• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 05:18Güneş 06:45Öğle 13:14İkindi 16:45Akşam 19:32Yatsı 20:54
    • 12°C Kocaeli
    • 16°C İstanbul
    • 13°C Ankara
    • 11°C Rize
  • BIST: 9125.29 0.50
  • Altın: 2323.673 0.73
  • Dolar: 32.366 0.10
  • Euro: 34.9506 -0.33

Ordu’da Biyolojik Zenginlik Keşfedildi

Ordu’da hayvanlar üzerine yapılan 2 yıllık araştırma sonucunda ilginç biyolojik zenginlik olduğu ortaya çıktı.Biyolojik çeşitliliğin tanınması ve korunması amacıyla yaklaşık 2 yıl önce ‘Ordu Üniversit...
Ordu’da Biyolojik Zenginlik Keşfedildi

Ordu’da hayvanlar üzerine yapılan 2 yıllık araştırma sonucunda ilginç biyolojik zenginlik olduğu ortaya çıktı.

Biyolojik çeşitliliğin tanınması ve korunması amacıyla yaklaşık 2 yıl önce ‘Ordu Üniversitesi Cumhuriyet Kampüsü Karasal Omurgalı Faunasının İncelenmesi’ projesi kapsamında, Ordu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Sevgili ve Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Onur Candan tarafından belirtilen alanlar içerisinde gözlem, fotoğraflama ve kayıt amaçlı arazi çalışmaları yapıldı. Geceleri alanı ziyaret etmesi muhtemel hayvanların tespit edilebilmesi amacıyla üniversite kampüsünde çeşitli noktalara gece-gündüz fotoğraf ve video çekebilen harekete duyarlı fotokapanlar yerleştirilerek 2 yıl boyunca izlemeye alındı.

ODÜ ÇEVRESİ DOĞAL YAŞAM ALANI

Yapılan çalışma sonucunda elde edilen verilere göre, ikiyaşamlılar (amphibia), sürüngenler (reptilia), kuşlar (aves) ve memelilerden (mammalia) oluşan dört omurgalı sınıfına ait yaklaşık 90 tür tespit edildi. Çift yaşarlar grubuna dahil olan kurbağa ve semenderlerden 4 tür, sürüngenler sınıfına dahil olan kaplumbağa, kertenkele ve yılanlardan 5 tür, kuşlar sınıfından 70’in üzerinde tür, memeliler sınıfından ikisi cins düzeyinde 9 türün üniversite bölgesinde varlığı gözlemlendi.

NESLİ TÜKENMEKTE OLAN CANLILAR ODÜ KAMPÜSÜNDE ÇIKTI

Bunun yanı sıra çalışmada altın çakal (canis aureus), karaca (capreolus capreolus) ve yaban domuzunun (sus scrofa) zaman zaman yerleşke çevresine yaklaştığı görüldü. Ayrıca kampüs içerisinde dünya ölçeğinde nesli tehlike sınırında olan canlılar olması bakımından önem taşıyan sürüngenlerden benekli kaplumbağa (emys orbicularis) ile kuş türlerinden olan çamur çulluğunun (limosa limosa) yaşadığı belirlendi.

MELET HAVZASI KUŞLARIN YAŞAM ALANI

Yapılan araştırma neticesinde, kampüs ve çevresiyle ilişkili Melet ve Turnasuyu civarından 70’in üzerinde kuş türünün tespit edildi. Alınan bu sonuç mevcut alanın kuşlar açısından da önemli olduğuna işaret etti. Yine kampüs civarında mevcut sulak alanların korunması ve yapay sulak alanların oluşturulması ile özellikle su kuşlarının ziyaret yoğunluğunu arttıracağı düşünülüyor.

“ODÜ KAMPÜSÜ YABAN HAYATININ YUVASI”

Prof. Dr. Hasan Sevgili, Ordu Üniversitesi Cumhuriyet Kampüsü ve civarında gerçekleştirilen bu çalışmada alınan sonuçların bölgenin faunistik yapısının zenginliğini açık bir şekilde ortaya koyduğunu söyledi. Prof. Dr. Sevgili, “Üniversite kampüs alanı ve yakın çevresi, zengin faunistik yapısıyla yalnızca bilimin değil aynı zamanda yaban hayatının da yuvası olduğunu göstermektedir” dedi.

“Bir ülkenin en önemli doğal zenginliği biyolojik çeşitliliktir” diyen projenin yürütücüsü Prof. Dr. Hasan Sevgili, insanların kendilerine yaşam alanları oluştururken, diğer canlılarında yaşamaya hakları olduğunun farkında olması gerektiğini vurgulayarak, hayvansal tür zenginliği ortaya çıkaran bu tür çalışmalar ile biyolojik farkındalığın oluşmasına katkı sağlamayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Sevgili, toplumun biyolojik çeşitliğe olan algısını güçlendirmek maksadıyla yürütülen çalışmaların önümüzdeki dönemde Ordu ilini kapsayacak şekilde genişletilmesi ve elde edilen verilerin kitaplaştırılarak halkın hizmetine sunulmasının planlandığını kaydetti.

Kaynak: Haber Kaynağı
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim