• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:44Güneş 06:16Öğle 13:09İkindi 16:52Akşam 19:52Yatsı 21:18
    • 23°C Kocaeli
    • 23°C İstanbul
    • 22°C Ankara
    • 19°C Rize
  • BIST: 9548.09 -1.36
  • Altın: 2495.504 0.47
  • Dolar: 32.4973 0.31
  • Euro: 34.5457 0.22

’Ucube’ Davasında Karar Açıklandı

Heykeltıraş Mehmet Aksoy’un Kars’ta yaptığı ’İnsanlık Anıtı’ heykeli için “ucube” dediği gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında açtığı davada karar açıklandı. Mahkeme, Erdoğan’ın 10 bin lira tazm...
’Ucube’ Davasında Karar Açıklandı

Heykeltıraş Mehmet Aksoy’un Kars’ta yaptığı ’İnsanlık Anıtı’ heykeli için “ucube” dediği gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında açtığı davada karar açıklandı. Mahkeme, Erdoğan’ın 10 bin lira tazminat ödemesine karar verdi.

Heykeltıraş Mehmet Aksoy’un Kars’ta yıktırılan ‘İnsanlık Anıtı’ için ‘ucube’ dediği gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a açtığı 100 bin TL’lik tazminat davasında mahkeme kararını açıkladı. İstanbul 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen karar duruşmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan adına avukat Ferah Yıldız ile heykeltıraş Mehmet Aksoy adına avukat Turgut Kazan hazır bulundu. Kararın açıklanmasını isteyen avukat Turgut Kazan, “Müvekkilim Uluslararası değerde bir heykel sanatçısıdır. Müvekkilimin Kars’ta yaptığı inanılmaz güzellikte bir heykel için miting meydanında ‘ucube’ diye söz edilmesi kabul edilebilir değildir. Dava kapsamında dinlettiğimiz 3 tanık da sanatçı ve kültür adamlarıdır. Aşağılama açıktır. Davanın kabulüne karar verilmesini istiyoruz” dedi.

“NEW YORK’TAKİ ÖZGÜRLÜK ANITI ASLINDA BİZİMDİ”

Davalı tarafın cevaplarında Amerika’daki ‘Özgürlük Anıtı’nı örnek vermesini eleştiren Kazan, “Ne heykelmiş, New York’ta ki Özgürlük Anıtı olsa neyse deniyor. Özgürlük Anıtı aslında bizimdir. O heykelin başına gelen de bu heykelin başına gelmiştir. Özgürlük Anıtı, Süveyş Kanalı’na dikilmek üzere dönemin Osmanlı padişahı tarafından sipariş edilmiş ve peşinatı ödenmiştir. Daha sonra kanala dikilirse uğursuzluk getireceği düşüncesi ile alımından vazgeçilmiş ve parçalar halinde Paris’te bir depoda muhafaza edilmiş, ilerleyen zamanda Amerika’da bir heykel düşünülünce götürüp yerine dikilmiştir. Benim müvekkilimin ise davaya konu heykeli santim santim kesilmiştir” ifadelerini kullandı.

“HEYKEL HAZİNE ARAZİSİNDE OLDUĞU İÇİN KALDIRILDI”

Duruşmada söz alan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı Ferah Yıldız, ‘ucube’ kelimesinin hakaret değil, eleştiri olduğunu belirtti. ‘Ucube’ kelimesini müvekkili tarafından ‘garip’ bir şey anlamında kullanıldığını belirten avukat Yıldız, “Bu konuda Türk Dil Kurumu’ndan da yanıt gelmiştir. Heykel usulsüz işlemler nedeniyle idare mahkemesi ve Danıştay’ın ayrıntıları dosya içerisinde açıklanan kararları ile yerinden kaldırılmış ve davayı iadesine hükmedilmiştir. Davanın talimatı üzerine kaldırıldığı şeklindeki beyanlar gerçek dışıdır. Böyle bir şey söz konusu değildir. Usulsüz işlemler ve ihaleler nedeniyle ve hazine arazisine ait yer üzerine heykelin dikilmesi nedeniyle ilgilileri ceza mahkemesinde yargılanmış ve ceza almıştır” diye konuştu.

“BAŞBAKAN ÖYLE DEDİ, HEYKEL KALDIRILDI DİYE BİRŞEY YOK”

Davada dinletilen tanıkların görgüye değil, yoruma dayalı beyanlarda bulunduklarını savunan avukat Yıldız, “Hepsi çok değerli sanatçılardır ancak tanıklıklarını kabul etmiyoruz. ‘Başbakan öyle dedi, heykel kaldırıldı’ diye bir durum söz konusu değil. Heykel müvekkilimin talimatıyla kaldırıldı diye bir şey yok. Davanın reddine karar verilmesini talep ediyoruz” dedi.

Davaya ilişkin kararını açıklayana mahkeme, Erdoğan’ın heykeltıraş Aksoy’a 10 bin TL manevi tazminat ödemesine karar verdi. Mahkeme fazladan istenilen 90 bin liralık tazminatın ise reddine hükmetti.

Kararın, Erdoğan’ın avukatı tarafından temyize götürüleceği öğrenildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim