• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 05:18Güneş 06:45Öğle 13:14İkindi 16:45Akşam 19:32Yatsı 20:54
    • 14°C Kocaeli
    • 14°C İstanbul
    • 13°C Ankara
    • 12°C Rize
  • BIST: 9079.97 3.10
  • Altın: 2322.937 0.71
  • Dolar: 32.3951 0.21
  • Euro: 34.9128 0.41

Tartışılan Kuito Gemisine Son Nokta

İzmir’in Aliağa ilçesinde, ’radyasyonlu atık’ taşıdığı iddialarıyla kamuoyunda tartışma konusu olan Kuito isimi geminin geri dönüşümünü gerçekleştiren firmanın yönetim kurulu başkanı Kamil Önal, gemi...
Tartışılan Kuito Gemisine Son Nokta

İzmir’in Aliağa ilçesinde, ’radyasyonlu atık’ taşıdığı iddialarıyla kamuoyunda tartışma konusu olan Kuito isimi geminin geri dönüşümünü gerçekleştiren firmanın yönetim kurulu başkanı Kamil Önal, gemi için gerekli denetimlerin yapıldığını açıkladı.

Ekonomik ömrünü tamamlamasının ardından geri dönüşüme kazandırılmak için Angola’dan İzmir’in Aliağa ilçesine getirilen ve ’radyasyonlu atık’ taşıdığı iddialarıyla kamuoyunda tartışma konusu olan Kuito isimi geminin geri dönüşümünü gerçekleştiren Öge Gemi Söküm İthalat ihracat San. Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Önal iddialara son noktayı koydu. Dev geminin radyasyonlu olduğu iddialarını yalanlayan Önal, asılsız iddialar karşısında sözlü saldırıya maruz kaldıklarını dile getirdi. Tartışılan geminin Türkiye’ye gelişi ve söküm aşamasında takip edilen zorunlu yasal süreci anlatan Kamil Önal, geminin Türkiye’ye getirilmeden önce uluslararası akredite iki ayrı kurum tarafından denetlendiğini açıkladı.

"ZORUNLU OLMADIĞI HALDE TESİSLERİMİZE TEAK’I DAVET ETTİM"

Önal, Aliağa ilçesindeki söküm öncesinde Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanlığı’nın yetkilendirdiği uzmanların gemiyi 6 Şubat ve 18 Şubat 2015 tarihlerinde ik defa daha denetimden geçirdiğini kaydederek, herhangi bir riski söz konusu olamadığını aktardı. Yapılan kontrollerde geminin radyoaktif madde içermediğinin ortaya çıktığını; ancak buna rağmen hiçbir yasal zorunlulukları olmadığı halde, sadece herhangi bir şüpheye mahal bırakmamak için üyesi oldukları Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği’nin (GEMİSANDER) Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’na (TAEK) yazılı dilekçe ile başvurduklarını da ifade eden Kamil Önal, "Sürecin en başından beri yaşanan tüm gelişmelere iyi niyet çerçevesinde sükunetle yaklaştım. Geminin hiçbir tehlikeli madde içermediğini bildiğim halde zorunlu olmayan tüm incelemeleri yaptırdım. Denetim noktasında en yetkili resmi kuruma tam teşekküllü incelemeyi yaptırıyoruz ve ortaya çıkan sonuçları belge olarak kamuoyu ile paylaşıyoruz. Ancak buna rağmen basın üzerinden sürekli saldırılara maruz kalıyoruz. Yani ağzımızla kuş tutsak yaranamıyoruz. Hal böyle olunca da insan altında ister istemez art niyet arıyor. Şimdi bende buradan sormak istiyorum; dünyada lider konumunda olan Türk Gemi Geri Dönüşüm sektörümüze sizin daha fazla zarar vermemeniz adına bizim daha başka ne yapmamız gerekiyor. Bu gerçeği bir kez hatırlatmak isterim ki AB yasalarına uyumlu GEMİSANDER de yasa dışılık söz konusu bile olamaz" dedi.

"PARÇALARI HER YERDE TEKRAR TEKRAR KONTROLDEN GEÇİYOR"

Öge Gemi Söküm İthalat ihracat San. Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Önal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kötü komşu insanı ev sahibi yaparmış. Bilinçli ve art niyetli olduğuna inandığım iddia sahipleri sayesinde dünyada bir ilke imza attık. İddialara son vermek ve sektörümüzün bir daha böyle mesnetsiz saldırılara maruz kalmaması adına önemli bir projeyi hayata geçirdik. Tesislerimizin ana giriş kapısına bir ‘Radyasyon Ölçüm İstasyonu’ kurduk. Nisan ayının ilk haftasında TAEK Sarayköy Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi Başkanlığı teknik uzmanlarınca montaj ve test işlemleri bitirilerek hizmete giren istasyon sayesinde, gemilerin sökümünden elde ettiğimiz hurda malzemeler, geri dönüşüm fabrikalarına transfer edilirken kontrolden geçecek ve kayıt altına girecek ayrıca bugüne kadar yaklaşık yüzde otuzluk bölümünün sökümü tamamlanan Kuito gemisinden sökülen demir çelik malzemeleri de hurda temininde yardımcı olduğumuz Habaş Demir Çelik A.Ş., İzmir Demir Çelik A.Ş. ve Özkan Demir Çelik A.Ş. isimli firmalara gönderiliyor. Gönderdiğimiz bu hurdalarda ilgili fabrikaların Hurda kabul bölümlerinde de Radyasyon Ölçüm İstasyonu ile kontrolden geçerek teslim ediliyor.

Kamil Önal, son olarak, gemi söküm sektörüne çeşitli iftiralar atarak zarar vermeye çalışan kişi, kurum ve kuruluşlar hakkında yasal yollara başvurulacağını da sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim