• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:27Güneş 06:03Öğle 13:07İkindi 16:55Akşam 20:01Yatsı 21:31
    • 23°C Kocaeli
    • 23°C İstanbul
    • 28°C Ankara
    • 28°C Rize
  • BIST: 9716.77 -0.05
  • Altın: 2427.694 -0.04
  • Dolar: 32.5699 0.15
  • Euro: 35.0032 0.66

Tv Programlarının Zeka Üzerinde Etkisi

Dr. Nilgün Polat Gereksiz Tv programlarının zeka geriligine neden oldugu belirtirken bazılarınında gelişiminde yardımcı olabilicegini belirtti. Tv Programları zeka geriligine mi neden oluyor?
Tv Programlarının Zeka Üzerinde Etkisi

HAFIZA OYUNLARI ZEKAYI ARTIRIYOR

Hafıza oyunlarının zekayı artırdığını belirten Dr. Nilgün Polat, su tüketiminin beyin fonksiyonları için önemine dikkat çekti. Aynı zamanda B ve E vitaminlerini kapsayan besinlerin mutlaka tüketilmesini söyleyen Polat, kahvaltının önemine vurgu yaptı. Ana karakter bakımından zengin ve kurgusu hemen çözülemeyen tarzdaki TV programlarının zekayı geliştirdiğini kaydeden Uzm. Dr. Polat, müzik dinlemenin de hafızayı güçlendirdiği kadar matematik ve fen bilimlerine olan yeteneği de artırdığını sözlerine ekledi.

"Gün boyu su içmenin vücuda olan faydasının yanı sıra, vücudun sıvı dengesini ayarlayarak, oksijen ve besinleri beyne daha etkin şekilde taşıdığını gösteriyor. Hafızayı güçlendirmek için de B vitamini çok önemli. B vitamini eksikliğinin yetişkinlerde zihinsel faaliyetlerin düştüğünü gösteriyor. Muz, hindi, balık, fasulye, mercimek ve patates gibi B vitamini bakımından zengin besinleri diyetinize eklemenizde fayda var. E vitamini de antioksidan olarak çalıştığı için beyin sağlığınızı korumanıza yardımcı oluyor. Ayrıca depresyon düşürücü ve Alzheimer'ı yavaşlatıcı etkisi olan E vitaminini, fındık, lifli yeşil bitkiler, kivi ve mangoda tüketebilirsiniz."

EN SAĞLIKLI ÖĞÜN KAHVALTI

Kahvaltının günün en sağlıklı öğünü olduğunu hatırlatan Dr. Polat, "Kahvaltının, beyin için en etkili öğün olduğu yakın zamanda yapılan araştırmalarda ortaya çıktı. Her gün kahvaltı yapmak odaklanma becerisini, hafızayı, yaratıcılığı ve genel performansı artırıyor. Bunun yanı sıra saf yeşil çay da zihnin açık kalmasını sağlıyor ve odaklanma becerisini artırıyor" dedi.

 

ZEKA GELİŞTİRME YÖNTEMLERİ , UNUTKANLIĞIN ÖNÜNE GEÇME METODLARI
 

Kullanılan organların daha çok geliştiği,daha az kullananlarında daha az geliştiği hatta yok olduğu bilimsel bir teoridir.Sağlakların sol ellerini kullanma özelliklerinin zayıf olması,aynı şekilde solaklarında sağ el ve ayaklarını kullanma özelliğinin de daha kısıtlı olması bu teoriye kanıt olarak gösterilmektedir.

İnsan beyni her ne kadar karmaşık gözüken bir sisteme sahip gözükse de kuralı basittir.Geliştirilebilir ve körelebilir.Körelmesi kolaydır.Sürekli hazıra yönelmek ve bir konu hakkında  çözüm üretmek için çaba göstermemek  pratik zekayı bir süre sonra zayıflatacaktır.Fakat geliştirilmesi için farklı yollar,farklı çözümler bulunmaktadır.Biz bu yollardan uzmanların önerdiği 11 tanesini sizler için derledik.

1- Akıllı ilaçlar: ”Modafinil” gibi ilaçlar, beyni 90 saat boyunca uyanık tutuyor. Beynin bir bölgesinden diğerine veri akışını sağlayan kimyasalları artırıyor.

2- Yiyecekler: Protein açısından zengin besinler yarar sağlıyor. Düzenli kahvaltı yapmak da zihinsel performansı artırıyor; gazlı içecekler tam tersi etki yapıyor.

3- Müzik: Özellikle Mozart dinlemenin matematiksel zekâyı artırdığı ve müzik derslerinin, çocukların IQ”sunu yükselttiği belirlendi. Ancak pop müziğin böyle bir etkisi görülmedi.

4- Biyonik beyin: Elektrotlarla beyne az miktarda elektrik akımı vermenin, beynin gücünü artırdığı belirtiliyor.

5- Zihinsel egzersizler: Zor matematik soruları zekâyı keskinleştiriyor. 5 hafta boyunca zihinsel egzersiz yaptırılan çocukların IQ”su 8 puan yükseldi.

6- Hafıza oyunları: İskambil destesindeki her kartı bir karakterle özdeşleştirip tüm karakterlerin yer aldığı bir hikâye yaratarak, 52 kartı sırasıyla hatırlayabilirsiniz.

7- Uyku: 21 saat boyunca uyumamak, beyin üzerinde sarhoşluk gibi bir etki yaratır. 2 saatlik çalışmadan sonra iyi bir gece uykusu uyumak, öğrenmeyi kolaylaştırır.

8- Yürüyüş: Haftada 3 kez yarımşar saat yürüyüş yapmak; öğrenme, konsantrasyon ve mantık gücünü yüzde 15 artırır.

9- Hobiler: Örgü ören, bulmaca çözen yaşlıların Alzheimer gibi hastalıklara yakalanma riskinin daha az olduğu tespit edildi.

10- Konsantrasyon: Bu da beyin için önemli bir egzersiz! Bir iş üzerindeyken, kısa süreli bir dikkat dağılması sonrasında yeniden konsantrasyon sağlamak yaklaşık 15 dakika sürer.

11- Nörolojik tarama: Beyin içindeki hareketliliği gösteren tarayıcılar, beynin aktivitelerini kontrol etmekte de kullanılabilir.
 

1.METABOLİZMA HIZI

Sabah kahvaltı yapmadan güne başlamak metabolizma hızımızı düşürür bu da takdir edersinizki bize zamanla kilo olarak geri döner. Metabolizmayı hızlandırmak ve olan kilolarınıza yenilerini eklemek istemiyorsanız mutlaka ama mutlaka güne kahvaltı yaparak başlayın.

2.ENERJİ

Yapılacak işler, günlük koşturmacalar kısacası koskoca birgün sizi beklerken güne enerjik başlamak oldukça önemli. Güne başlarken ihtiyacımız olan enerjiyi sabah kahvaltısından alabiliriz diye düşünüyoru. Dengeli ve protein ağırlıklı bir kahvaltı bize ihtiyacımız olan enerjiyi sağlar.

3.SİNDİRİM

Sindirim sisteminin kusursuz çalışması için mutlaka ama mutlaka kahvaltı yapmalısınız. Hatta öncesinde koca bir bardak su için arkasından da bol proteinli sebzeli bir kahvaltı yapın. Sindirim sisteminizin ne kadar düzene gireceğini görüceksiniz.

4.MUTLULUK

Bence kahvaltı günün en önemli öğünü olmasının yanında en keyifli öğünü aynı zamanda. Arkadaşlarla yapılan uzun uzun kahvaltıları hayal edin. Kahvaltı yapmak sadece sağlığınıza katkıda bulunmaz aynı zamanda sizi mutlu kılar. Deneyin :)

5.DİKKAT PROBLEMİ

Son araştırmalar kahvaltı yapmayan insanlarda dikkat dağınıklığı olduğunu ortaya koymuştur. Özellikle çocuklarda ortaya çıkan bu durum öğrenme kapasitesini de düşürdüğü için mutlaka çocuklarınız ve siz kahvaltıyı atlamıyorsunuz.

6.KİLO VERMEK

Kahvaltı etmenin faydaları arasında en güzeli sanırım bu :) İnsan kahvaltı ederek nasıl zayıflar demeyin, yukarıda saydığımız metabolizma hızını arttırması ve sindirim sistemini düzenlemesinin yanında gün içinde bizi tok tutmasıda kilo vermemize yardımcı olur.

7.PROTEİN İHTİYACI

Bilindiği gibi protein alımı vücudumuzun en büyük ihtiyaçlarından. Öğünler içinde en fazla protein tükettiğimiz ise şüphesiz kahvaltı. Yumurtalı, peynirli karbonhidrattan olabildiğince uzak bir kahvaltı günlük protein ihtiyacını karşılamak için yeterli olucaktır.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim