• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:36Güneş 06:10Öğle 13:08İkindi 16:54Akşam 19:56Yatsı 21:23
    • 10°C Kocaeli
    • 14°C İstanbul
    • 15°C Ankara
    • 14°C Rize
  • BIST: 9693.46 1.77
  • Altın: 2496.161 0.03
  • Dolar: 32.4971 0.13
  • Euro: 34.5977 -0.09

’Parlamenter Sistem Kokuşmuş Bir Model’

Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, parlamenter sistemin kokuşmuş bir model olduğunu belirterek, "Türkiye, eski dönemlere ait kara tablolardan başkanlık modeliyle kurtulacak" dedi.Anayasa...
’Parlamenter Sistem Kokuşmuş Bir Model’

Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, parlamenter sistemin kokuşmuş bir model olduğunu belirterek, "Türkiye, eski dönemlere ait kara tablolardan başkanlık modeliyle kurtulacak" dedi.

Anayasa Komisyonu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Burhan Kuzu, Nişantaşı Üniversitesi’nde düzenlenen başkanlık sistemi ile ilgili söyleşiye katıldı. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği söyleşide Nişantaşı Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Levent Uysal ve Genel Sekreter Can Uysal da hazır bulundu. Söyleşi öncesinde İHA’ya değerlendirmelerde bulunan Burhan Kuzu, AK Parti’nin iktidar olduğu 3 Kasım 2002 genel seçimleri öncesindeki eski Türkiye’nin tablosunu çizdi. Türkiye’nin eski dönemlere ait kara tablolardan başkanlık modeliyle kurtulacağını belirten Burhan Kuzu, seçimlerin koalisyonla sonuçlanmasını arzu edenler için soyguncu ve fırsatçı benzetmesinde bulundu.

“GENÇLER KOALİSYON DÖNEMLERİNDEN NE ÇEKTİĞİMİZİ BİLMİYOR”

Türkiye’nin eski dönemlere dönmemesi için başkanlık modelinin uygulanması gerektiğini belirten Kuzu, “Biz, 2002’de bitmiş bir Türkiye devraldık. Rahmetli Bülent Ecevit, Hollanda’dan bir kuruş borç alamadığı için havaalanında ağladı. 99 depreminde dönemin koalisyon hükümeti Birleşmiş Milletler’in depremzedelere yaptığı yardımı memurlara maaş olarak verdi. Kasada para yoktu, dış borç ayyuka çıkmıştı ve devletin haysiyeti ve şerefi bitmişti. Farelerin bile aç dolaştığı bir dönemdi. Birileri tarafından o dönemler özleniyor. Son günlerde bir koalisyon tartışması başladı. Eski tüfekler, soyguncular, fırsatçılar, memleketten ziyade kendi şahsi çıkarını düşünenler ve AK Parti’ye karşı olanlar bir araya geldi ve ağız birliğiyle koalisyon olmasını istiyorlar. Biz iktidar olduktan sonra aradan 15 sene geçti. Biz geldiğimizde 15 yaşında olan çocuk şimdi 30 yaşında ve bizden önceki yıkım dönemini, bu memleketin koalisyonlardan neler çektiğini ve ne gibi sıkıntılar yaşadığını bilmiyor. Fakat Türkiye’de bu istikrar hep gitmiyor. Menderes, Özal ve Demirel gibi isimler senelerce çalıştı, ama bir koalisyon geldi tüm birikimleri bitirdi. Şimdi de Tayyip Erdoğan topladı, Ahmet Davutoğlu devam ediyor ama bugün olmazsa yarın bir koalisyon gelir ve her şeyi bitirir. AK Parti’nin bin sene kalacak hali yok. Parlamenter sistem dediğimiz kokuşmuş model, dünyanın başına bela oldu ve koalisyon getirir” dedi.

“SAĞDA VE SOLDA İKİ BÜYÜK PARTİ OLACAK”

Başkanlık modelinin etnik dini birliktelikleri ve merkez sağ ve solda iki büyük partinin oluşumunu sağlayacağını belirten Burhan Kuzu, “‘Biz başa gelemeyiz’ korkusu içerisindeler fakat bu sistemde solun gelme ihtimali şimdiki modelden 10 kat daha mümkün. Çünkü bu sistemde yüzde 50 artı 1 oy almak gerekiyor. Türkiye’de solun son rakamı da yüzde 35 olduğu için ‘Gelemeyiz’ diye korkuyorlar. Bu yaklaşım doğru değil, çünkü oylar yerinden oynadı. 4 kişilik bir ailenin dört ayrı ferdi başka partilere oy veriyor. Bu modelde Hz. Mevlana misali elini en çok açan kazanır. Çünkü kimseyi küstürmemen, sesini yüksek çıkarmaman, bu da benden demen ve bol keseden atmaman gerekir. Bir kesimi küstürdüğün zaman, başkan olma şansın sıfır” dedi.

“AKLIN BULDUĞU BİR SİSTEM”

Başkanlık modelinin aklın bulduğu bir sistem olduğunu ve Türkiye’ye has bir başkanlık modeli üretileceğini belirten Burhan Kuzu, “Seçimde 330 ve üzeri milletvekili aldıktan sonra halka götürmek şartıyla bu modelin tüm altyapısı, kanunu ve anayasası hazır. Referanduma sunacağız ve başkanlık modeline geçeceğiz. Seçimden sonra 2 sene içerisinde bütün bunlar biter. Şeffaf ve berrak başkanlık modelinde memleketi yöneten belli olacak. 5 sene bir başkan gelecek ve çalışmalarından memnunsak devam diyeceğiz. Bir 5 sene daha devam edecek ama toplamda 10 sene görev yapacak. Ama işi götüremediğini düşünürsek başkasını getireceğiz” dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim