• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 05:20Güneş 06:47Öğle 13:14İkindi 16:45Akşam 19:31Yatsı 20:52
    • 20°C Kocaeli
    • 21°C İstanbul
    • 16°C Ankara
    • 16°C Rize
  • BIST: 8970.5 1.86
  • Altın: 2281.96 0.26
  • Dolar: 32.3217 0.25
  • Euro: 35.018 -0.28

TÜRK-İş Genel Greve Çıkarız

Hükümetin gündeme getireceğini açıkladığı kıdem tazminatı düzenlemesine Türk-İş’e bağlı sendika başkanlarından sert tepki geldi
TÜRK-İş Genel Greve Çıkarız

Ak Parti hükümetinin ocak sonuna kadar gündeme geleceğini açıkladığı kıdem tazminatının fona devredilmesi düzenlemesine ilimizdeki sendika başkanlarından sert tepkiler geldi. İlk olarak, Türkiye’nin en eski ve en çok üyeye sahip konfederasyonu ola Türk-İş’in sendika başkanlarına sorduk. Petrol-İş, Türk Metal, Tek Gıda-İş, Belediye-İş, TES-İş şube başkanları, Türk-İş’in son genel kurulunda karar alındığını belirterek, “Kıdem tazminatındaki herhangi bir geri gidiş genel grev nedeni olur” dediler.

 

ADNAN UYAR: GARDIMIZI ALMIŞ DURUMDAYIZ

(Türk-İş Bölge Temsilcisi)

Biz çalışanların hak ve menfaatlerinin bir adım geriye gitmesini istemiyoruz. Kıdem tazminatına göz dikilmesi durumunda, genel kuruldan geçmiştir bu, genel grev sebebidir. İşçinin kıdem tazminatına dokunulmamasını istiyoruz. İşçilerin kıdemini alamaması gibi bir sıkıntı var ve hükümet bunu çalışanların lehine düzenlemek istiyorsa, iflas durumunda bunu öncelikli alacak hale getirip çözer. Akıbeti belli olmayan fonlara devrederek ya da oranları düşürerek, işçinin çalışma devamlılığını şüpheye düşünülerek yapılan bir düzenlemeyi Türk-iş olarak kabul etmiyoruz. Esas sıkıntıları sendikalarla oturarak çözmeliler. 2016 çok sıkıntılı ve sorunlu geçecek, bu nedenle biz gardımızı almış durumdayız. Hazırlıklarımızı yapıyoruz bir şey gelecekmiş gibi. Umarım herhangi bir sıkıntı olmadan uzlaşmacı bir kültürle çözülür. Yoksa genel greve çıkarız.

 

 

 

SALİH AKDUMAN: GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ

(Petrol-İş Şube Başkanı)

Türk-İş’in genel kurul kararı var. Hükümetin programında vardı. Sürpriz değil. Her zaman en kolaycı çözümlere ulaşıyorlar. Biz yerimizi koruyoruz. Geri adım atmayacağız Türk-İş’in Genel Kurul kararı var. Biz olaya bu noktadan bakıyoruz. Bir gün çalışana kıdem tazminatı vereceğiz diye süsleme sanatlarını uygulamalarına gerek yok. Çıkartsınlar yasayı versinler. Siyasi iktidar, şov yapmasın. İşçiler neyin ne olduğunu biliyor. Yüzde 10 alabiliyormuş dediler. Bu da siyasi iktidarın ayıbıdır. İşveren iflas ettiğinde fondan alacaklarmış. İflas eden patronu icraya verip işçinin alacağını veremiyorsa bu iktidarın ayıbıdır. Bizim işçi arkadaşlarımız tartışmayı yakından takip ediyor. Ama tekrar edeyim, bizim için bu genel grev sebebidir.

 

 

 

YUNUS DURDU: KIDEM SON AŞAMADA GELECEK

(Tek Gıda-İş Gebze Örgütlenme Bürosu Başkanı)

Kıdem tazminatıyla ilgili sendikaların ciddi bir tavır göstereceğini ben düşünmüyorum. Hükümetin de bunu kaldırmayı düşündüğüne inanmıyorum. Bunu gösterip gösterip özel istihdam büroları, esnek çalışma gibi şeyleri çıkartıyorlar. Bütün bunlar yapıldıktan sonra zaten son aşamada kıdem tazminatı gelecek. İşçi sınıfının bu kadar sıkıntısı olduğu yerde, sendikalar başka şeylerin peşine düşmüşler. Bir sendika barış peşinde, öbürü iktidarın arka bahçesi olmuş. İŞKUR taşeronlaşmanın esnek çalışmanın merkezi haline gelmiş. Biz Türk-İş ve Tek Gıda-İş olarak buna karşı mücadele edeceğiz. Konfederasyon genel grev sayarız diyor ama işçinin karşısına çıkacak yüzleri yok. IFF’nin önünde dört aydır yaptığımız eylemi bir sendikacı duymuyorsa, bir girişim yapılmıyorsa, bunlardan sendikacı falan olmaz. Madenlerde toprak altında kalan, iş kazalarında kolunu kaybetmiş olanlar kendi kardeşleri çocukları olsun bakalım ne diyecekler...

 

 

OSMAN ŞAR: FON GETİRECEĞİNİZE YASAYI DEĞİŞTİRİN

(Belediye-İş Kocaeli Şube Başkanı)

Ben öncelikle 2016 yılının çalışanlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Aslında çalışanların hükümetten beklentisi çok daha farklı. Kamuda taşeron arkadaşlarımızı sendikaya üye yaptık. Belirli tarihler verdik, toplu sözleşme tarihi verdik ama yasal süreler aşılıyor, halen muhatap yok. TİS’ler yüksek hakeme gidiyor. Karşıda muhatap yok. Ama kıdem tazminatı ile ilgili düzenleme yapılacağı belirtiliyor. Bu konuda bağlı bulunduğumuz Türk-İş Konfederasyonu’nun kırmızı çizgileri var. Konfederasyonumuzun alacağı her türlü karara uyacağız. Kıdem tazminatı işçinin elinde kalan son kazanım, elimizden alınmasına müsaade etmeyeceğiz. Gerçek anlamda gündeme geldiğinde elimizden geleni yapacağız. Kıdem tazminatı geçmişten bize gelen bir emanettir, bir mirastır. İşçinin tek garantisidir. Emanete hıyanet ettirmeyeceğiz. 1 yılın altında çalışana kıdem tazminatı vermek istiyorsanız, fona devretmek şart değil, gelin yasayı değiştirin çalıştığı süre kadar tazminat alır deyin biz de destek verelim.

 

 

İRFAN KABAOĞLU: KIDEMDE YÜZDE 50 KAYIP KONUŞULUYOR

(TES-İş Adapazarı Şube Başkanı)

Kıdem taminatı ile ilgili Türk-İş’in genel greve çıkarız kararı var. Taraflar görüşmede bunun bir sonuca varacağına ben inanmıyorum. Ama kıdemin nasıl hesaplanacağına ilişkin hiçbir şey yok. Avrupa’da yaptıkları gibi kıdem tazminatını kaldırmak istiyorlar. Avrupa’daki gibi bir geçim standardı yok. Açlık sınırının bin 400 liralarda olduğu bir ülkede 2 bin lira gibi bir maaş alınıyorsa, buna müsaade etmeyeceğiz, elimizden ne geliyorsa yapacağız. Özelleştirmelerle ilgili bir algı yarattılar, özelleşsin her şey düzelir diyorlar ne oldu güzel mi oldu elektrik ucuzladı mı? Yok? Bunun gibi kıdem tazminatı da. Kıdem tazminatını kimse alamıyor gibi bir hava yaratılıyor. Çalışanlar, yasal alacaklarını bilmedikleri için, yöntem bilmediği için haklarını kaybediyorlar. Çalışma Bakanlığı müfettişleri takip etsinler işçinin kıdem alacaklarını. Bir de fon meselesi çok güvenilir değil. Bugüne kadar hangi fon iyi işlemiş. İşçinin parasını yarın vatan için millet için deyip alacaklar. Gidecek işçinin birikmiş parası. Taraflar, Türk-İş de DİSK de Hak-İş de görüşünler kendi aralarında ne yapacaklarını planladılar. Bir teklifi de görmek lazım. Düzenlediler zaten bir kere 1993’te 40 günden hesaplanırken, 30 güne düşürdü. O zaman dörtte birini kaybettik şimdi kulislerde yüzde 50 kayıp konuşuluyor. Fona gerek yok, sen düzenlemeni yap. Sendikanın olmadığı yerlerde de müfettişlerinle takip et. İşçilerimiz, kıdem tazminatı tartışmasını titizlikle takip ediyor. Salı günü başkanlar kurulu toplantısı var. Kıdem birinci gündem maddemiz. Türk-İş ile görüşmeler yapacağız. En son genel kurulda genel grev kararı duruyor orada.

 

YAKUP YILDIZ: KIDEM İŞÇİNİN TEK GÜVENCESİ

(Türk Metal Sendikası Kocaeli Şube Başkanı)

Bizim kıdem tazminatının fona devriyle ilgili çalışma hayatında son derece sıkıntılı bir durum var. Fonlarla ilgili sorunlar var. Zorunlu tasarruf ve konut edindirme fonları var. Şu an çalışanlardan kesilen işsizlik fonunda da benzer adaletsizlikler var. İşçi işsiz kaldığında yetersiz ve kısa süreli bir para verilirken, işsizlik fonunda biriken payı SGK’nın bütçe açıklarında kullanmaya başlıyorlar. Bunların olduğu bir ortamda iktidar kıdem tazminatını fona devrederek herkesin kıdem tazminatı alabileceğinden yola çıkıp manipülasyon yapıyor. Kıdem, çalışanların hayallerini gerçekleştirmesi için önemli bir tutar ve güvence. Bu güvencenin siyasi iktidarın kontrolündeki fona devrini kabul etmiyoruz.

Türk-İş Genel Kurulu’nda fona devrin genel grev sebebi olduğu açıklanmıştır. Bizim net tavrımız budur genel greve çıkarız.

Çalışan herkesin kıdem tazminatı alma hakkının bulunması için fona devre gerek yok. 1 yıl şartını kaldırırsın, bunu da gerçekleştirirsin. Asıl amaç fonda biriken paranın siyasette kullanılması...

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim