• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:36Güneş 06:10Öğle 13:08İkindi 16:54Akşam 19:56Yatsı 21:23
    • 8°C Kocaeli
    • 13°C İstanbul
    • 10°C Ankara
    • 12°C Rize
  • BIST: 9693.46 1.77
  • Altın: 2496.161 0.03
  • Dolar: 32.4971 0.13
  • Euro: 34.5977 -0.09

Selimiye Camii’nde 16 Yıl Aradan Sonra Bir İlk

Mimar Sinan’ın ’Ustalık eserim’ dediği UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan tarihi Edirne Selimiye Camii’nde 16 yıl aradan sonra bir ilk yaşandı. Kutlu Doğum haftası dolayısıyla tarihi cami...
Selimiye Camii’nde 16 Yıl Aradan Sonra Bir İlk

Mimar Sinan’ın ’Ustalık eserim’ dediği UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan tarihi Edirne Selimiye Camii’nde 16 yıl aradan sonra bir ilk yaşandı. Kutlu Doğum haftası dolayısıyla tarihi caminin eşsiz minareleri arasına 250 adet ampul kullanılarak ’Alemlere Rahmetsin’ yazılı mahya açıldı.

Edirne’de Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında, Selimiye Camii’nde 16 yıl aradan sonra bir ilk gerçekleştirilerek tarihi caminin minarelerine mahya asıldı. Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, Kutlu Doğum Haftası’nın ardından Ramazan ayı boyunca da tarihi camide mahyanın uygulanacağını söyledi. 1 haftalık çalışma sonucu hazırlanan mahyada 250 ampul kullanılırken, mahyanın Yunanistan’dan da görülebileceği ifade edildi.

16 YIL SONRA BİR İLK YAŞANDI

Vakıflar Edirne Bölge Müdürü Osman Güneren, Mimar Sinan’ın ‘Ustalık Eserim’ dediği Selimiye Camii’ne uzun süredir mahya asılmadığına değinerek, "Bu seneki programımıza aldık. Vakıflar Genel Müdürlüğü mahya ekibimiz bir haftadır çalışıyor. Kutlu Doğum Haftası kapsamında, Ramazan ayından önce bir deneme yapmak istedik. Ekibimiz bugün çalışmalarını tamamlayacak. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından belirlenmiş yazılar var. Onlardan bir tanesi bugün asılacak ve Kutlu Doğum Haftası kapsamında da bu yazı burada duracak. Daha sonra Ramazan ayında da tekrar yazmayı düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

250 ADET AMPUL KULLANILDI

Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bağlı mahya ekibi ustası Kahraman Yıldız, 1975 yılından 1999 senesine kadar toplam 25 sene Selimiye’ye mahyaları kendilerinin kurduğunu hatırlatarak, "Mimar Sinan’ın yapmış olduğu büyük eser Selimiye’ye mahya kurmak özel bir olay. 1975’ten 1999 senesine kadar 25 sene Selimiye’ye mahyaları biz kurduk. Dini günlerde, milli günlerde, haftalarda mahya astım. Bu sene de bölge müdürümüzün talebiyle Kutlu Doğum Haftası’nda etkinlik olsun diye ‘Alemlere Rahmetsin’ diye peygamber efendimizi anımsatmak için bir yazı asıyoruz" dedi.

Yıldız, ‘Alemlere Rahmetsin’ yazılı mahya ile ilgili teknik bilgilerde vererek, "İki minare arası 40 metre, biz 30 metre arasında bir noktaya yazıyı oturtacağız. Yazıda harfler arası yükseklik de 8 metre olacak. Mahyamızda takriben 250 adet ampul kullanacağız" ifadelerini kullandı.

YUNANİSTAN’DAN DA GÖRÜLEBİLECEK

2. Selim’in emriyle, 1568-1575’te Mimar Sinan’ın büyük bir ustalıkla ’Kavak Meydanı’ olarak anılan tepeye inşa ettiği Selimiye Camii, Yunanistan’ın Edirne’ye yakın topraklarından da görülebilirken, Kutlu Doğum Haftası için asılan ‘Alemlere Rahmetsin’ yazılı mahyanın yine bu bölgelerden görülebileceği tahmin ediliyor. Çalışmaların ardından tamamlanan mahyanın Kutlu Doğum Haftası boyunca tarihi caminin eşsiz minarelerini süslemeye devam edeceği belirtildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim