• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:38Güneş 06:12Öğle 13:08İkindi 16:53Akşam 19:55Yatsı 21:22
    • 12°C Kocaeli
    • 13°C İstanbul
    • 14°C Ankara
    • 17°C Rize
  • BIST: 9524.59 -0.06
  • Altın: 2486.75 0.10
  • Dolar: 32.5537 -0.00
  • Euro: 34.7023 -0.14

Türk-İş araştırmasına göre açlık ve yoksulluk sınırları açıklandı!

Türk-İş araştırmasına göre, aralıkta açık sınırı 16 TL, yoksulluk sınırı 50 TL artış gösterdi.
Türk-İş araştırmasına göre açlık ve yoksulluk sınırları açıklandı!

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) aralık ayı 'açlık ve yoksulluk sınırı' araştırmasını yayınladı.
 
Buna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.432,17 TL oldu. Bir önceki ay açlık sınırı 1.416,83 TL seviyesinde bulunuyordu.
 
Türk-İş'ten yapılan açıklamaya göre, aynı ayda gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamaların toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 4.665,04 TL oldu. Bir önceki ay yoksulluk sınırı 4.615,10 TL seviyesindeydi.
 
Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 1.761,74 TL olarak gerçekleşti.
 
Açıklamada şu bilgiler verildi:
 
"Dört kişilik bir ailenin "insan onuruna yaraşır bir yaşam düzeyi" sağlaması için yapması gereken toplam harcama tutarı son bir yılda 153 TL artmıştır. Bu tutarın 47 TL'si gıda fiyatlarındaki artıştan kaynaklanmıştır. Aralık ayı itibariyle aylık gıda harcaması tutarı bir önceki aya göre 15 TL artmıştır. Aylık yaşam maliyetindeki bir aylık artış ise 50 TL olmuştur.
 
Türk-İş'in verileri temel alındığında "mutfak enflasyonu"ndaki değişim Aralık 2016 ayında şöyle gerçekleşmiştir:
 
- Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin "gıda için" yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,08 oranında artış göstermiştir. 
- Yılın ilk oniki ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 3,39 oranındadır. 
- Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 3,39'dır. 
- Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 4,12 olarak hesaplanmıştır.
 
Gıda fiyatları
 
Süt, yoğurt, peynir grubunda hesaplamada izlenen yedi süt ve sekiz peynir ürün fiyatı ortalamada değişmemiş, ancak dört yoğurt ürün fiyatı ortalamada bu ay yine artmıştır.
 
Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta kıyma et ve kuşbaşı et ile tavuk fiyatı aynı kalmıştır. Ancak bazı marketlerde et ürünlerinde yılbaşına dönük olarak kilogramda 1 TL tutarında indirim yapıldığı gözlenmiştir.
 
Sakatat ürünlerinden sadece ciğer fiyatı artmıştır. Balık fiyatı (en fazla tüketilen hamsi, istavrit vb gibi ürünler) ortalamada gerilemiştir. Yumurta fiyatı bu ay yüzde 30 oranında zamlanmıştır. Bakliyat ürünleri (kuru fasulye, kırmızı mercimek, barbunya) fiyatları, döviz kurundaki artışa da bağlı olarak artmaya başlamıştır.
 
Yaş sebze-meyve grubunda bu ay 15'i sebze ve 8'i meyve olmak üzere toplam 23 ürünün fiyatı hesaplamaya dahil edilmiştir. Geçtiğimiz ay 3,55 TL olarak hesaplanan ortalama sebze-meyve fiyatı bu ay 3,43 TL'ye gerilemiştir. Bu ay sebze fiyatı ortalamada artmış (geçen ay 3,69 TL iken bu ay 3,80 TL), meyve fiyatı ise gerilemiştir (geçen ay 3,30 TL ve bu ay 2,75 TL).
 
Mevsim koşulları nedeniyle pazarda ürün azalması ortaya çıkmış ve hesaplama yapılırken -her zaman olduğu gibi- pazardaki mevsim ürünleri esas alınmış ve ürünlerin tek tek ağırlığı yerine genel meyve-sebze tüketimi miktarından hareket edilmiştir.
 
Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta ekmek, un, makarna, irmik fiyatı aynı kalırken, pirinç ve bulgur fiyatı artmıştır.
 
Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden tereyağı, margarin ve zeytinyağı fiyatı yine değişmemiş, ayçiçeği yağı fiyatı ise bu ay artmıştır. Zeytin fiyatı ortalamada yine aynı kalmıştır. Yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb.) ürünlerinde ceviz ve fıstık fiyatı aynı kalmış, fındık ve ay çekirdeği fiyatı ise artmıştır. Baharat (kimyon, nane, karabiber, vb.) ürünleri fiyatı bu ay yine aynı kalmıştır. Benzeri şekilde şeker, tuz ve salça fiyatı da değişmemiştir. Bal, reçel ve pekmez fiyatı ile çay ve ıhlamur fiyatı da geçen aya göre aynı kalmıştır."

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim