• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:38Güneş 06:12Öğle 13:08İkindi 16:53Akşam 19:55Yatsı 21:22
    • 15°C Kocaeli
    • 15°C İstanbul
    • 22°C Ankara
    • 15°C Rize
  • BIST: 9693.46 1.77
  • Altın: 2514.321 1.22
  • Dolar: 32.5741 0.11
  • Euro: 34.7831 0.12

“Türkiye’nin Cari Açık Problemi Yoktur”

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “2015 yılının Ocak ayında Türkiye cari açıkta yüzde 60 iyileşme gösterdi. Şubat ayında da devam etti. 2015 sonunda cari açığımız yüzde 4’e düşecek” dedi. Bir dizi ziyare...
“Türkiye’nin Cari Açık Problemi Yoktur”

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “2015 yılının Ocak ayında Türkiye cari açıkta yüzde 60 iyileşme gösterdi. Şubat ayında da devam etti. 2015 sonunda cari açığımız yüzde 4’e düşecek” dedi.

Bir dizi ziyaret ve açılış için Manisa’ya gelen Bakan Nihat Zeybekci, Manisa Genç İşadamları Derneği (MAGİAD) tarafından düzenlenen “Seçime Doğru Yeni Türkiye Ekonomisi” konferansına katıldı. Anemon Otel’de gerçekleştirilen konferansta Bakan Zeybekçi, yaklaşan seçimler öncesi ve sonrasındaki Türkiye ekonomisi hakkında bilgiler aktardı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan konferansın açılış konuşmasını yapan MAGİAD Başkanı Ömer Özkara, “Biz bugün her birimiz bu milletin geleceğinde biz de birer söz sahibi olduğumuzu haykırıyoruz. Bu haykırışın neticesidir bugün burada birlikte olmamız. Manisa’nın vizyonunda birçok kez bir araya geldik. Manisa’nın vizyonunda bir çığır açmayı hedefledik. Bugüne kadar getirdiğimiz misyon bunun delili niteliğindendir. Bizler her yurt dışından döndüğümüzde, özellikle çağdaş medeniyetleri aşmış toplumlardan döndüğümüzde neden bizim insanımızın bu müreffeh şartlarda var olmadığının derdiyle dertleniyoruz. Bizler neden acaba bu milletin 600 yıllık geçmişinden bu yana gelen hak ettiği yerde olmamasını sorguluyoruz. Son 12-15 yıldır ciddi değişikliklerin yaşandığının farkındayız. Ancak bu süreçte geçmişteki sigara, ekmek, tüp kuyruklarını anlattık. Ama bunları artık yeni jenerasyona anlatmanız mümkün değil. Gençlerimiz o dönemleri görmedikleri için anlayamazlar. Artık onlara yeni şeyler anlatmalıyız. Gençlerimiz, gelişim ruhu, inovasyon ruhunun yaşandığı bu dönemlerde bundan sonra ne yapabilirizin sorgulamasını yapmaktadır. Bizler de üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız. Bu ülkeyi daha ileriye götürmek hepimizin boynunun borcu” dedi.

Manisa’nın son zamanlarda sanayisiyle daha fazla ön plana çıktığını belirten Manisa Valisi Erdoğan Bektaş ise, sanayinin yanında tarım alanında da Manisa’nın çok zengin olduğunu söyledi. Vali Bektaş, “Bizim sanayi ile diğer potansiyelimiz tarımdır. İki ürünümüz ön plana çıkıyor; birisi üzüm, diğeri zeytindir. 21 milyon zeytin ağacımız var. Bizim 22-23 bin dekar büyüklüğünde organize sanayi bölgemiz var. Yatırımcıya verecek arsamız kalmadı. Ciddi sanayici ve yatırımcı atağıyla karşı karşıyayız. 2014 yılında ihracatımız 4 milyar 311 milyon dolar oldu. Manisa, Türkiye geneli ihracat sıralamasında İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir, Ankara ve Gaziantep’ten sonra 7. sırada yer aldı” diye konuştu.

BAKAN ZEYBEKCİ KONUŞMASINA ‘YIRTIK DONLU NİHAT’ HİKAYESİ İLE BAŞLADI

MAGİAD Başkanı Ömer Özkara’nın konuşması sırasında Nihat Zeybekci’yi anlatırken ‘Kara donlu Nihat’ın bugünlere gururla geldiği ve Ekonomi Bakanı olduğu” sözlerini hatırlatarak konuşmasına başlayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise, “Değerli başkanım ‘Kara donlu Nihat’ diye başladı, nezaket gösterdi ama onun aslı ‘Yırtık donlu Nihat’tır. Bir zamanlar bir arkadaşımız onu bir eleştiri veya yerme amacıyla kullanmıştı. Allah’a şükürler olsun ki biz ondan hep gurur duyduk. Paçanın yarısı var yarısı yok, bir tarafı var diğer tarafı yok. Yaklaşık 3-4 yaşlarında çekilmiş olan bir fotoğrafı kullanarak öyle demişlerdi. Oralardan geldik. Toplam 5 çocuğu olan 9,5 dönüm tarlası olan bir ailenin çocuğuyum. 7 yaşından sonra da tütün tarlasında çalıştım. O ateşle o bilinçle başka şansımız yoktu. Okumak zorundaydık” dedi.

“YARİ GÜZEL OLANIN BAŞI BELASIZ OLMAZ”

İnsanlık tarihinin Anadolu’da harmanlandığını belirten Bakan Zeybekci, “Yari güzel olanın başı belasız olmaz. Bizim yarimiz güzel. Hem de dünyanın en güzeli. Onun için biz bu topraklarda çok bedel ödedik ama Allah’a hamdolsun hiç diz çözmedik. Kırıldık, şehit olduk ama hiçbir zaman ‘aman’ demedik. Bütün operasyonlar dünyada tarih boyunca askeriydi, istilaydı ama artık şekil değiştirdi. Son 200 senede savaşlardan daha çok siyasi, ekonomik operasyonlar haline dönüştü. Günümüzde artık her şey ekonomi üzerinde bina edilmeye başlandı. Savaşlar, hakimiyet, bağımsızlıklar her şey ekonomi üzerinde dönüyor. Artık bilgi savaşları, teknoloji savaşları var. Bilgiyi üretemiyorsanız savaşı kaybediyorsunuz. Bilgiye hakim değilseniz savaşı baştan kaybediyorsunuz. Bilgiyi önceden üretmek, bilginin yaratıcısı olmak ve bununla geleceği planlamak bunların en önemlisidir. Biz genç neslimizden çok ümitliyiz” diye konuştu.

İŞSİZLİK RAKAMLARI

İşsizlik rakamlarının arttığını ifade eden Bakan Zeybekci, bu durumun sebebini şöyle açıkladı:

“Bizim nüfus artış hızımız 900 bin civarındadır. Ama iş gücüne katılım olarak 4 yılda yüzde 44’lerden yüzde 51’e geldi. Yani toplam çalışan nüfusumuzun, yani çalışmak isteyen nüfus sayısı yüzde 51’dir. İş gücü katılım oranımız nüfusa göre yüzde 70 olmalı. Yani nüfusumuzun yüzde 70’i iş gücüne katılacak, ‘ben çalışmak istiyorum’ diyecek. 2014 yılındaki yüzde 2.9 büyüme de büyük bir başarıdır.”

Geçmişte Halk Bankası ve Vakıfbank’ın satışa çıkarıldığını hatırlatan Bakan Zeybekci, “Bugün yeni yeni millet anlıyor. 2002 yılında neden ‘Halk Bankası’nı derhal kapatacaksınız’ dendiğini şimdi anlıyoruz. Yaklaşık olarak 390 küsur şubesi kapatılmıştı. 2002 yılında ‘Ziraat Bankası’nı derhal kapatın’ diyenlerin niyetini şimdi anlıyoruz. Ekonomi Bakanlığı’nda benim elimde var. Yaklaşık olarak 70-80 sayfalık bir doküman. Türkiye Cumhuriyeti’nin başbakanı, başbakan yardımcıları ve ekonomi bakanı imzalamış göndermiş. ‘Halk Bankası’nı ve Ziraat Bankası’nı derhal kapatıyoruz, Vakıflar Bankası’nı da satışa çıkarıyoruz. Vakıflar Bankası’nı satamazsak, kimse almazsa derhal kapatacağız’ dendi. Derhal kapatma sürecine girildi. Halk Bankası ve Ziraat Bankası’nın her yıl 20 milyar TL, yani eski parayla katrilyon zararı vardı. Vakıflar Bankası satışa çıktı. Türkiye Cumhuriyeti ecdadının emaneti olan Vakıflar Bankası satışa çıktı. Fransızlar’ın sosyete General Bankası teklif verdi. erdiği teklif neydi biliyor musunuz. ‘Vakıflar Bankası’nın sermayesine 750 milyon dolar ilave ederseniz bedelsiz olarak alırım’ dedi. Bu ülkeye yapılacak en büyük hakaretti. Elleri ayaklarına dolaştı. 3 Kasım seçimlerine gidildi. Bu millet ilk ‘one minute’i 3 Kasım 2002’de söyledi. Bugüne kadar sadece Ziraat Bankası ve Halk Bankası’nın hazineye vergiler hariç kar transferi 20’şer katrilyondur. Hani zarardı. Bakın talanı görüyor musunuz ?” dedi.

“TÜRKİYE’NİN CARİ AÇIK PROBLEMİ YOKTUR”

Yaşanan cari açık kaygısıyla ilgili olarak da Bakan Zeybekci, “Türkiye’nin cari açığı, gençlerimiz bilsin diye söylüyorum. Birileri de size sorduklarında anlatın diye söylüyorum. Türkiye’nin cari açığı yüzde 5.7 iken finansman ihtiyacı duyan cari açığımız yüzde 4.6’dır. Dünya ile dış ticaretimizin yaklaşık 20 milyar dolarlık bir kısmını Türk Lirası ile yapıyoruz. Artık bizim paramız Amerikan doları gibi rezerv para özelliğine kavuşuyor demektir. Bunu arttıracağız. 30, 40, 50, 60, 100 milyar dolara doğru. Türk Lirası ile biz alıp satar hale geldiğimiz zaman da başka noktalara geleceğiz. Başka sebeplerden dolayı yurt dışı finansman ihtiyacı duyan cari açığımız yüzde 4.6’dır. 2015 yılının Ocak ayında Türkiye cari açıkta yüzde 60 iyileşme gösterdi, Şubat ayında da devam etti. 2015 sonunda cari açığımız yüzde 4’e düşecek. Finansman ihtiyacına duyan açıkta yüzde 3 seviyesine düşecek. Bu da Türkiye’nin cari açık problemi yoktur demektir. Hiç kimse Türkiye’den farklı bir şey beklemesin. Allah’ın izniyle 2015 yılında Türkiye yüzde 4’ün üzerinde büyüyecektir” diye konuştu.

AĞRI’DA YAPILAN SALDIRI

Türkiye’nin birlik beraberlik ve kardeşliğe ihtiyacı olduğunu vurgulayan Bakan Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ağrı’da oynanan oyun, birilerinin oradaki benim kardeşlerime silah dayayarak aldıkları oyu bugün tekrar ‘elimde hala silah var haberiniz olsun’ diye gösteriyor. Ağrı’da verilen mesaj budur. Oradaki benim garip kardeşlerime hala silah ucu gösteriyor. Bitecek bunlar, bu bitecek, inşallah o kardeşlik iklimi ile beraber Türkiye şaha kalkacak.”

Konuşmaların ardından MAGİAD Başkanı Ömer Özkara, Bakan Zeybekci’ye çeşitli hediyeler takdim etti.

Kaynak: Haber Kaynağı
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim