• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 05:37Güneş 07:02Öğle 13:17İkindi 16:40Akşam 19:22Yatsı 20:41
    • 1°C Kocaeli
    • 8°C İstanbul
    • 2°C Ankara
    • 9°C Rize
  • BIST: 8718.11 0.00
  • Altın: 2245.967 0.07
  • Dolar: 32.3336 0.08
  • Euro: 35.1866 -0.00

Sempozyumlar tarih okuluna dönüştü

‘’Uluslararası Çoban Mustafa Paşa ve Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumu- IV’’na katılan akademisyenler, sempozyumların öğrenciler için tarih okuluna dönüştüğünü söyledi
Sempozyumlar tarih okuluna dönüştü

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’nın düzenlediği ve 3 gün süren ‘’Uluslararası Çoban Mustafa Paşa ve Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumu- IV’’nda Kocaeli tarihine ışık tutan tebliğler sunuldu. 159 akademisyenin 125 tebliğle katıldığı sempozyumda bu yıl 50 profesör, 16 doçent, 57 doktor ünvanlı akademisyen Kocaeli’ye konuk oldu. Sempozyuma katılan akademisyenler, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin kent tarihine verdiği öneme dikkat çekerek, tarih sempozyumlarının sürekli hale gelmesinin çok önemli bir tarih külliyatının oluşmasına olanak verdiğini ve özellikle öğrenciler için bir tarih okuluna dönüştüğünü aktardı.

 

SON GÜN KAPANIŞ OTURUMU

Bir tarih ziyafeti konumunda geçen ve katılan herkesin büyük bir memnuniyetle ayrıldığı ‘’Uluslararası Çoban Mustafa Paşa ve Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumu- IV’’, üç gün süren oturumların ardından tamamlandı. Gebze bölgesinde çok önemli eserleri bulunan Çoban Mustafa Paşa’nın külliyesindeki anma programıyla başlayan ve Darıca’da devam eden sempozyumun kapanış oturumunda Kocaeli Üniversitesi’nden Doç. Dr. İbrahim Şirin, Macaristan University of Szieged’den Prof. Dr. Maria Ivanıcs ve Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kemalettin Kuzucu yer aldı. Oturum başkanlığını aynı zamanda sempozyumun düzenleme kurulu başkanı Sakarya Üniversitesi’nde Prof. Dr. Haluk Selvi üstlendi.

 

PROF. SELVİ: KOCAELİ ŞEHİR ARŞİVİ GÜÇLENİYOR

İlk olarak söz alan Prof. Dr. Selvi, ‘’Çoban Mustafa Paşa’yla ilgili bu kadar geniş kaynaklarımızın bulunması, tarihimizin derinliklerine inince araştırılması gereken ne kadar çok konu olduğunu ortaya çıkarıyor. Kurucu beylerimizin izinde çıktığımız bu yolda düzenleme kurulu olarak ikincisini yapabilir miyiz derken, Kocaeli tarihinin derinliklerine indikçe ve 4 bin yıllık gelişmeleri gördükçe; bugün geldiğimiz noktada 4. sempozyumu tamamladık. Değerli katkılarından dolayı tüm katılımcılara ve akademisyenlere teşekkür ediyoruz. Bu sempozyumlarda Kocaeli şehir arşivi gelişiyor ve güçleniyor. Bu sempozyumların bir okul olma özelliği de var. Tarih bölümlerindeki lisans öğrencilerinden akademisyenleri kadar bir tarih okulu burası. Genç araştırmacılar buradaki akademisyenlerden çok şeyler öğreniyorlar. Burada görerek, dinleyerek öğrendiklerinizi başka yerde kolay kolay bulamazsınız. Teşekkürlerin en büyüğünü Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve çalışma arkadaşları hak ediyor. Her alanda bize destek oldular ve yardımcı oldular’’ dedi.

 

PROF. IVANICS: ŞAHANE BİR SEMPOZYUM OLDU

Macaristan University of Szieged’den Prof. Dr. Maria Ivanıcs, Türkçe yaptığı konuşmasında, ‘’Her şey önce sempozyumun organize eden Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Üniversitesi’ne teşekkür etmek istiyorum. Gerçekten şahane bir sempozyum oldu. Benim ve arkadaşlarım için verimli bir sempozyum oldu. Çoban Mustafa Paşa’nın hayatı gelişmekte olan Osmanlı İmparatorluğu’nun yükseliş dönemine ait tipik bir kariyerdir. Çoban Mustafa Paşa, Balkanları da unutmayan bir devlet adamıydı’’ bilgisini verdi.

 

PROF. KUZUCU: KOCAELİ BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kemalettin Kuzucu, ‘’Sempozyumda ilk çağlardan günümüze kadar Kocaeli’nin tarihine yönelik bildiriler dinledik. Kocaeli’nin ilk çağlarıyla ilgili yapılacak çok çalışmalar olduğu ortaya çıkıyor. Kocaeli bir ilki gerçekleştirdi. Arka arkaya 4 sempozyum yapabilen başka bir şehir yok. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız ve ilgili arkadaşlarımız 4 yıldır bizim için güzel bir ortam hazırlıyorlar, hepsine teşekkür ediyorum’’ şeklinde konuştu.

 

DOÇ. DR. ŞİRİN: ŞEHİR TARİHÇİLİĞİ GELİŞİYOR

Son olarak söz alan Kocaeli Üniversitesi’nden Doç. Dr. İbrahim Şirin, ‘’Kocaeli şehri tarih yazımında çok umut verici bir durumda. Yüksek lisans öğrencilerimizin bir kısmını şehir tarihçilerine yönlendirdik. 4 yıl önce başlayan sempozyumların buna büyük katkısı var. Arşivlerde Kocaeli’yle ilgili pek çok bilgi ortaya çıktı. Sempozyumlar ilerledikçe konular genelden özele doğru gelmeye başladı ve çok önemli konular aktarıldı. İzmit’te sosyal ve siyasal hayatla ilgili önemli tebliğler vardı. İzmit’e yönelik yemeklerle ilgili sunumlar vardı. İlahiyat Fakültesi’nden akademisyenlerimizin de önemli katkıları var. Tarihten iletişime, halk bilimine kültüre doğru geniş bir alanda sempozyumlarımız ilerliyor’’ açıklamasını yaptı. Konuşmaların ardından gelecek yıl 5. sempozyumda tekrar buluşmak dileğiyle ‘’Uluslararası Çoban Mustafa Paşa ve Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumu- IV’’ sona erdi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim