teçhizat yardımı yaptı. 6 gün savaşları sonrasında Filistinliler, Ürdün’e mülteci gitmek zorunda kaldı, başta Filistin kurtuluş lideri Yasar Arafat olmak üzere birçok öncü liderin Ürdün’de örgütlenmesine Ürdün liderlerinin karşı çıkması sonrasında Ürdün’ün o dönemde İsrail’in desteğini alarak binlerce sivil Filistin vatandaşını bombaladı” dedi. Hamas’ın kuruluş sürecini de anlatan Kılıç, Filistin halkını örülen yüksek duvarlar ile birbirinden koparıldığını belirtti.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim