• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:36Güneş 06:10Öğle 13:08İkindi 16:54Akşam 19:56Yatsı 21:23
    • 8°C Kocaeli
    • 13°C İstanbul
    • 10°C Ankara
    • 12°C Rize
  • BIST: 9693.46 1.77
  • Altın: 2496.161 0.03
  • Dolar: 32.4971 0.13
  • Euro: 34.5977 -0.09

Olağanüstü hal (OHAL) nedir? Ohal'de neler yapılamaz?

3 ay süreyle Ohal yani Olağanüstü Hal ilan edildi. Ohal kararını Cumhurbaşkanı açıkladı. Ohal ne demek, Ohal nedir? Ohal'de ne olacak, neler yapılamaz, düğün yapılabilir mi? Vatandaşın hayatında neler değişecek? İşyerleri açık olacak mı?
Olağanüstü hal (OHAL) nedir? Ohal'de neler yapılamaz?

Terör örgütü Fetö'ye mansup cuntacıların darbe girişiminin ardından toplanan Milli Güvenlik Kurumu(MGK) ve Bakanlar Kurulu toplantılarında 3 ay süreyle Ohal yani Olağanüstü Hal ilan edildi. 

Ohal kararını Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı. Peki Ohal ne demek, Ohal nedir?

Ohal'de ne olacak? Ohal'de halk ne yapabilir, ne yapamaz? Ohal'de ne yapılamaz?

Halk arasında bir de şu sorunun cevabı aranıyor: Ohal'de düğün yapılabilir mi, Ohal nedeniyle düğünler iptal mi olmuş oldu? Ohal'de düğün nasıl olur?

Vatandaşın hayatında neler değişecek? İşyerleri açık olacak mı?​

Ohal, Anayasa'nın 120. maddesinde geçiyor.

Anayasanın 120. maddesi, ülkede demokrasiyi, temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik şiddet hareketleri olması durumunda OHAL ilan edilmesine imkân sağlıyor.

Cumhurbaşkanı "OHAL’in amacı, ülkemizde demokrasiye, hukuk devletine, vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerine yönelik bu tehdidi ortadan kaldırmak için gereken adımları en etkin ve hızlı şekilde atabilmektir. Bu uygulama kesinlikle demokrasiye, hukuka ve özgürlüklere karşı değildir. Tam tersine bu değerleri koruma ve güçlendirme amacına yöneliktir" dedi.

Ohal'de Hükümet kanun hükmünde kararname çıkarabilecek. Bu kanun hükmünde kararnameler Meclis'ten çok hızlı bir şekilde geçebilecek. 

OHAL süresince, Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, olağanüstü halin gerekli kıldığı konularda Anayasanın 91. maddesindeki “Anayasanın ikinci kısmının birinci ve ikinci bölümlerinde yer alan temel haklar, kişi hakları ve ödevleri ile dördüncü bölümünde yer alan siyasî haklar ve ödevler kanun hükmünde kararnamelerle düzenlenemez” şeklindeki kısıtlamalara ve usule bağlı olmaksızın, kanun hükmünde kararnamemeler (KHK) çıkarabilecek. Bu kararnameler Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

Ohal'de Valililerin yetkileri artırılmış olacak.

İlerleyen saatlerde Valilerin açıklama yaparak, illerinde nelere uyulması gerektiği bilgisini vermeleri bekleniyor.

Bunların, belli bir saatten sonra sokağa çıkılamaması gibi kararlar olması bekleniyor.

Sokağa çıkmayı sınırlamak veya yasaklamak mümkün olacak. Belli yerlerde veya belli saatlerde kişilerin dolaşmaları ve toplanmaları, araçların seyirleri yasaklanabilecek. Kişilerin, üstünü, araçlarını, eşyalarını aratmak ve bulunacak suç eşyası ve delil niteliğinde olanlarına el konulabilecek. Olağanüstü hal ilan edilen bölge sakinleri ile bu bölgeye hariçten girecek kişiler için kimlik belirleyici belge taşıma mecburiyeti getirilebilecek.

Gazete, dergi, broşür, kitap, el ve duvar ilanı ve benzerlerinin basılması, çoğaltılması, yayımlanması ve dağıtılması, bunlardan olağanüstü hal bölgesi dışında basılmış veya çoğaltılmış olanların bölgeye sokulması ve dağıtılması yasaklanabilecek. Yasaklanan kitap, dergi, gazete, broşür, afiş ve benzeri matbuat toplatılabilecek. Söz, yazı, resmi, film, plak, ses ve görüntü bantlarını ve sesle yapılan her türlü yayımı denetlemek, gerektiğinde kayıtlamak veya yasaklamak mümkün olacak. Her nevi sahne oyunlarını ve gösterilen filmleri denetlemek, gerektiğinde durdurmak veya yasaklamak gündeme gelebilecek.

Kamu düzeni veya kamu güvenini bozabileceği kanısını uyandıran kişi ve toplulukların belli bölgelere girişini yasaklamak, bölge dışına çıkarmak veya bölge içerisinde belirli yerlere girmesini veya yerleşmesini yasaklamak sözkonusu olabilecek. Belli bölgelerde güvenliğin sağlanması gerekli görülen tesis veya teşekküllerin bulunduğu alanlara giriş ve çıkışı yasaklamak gündeme gelebilecek. Kapalı ve açık yerlerde yapılacak toplantı ve gösteri yürüyüşlerini yasaklamak, ertelemek, izne bağlamak veya toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin yapılacağı yer ve zamanı tayin, tespit ve tahsis etmek, izne bağladığı her türlü toplantıyı izletmek, gözetim altında tutmak veya gerekiyorsa dağıtmak mümkün olavak. Dernek faaliyetlerini, her dernek hakkında ayrı karar almak ve üç ayı geçmemek kaydıyla durdurmak sözkonusu olacak.

Uzmanlar halkı şöyle uyarıyor:

Hayatınıza normal olarak devam edin.
Valilik, Hükümet, Devlet kurumlarının resmi açıklamalarına uyun.
Dışarda iken üzerinizde nüfus cüzdanınız mutlaka yanınızda olsun.
Polis yolda sizi durdurup kimlik sorabilir, üzerinizi arama gereği duyabilir, bunlara uyun.

Ohal'in süresi şimdilik 3 ay. Sonra süre uzatılabileceği gibi 3 ayın öncesinde sona da erdirilebiliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim