• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:38Güneş 06:12Öğle 13:08İkindi 16:53Akşam 19:55Yatsı 21:22
    • 12°C Kocaeli
    • 13°C İstanbul
    • 14°C Ankara
    • 17°C Rize
  • BIST: 9524.59 -0.06
  • Altın: 2500.666 0.67
  • Dolar: 32.5483 0.09
  • Euro: 34.667 -0.26

Türkiye menşieli ilk seri üretim başlıyor

520 milyon dolarlık yatırımla Türk mühendisler tarafından tamamen Türk tüketicilerinin beğenileri doğrultusunda geliştirilip, yıl sonunda Bursa’da üretilecek yeni sedan otomobil 2016 yılında tüm dünyada satışa sunulacak.
Türkiye menşieli ilk seri üretim başlıyor

520 milyon dolarlık yatırımla Türk mühendisler tarafından tamamen Türk tüketicilerinin beğenileri doğrultusunda geliştirilip, yıl sonunda Bursa’da üretilecek yeni sedan otomobil 2016 yılında tüm dünyada satışa sunulacak. Proje ismi ‘Ege’ olan ve yüzde 70’lik yerlilik oranına sahip model için Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, “Bu modele ‘yerli otomobil’ denilmez ise hangi modele söylenebilir. Daha yerlisi var mıdır?” diye konuştu.

İLK fikir 2009 yılında ortaya atıldı. Yani 2011 yılı başında dönemin Başbakanı olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın işadamlarından istediği ‘Yerli otomobil’den yaklaşık 2 yıl önce. Haziran 2013’te onaylandı ve 2014 yılı sonunda 520 milyon dolarlık yatırım için düğmeye basıldı. 


Bursa’da 600 kişinin çalıştığı Ar-Ge merkezinde Türk mühendisler tarafından geliştirildi. Yüzde 70’i aşan mühendislik oranıyla en fazla Türk mühendislerinin imzasını taşıyan model ünvanını aldı. Tamamen Türk tüketicilerin beğenileri doğrultusunda, klinik testler sonucu onların isteklerine göre tasarlandı. Yerlilik oranı ilk etapta yüzde 70’i buldu. Projeye Avrupa ve Türkiye’yi birleştirmesinden yola çıkılarak ‘Ege’ (Aegea) ismi konuldu ve muhtemelen öyle de kalacak. Bu yıl sonunda Bursa’da üretilmeye başlanarak, 2016 yılı başında yollara çıkacak.6 yılda toplam 580 bin adet üretilip, en az 200 bin adedi tüm dünyaya ihraç edilecek. ‘Al ya da öde’ anlaşması olduğu için ihracatı garanti altına alınacak. Bu da Türkiye’ye en az 2 milyar Euro ihracat geliri kazandıracak. Cari açığa önemli katkısı olacak. 

Avrupa’dan Afrika’ya Amerika’dan Ortadoğu’ya kadar bir çok noktada yollara çıkacak.

Bu bahsettiğimiz araç Fiat markası altında Tofaş tarafından geliştirilen yeni sedan bir otomobil. Modelin hem tipi hem üretim metodu hem de maliyeti İtalyan Fiat tarafından beğenilince yanına 480 milyon dolarlık yatırımla hatchback ve station wagon modelleri de eklendi. Yani Tofaş 1 koyup 3 aldı ve ‘Ege’ ailesi ortaya çıktı. Toplam üretim adedi 1 milyon 280 bin adede yükseldi. 2023 yılına kadar garanti altına alınan toplam ihracat tutarı ise 10 milyar Euro’yu buldu. Türk yan sanayi içinde büyük değer yaratmış olundu. 3 model için yüzde 75’i yerli olmak üzere 200’ün üzerinde tedarikçiden proje ömrü boyunca yıllık ortalama 1 milyar Euro’nun üzerinde satın alma yapılacak. Sonuçta kısa sürede Türkiye’nin en yerli otomobili ve ailesi geliştirildi, 2016 yılında satışa hazır hale geldi.

RÜŞDÜMÜZÜ İSPAT DÖNEMİ
Ege (Aegea) projesinin bugüne kadar bilinmeyen perde arkasını anlatmak için geçtiğimiz hafta görüştüğümüz Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, yeni modelle ilgili olarak şunları söyledi: “Bu modele ‘yerli otomobil’ denilmez ise hangi modele söylenebilir. Daha yerlisi var mıdır? Biz Türk mühendislerle Türk tüketicilerin beklentisi doğrultusunda ilk kez bir otomobil geliştirdik. Daha önce ürettiğimiz modeller yurtdışında tasarlanan veya mevcut bir araçtan devşirilen otomobillerdi. Bu otomobil tamamen Türk mühendislerin ve Türklerin eseri. Motor ve şanzıman dışında yerlilik oranı yüzde 70’lere ulaştı. Artistik tasarımına da katkımız büyük. Sedan o kadar beğenildi ki Fiat’ın Avrupa’da en büyük kozu olacak ve yine bizim üreteceğimiz diğer iki modelin yüzünde de Türk izi olacak. Bu model hem ülke ekonomisine katkı sağlayacak hem Tofaş’ı ve Fiat işbirliğine yeni bir boyut kazandıracak. Türk otomotiv sanayi ilk kez bu projeyle yeni bir dönemi başlatıyor. Rüştümüzü ispat etme dönemine giriyoruz” diye konuştu.

DAHA FAZLA YERLİ OLMAZ
Hatırlamayanlar için 2011 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilk kez TÜSİAD’ın Genel Kurulu’nda gündeme getirdiği ‘yerli otomobil’ talebine yönelik olarak ilk olumlu işareti Detroit fuarında Fiat CEO’usu Sergio Marchionne, “Biz talibiz” diyerek vermişti. Ancak daha sonra bundan vazgeçilmiş, Tofaş ve Fiat kendi yolunda ilerlemeyi daha mantıklı ve kârlı bulmuştu. İşte o dönem Marchionne’nin kafasındaki araç bugün ‘Ege’ adıyla ortaya çıkan ‘sedan’ projesinin aslında ilk adımıydı. 2009 yılında ilk kez Tofaş’ın yönetim kurulunda konuşulmuş, hükümetten yerli otomobil talebi gelince de buna entegre edebileceği düşünülmüştü. Yani eğer Fiat ve Koç, ‘yerli otomobil’ projesine başlasaydı bugün belki de ‘Ege’, Fiat markasından bağımsız Türk markalı bir otomobil olacaktı. Ama öyle olsa bile yerlilik oranı şu an Tofaş’ın geliştirdiği yeni otomobilden daha fazla olamazdı.

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim