• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:36Güneş 06:10Öğle 13:08İkindi 16:54Akşam 19:56Yatsı 21:23
    • 14°C Kocaeli
    • 14°C İstanbul
    • 22°C Ankara
    • 16°C Rize
  • BIST: 9693.46 1.77
  • Altın: 2496.161 0.03
  • Dolar: 32.4971 0.13
  • Euro: 34.5977 -0.09

Türkcell Datacenter Gebze'de açıldı

Türkiye'nin verisini Türkiye'de kalmasını sağlayacak olan Türkcell Veri Merkezi, Gebze Organize Sanayi Bölgesi Tembelova'da törenle açıldı.
Türkcell Datacenter Gebze'de açıldı

Gebze GOSB Tembolova’da bulunan Turkcell Veri Merkezi’nin açılışı bugün Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’nın katılımı ile gerçekleştirildi. Düzenlenen açılış törenine ayrıca Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, AK Parti Kocaeli Milletvekili Cemil Yaman, Gebze Kaymakamı Mehmet Arslan, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, Turkcel Genel Müdürü Kaan Terzioğlu ve çok sayıda davetli katıldı.

BİZ BUNLARLA YETİNMİYORUZ

Programın açılış konuşmasını yapan Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça şunları söyledi:“Bugün, Turkcell olarak Türkiye’nin en fazla veri trafiği üreten özel sektör kurumuyuz. Ancak bununla yetinmiyoruz. Turkcell’in hedeflerini artık Türkiye sınırlarının ötesine taşıdık. Türkiye’deki hedeflerimizin ötesinde, kültürel ve coğrafi yakınlığımız bulunan bölgelerde genişlemek için tüm fırsatları değerlendiriyor, ayrıca milyonlarca insanın kullandığı küresel ürün ve servislerle Turkcell müşterilerinin sayısını hızla artırmak için canla başla çalışıyoruz. Veri depolama konusunda bölgemizin en güçlü şirketlerinden birisi olmaya kararlıyız. Bu hedefin ilk adımı olarak bugün açılışını yapacağımız veri merkezini kamu kurumlarımızın ve özel sektörün hizmetine sunuyoruz. Gebze’nin ardından Ankara ve İzmir’de açacağımız yeni veri merkezleri ile birlikte Fiber İpekyolu'nun yeni kervansarayları Türkiye’de Turkcell veri merkezleri olacaktır.“

VERİ SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE DEPOLANACAK

Ahmet Akça konuşmasını şöyle sürdürdü: “Verinin sağlıklı bir şekilde depolanabilmesi, taşınabilmesi için gerekli en önemli ihtiyaç şüphesiz fiber altyapının sağladığı yüksek hızdır. Biz bu noktada da devletimizden bir düzenleme bekliyoruz. Nasıl ki bugün gelişmiş ülkelerde fiber altyapı faaliyetleri elektrik, su, doğalgaz gibi öncelikli ihtiyaçlardan kabul edilerek kanuni düzenlemelerle tatbik ediliyorsa, biz de ülkemiz için böyle bir ihtiyacın hasıl olduğu kanaatindeyiz. Nasıl ki deprem açısından daha güvenli, şehircilik açısından daha estetik ve yaşanabilir mekanlar inşa etmek adına Kentsel Dönüşüm Yasası çıkarılmışsa, bu konuda da bir Fiber Dönüşüm Yasası ihtiyacının olduğu açıktır.”

DUDAK UÇUKLATAN YATIRIM

Turkcel Genel Müdürü Kaan Terzioğlu ise yapmış olduğu konuşmada “ Türkiye’nin fiber altyapısına 3.7 milyar TL yatırım yaptık. Veri meselesini milli bir mesele olarak görüyoruz. Bu merkez veri merkezi standartlarında yapıldı. Bu veri merkezi tam olarak faaliyete geçince 100 milyon dolara yakın bir maliyeti olacak. 33 bin metrekare alana sahip 10 bin metrekaresini faal olarak kullanacağımız bir alan. Bir sene içerisinde bu alanı bitirdik. Bu veri merkezinden kamu ve özel kuruluşlarından da faydalanmasını istiyoruz. 52 metrekare alanlı veri merkezimiz var” dedi. 

VALİ GÜZELOĞLU KATILDI

Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’da 13 OSB 3 teknopark ve 2 serbest bölgesi ile Kocaeli Türkiye’yi geleceğe taşıma noktasında elinden geleni yapacaklarını belirterek, “ Bilgi ekonomisine dayalı bir ekonomide öncü kent olacağız. yerli ve milli bir gelişimi sağlayacağız. Türkiye’nin bilgisi sahip olduğu tüm zenginlikleri burada tutacak bu merkezden dolayı Turkcell ailesini kutluyorum” şeklinde konuştu. 

'HER ZAMAN BİR ADIM ÖNDE OLUYOR'

Vali Güzeloğlu'nun ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan kürsüye çıktı. Veri merkezleri sayılarının hızla artırılmasına gerektiğini ifade eden Arslan şunları söyledi: “ Bilgiyi üreten ve kullanan ülkeler her zaman bir adım önde oluyor. Türkiye olarak bilgiyi hem üretmeli hem de bu bilgileri saklamalıyız. Bilginin üretilmesi kadar bilginin ülkemizde kalması yönünde de ciddi çalışmalar yapılıyor. Bu konuda ciddi mesafeler kat etmemiz gerekiyor. Türkiye’de de veri merkezi pazarı büyüme eğiliminde. Ülkemizde veri merkezine yönelik yapılan yatırımlar artıyor. Veri merkezlerinin ülke ekonomisine yaptıkları katkılar çok büyük. Bu anlamda veri merkezleri yapma konusunda teşvikler var. Veri merkezlerindeki verilerin güvenliği büyük önem arz etmekte. Bugün açılışını yapacağımız veri merkezimiz ülkemiz için büyük bir değer. Ülkemizde üretilen verilen burada kalmasını sağlayacaktır. Bu tip merkezlerin sayısını hızla artırmamız gerekiyor. Bakanlık olarak her türlü desteği vereceğiz. Tesisin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum”

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK VERİ MERKEZİ

Yapılan konuşmalar sonrasında protokol tarafından merkezin açılış kurdelesi kesildi. Ardından protokol ve katılımcılar hep birlikte tesisi gezdi. Öte yandan Türkiye’nin verilerinin Türkiye’de kalmasını sağlayacak veri merkezi toplam 33 bin metrekarelik alandan oluşuyor. Merkez, veri saklama ve bulut gibi ihtiyaçlar için şirketlerin herhangi bir yatırım yapmadan anahtar teslim hizmet almasına olanak tanıyacak. 33 bin metrekarelik alana sahip, Türkiye’nin en büyük veri merkezinin hizmete girmesiyle YouTube, Google ve Facebook gibi içerik sağlayıcıların da verisini Türkiye’de tutmasının yolu açılacak. Uluslararası standartlara uygun olarak inşa edilen merkez, aynı zamanda Türkiye’nin verisinin de Türkiye’de kalmasını sağlayacak. 

2-486.jpg

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim