• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:40Güneş 06:13Öğle 13:08İkindi 16:53Akşam 19:54Yatsı 21:20
    • 13°C Kocaeli
    • 15°C İstanbul
    • 20°C Ankara
    • 20°C Rize
  • BIST: 9524.59 -0.06
  • Altın: 2488.665 0.68
  • Dolar: 32.5062 0.21
  • Euro: 34.7208 0.07

Sahlep'in faydaları ve hazırlanışı

Sahlep, özellikle sıcak bir içecek olarak oldukça popüler bir içecektir. Ayrıca, Maraş dondurmasının temel maddelerinden birisidir.
Sahlep'in faydaları ve hazırlanışı

Sahlep, özellikle sıcak bir içecek olarak oldukça popüler bir içecektir. Ayrıca, Maraş dondurmasının temel maddelerinden birisidir.

Salep Bitkisi Hakkında Bilgi

Salep, salepgiller familyasına ait olan Orchis, Ophyris, Serapias, Platanthera, Dactylorhiza gibi orkide türlerinin yumrularına verilen ortak isimdir. Bu bitkilerin toprak altında iki yumrusu bulunur. Anadoluda sahlep, daha çok Orchis ve Ophyrus türlerinden yapılır. Bu bitki değişik türleri ile birlikte ülkemizde hemen her yerde yetişir. Ülkemizde daha çok, Orchis Anatolica ( Anadolu salepi ) türü yetişir. Ülkemizde; çamçiçeği gibi isimlerle de anılır. İngilizcede sahlep olarak bilinir.

salep.jpg

Salep Nasıl Üretilir?

Bitki çiçek halindeyken, toprak altındaki yumrulardan yan vaziyette olanlar alınarak su ile temizleme işlemine geçilir, daha sonra kurutularak ezilir ve toz haline getirilir.

saleppp.jpg

Salebin Faydaları Neledir?

Müshilaj özelliği olan bir bitkidir. Müshil özelliği olan besinler, su ile şişip akışkanlık kazanarak bağırsaklardan geçer ve bu özellikleri nedeni ile kabızlık giderici olarak bilinirler.

Halk arasında genel inanışa göre sahlebin faydaları arasında;

Göğsü yumuşatması ve bu sebeple öksürüğe faydalı olması, balgam söktürmesi vs. sayılmıştır. Ayrıca hemoroid ( basur ) şikayetine karşı rahatlama sağlaması, kalbe ve vücuda güç vermesi, bedeni ısıtıcı özelliğinin olması, afrodizyak ( cinsel gücü arttırması ) sayılmıştır. Ayrıca salepin faydaları arasında tok tutucu etkisi de sayılmıştır. Hem bağırsak çalıştırıcı hem de tok tutucu etkisi ile diyet yapanlar tarafından tercih edilebilmektedir.

Ayrıca salep sıcak olarak içildiğinde genel olarak tarçın ile birlikte servis edilir. Tarçın’ın kan şekerini dengeleyici faktörlerinin de sağlık açısından faydaları bulunmaktadır.

tas.jpg

Salep Nasıl Kullanılır?
Salep, özellikle sıcak bir içecek olarak oldukça popüler bir içecektir. Ayrıca, Maraş dondurmasının temel maddelerinden birisidir. Maraş dondurması yapımında kullanılan salep bitkisi özel bir salep türüdür ve Kahramanmaraş ilimizde ve çevresinde yetiştiği söylenir. Salep aynı zamanda bazı tatlıların yapımında da kullanılır.

Salep Tarifi ( 3 Kişilik )
Malzemeler

3 su bardağı soğuk süt
Yarım yemek kaşığı toz salep
3-4 tatlı kaşığı toz şeker
Üzeri için
1 çay kaşığı tarçın
İsteğe göre irice dövülmüş fındık
İsteğe göre vanilya

Salebin Yapılışı

Şeker, sahlep ve toz süt bir tencere aktarılır, karışım koyulaşıncaya kadar hafif ateşte kaynatılır. Koyulaştıktan sonra bardaklara aktarılır ve üzeri süslenerek servis edilir.

Toz salebi, toz şekeri ve soğuk sütü derin bir tencereye aktarın.

Not: Hazır satılan, salep paketlerinin içeriğini iyi okumak gerekir.  Hazır paketlerde bu bitkinin oranı bazen çok az olabilmekte geri kalanı ise nişasta ve diğer katkı maddeleri bulunmaktadır. Bu nedenle alırken bu hususlara dikkat etmek gerekir. Hakiki salebin kilosu 400-500 liradan fazladır.   Bir diğer husus, ülkemize özgü bu orkide çeşididin nesli hızla tükenmektedir nedeni ise salep orkidesinin dondurma vs. yapımından kullanıldığından doğadan toplanması ve bu nedenle sayısının azalmasıdır. Sahlep bitkisinin insan eliyle yetiştirilmesi pek mümkün değildir. Ayrıca bu bitkinin ihracatı ise bu nedenlerle yasaklanmıştır. Son yıllarda sahlep bitkisinin kullanıldığı yerlere alternatif olarak konyak bitkisi yetiştirilmeye başlanmış ve bu nedenle sahlebin neslinin korunması amaçlanmıştır.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim