• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 05:18Güneş 06:45Öğle 13:14İkindi 16:45Akşam 19:32Yatsı 20:54
    • 21°C Kocaeli
    • 19°C İstanbul
    • 20°C Ankara
    • 19°C Rize
  • BIST: 9091.57 0.13
  • Altın: 2324.897 0.79
  • Dolar: 32.3656 0.12
  • Euro: 34.97 -0.19

Öğretmenler E-imzaya Geçiyor

Milli Eğitim Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Bilal Tırnakçı, her öğretmene 2016 yılı sonuna kadar e-imza verileceğini belirterek, "Öğretmenler, e-imza üzerinden izin alabilecek, rotasyon, nakil...
Öğretmenler E-imzaya Geçiyor

Milli Eğitim Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Bilal Tırnakçı, her öğretmene 2016 yılı sonuna kadar e-imza verileceğini belirterek, "Öğretmenler, e-imza üzerinden izin alabilecek, rotasyon, nakil taleplerini yapabilecekler" dedi.

MEB Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Bilal Tırnakçı, Sakıp Sabancı Basın Merkezi’nde faaliyetleri ve projelerine ilişkin bir sunum gerçekleştirmesinin ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. E-sınav uygulamasıyla ehliyet sınavının yapıldığını belirten Tırnakçı, TEOG ve diğer sınavlarda da uygulamayı düşündüklerini ifade etti. Bunun için mikro uygulamaların yapıldığını ve hazır olduklarını söyleyen Tırnakçı, “Önümüzdeki günlerde Eskişehir’de MTSK’nın e-sınav uygulamasını yapacağız. Denemelerini yaptık. Şuan çalışıyor, salonumuz hazır” diye konuştu.

E-okul sistemi ve Veli Bilgilendirme Sistemi (VBS) ile ilgili de bilgi veren Tırnakçı, “E-okul öğrencilerimizin her şeyi, velilerimizin de her şeyi. Veli bilgilendirme sistemine kayıtlı toplam 1 milyon 35 bin kişi var. Bu yeterli bir sayı değil. Çünkü öğrenci sayımız daha yüksek. 2008’den bugüne öğrenci olan bütün öğrencilerin kimlik bilgileri, not bilgileri, veli bilgileri hepsi sistemimizde. Onu muhafaza ediyoruz. Yüksek güvenlikle de koruyoruz” ifadelerini kullandı.

“ADLİ MAKAMLAR BİZDEN TALEP EDERSE ULAŞABİLİR”

Annesi ve babası ayrı olan çocuğun saklanması gereken bilgilerine e-okul üzerinden ulaşıldığı yönündeki haberlere ilişkin ise Tırnakçı, şunları kaydetti:

“Biz veli bilgilerini kimseye açmıyoruz. O bilgi mahrem bir bilgi. Öğrenci bilgilerine de yetkili kişiler ulaşabilir. Okul müdürü ve öğretmen ulaşabilir. Annesi babası ulaşamaz. Eğer aileyle ilgili herhangi biriyle ilgili koruma kararı varsa bu bilgiye sadece adli makamlar bizden talep ederse ulaşabilir. Burada bizim kesin sınırlarımız var. Ciddi koruma önlemleri alıyoruz. Mahkeme kararı varsa ailenin, annenin korunmasına dair bu anlamda bilgi bize ulaştığı zaman hiç kimse veli bilgilerine ulaşamaz. Bizim veliye açtığımız bilgi şu; açılan ekranlarda 5 satır bilgi var. Çocuğun aldığı notlar, devamsızlık bilgileri, sınıf ortalaması, bunun dışında başka bir bilgiye ulaşamaz.”

E-okul sistemine günlük ortalama ziyaretçi sayısının 2 milyon 297 bin 515 olduğunu bildiren Tırnakçı, elektrik kesintisinde bile sistemlerinin kesintiye uğramadığını ifade etti. Tırnakçı, e-okul sistemiyle ilgili velilerin 8383’e mesaj göndererek abone oldukları zaman sınav sonuçları, TEOG sonuçları, devamsızlık gibi bilgilerin kendilerine ulaşacağını bildirdi.

MEB Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı tarafından geliştirilen ‘mobil not defteri’ uygulamasıyla ilgili ise Tırnakçı, sistemle öğretmenlerin, istedikleri her yerden akıllı telefonlarından öğrencilerinin yazılı notu, performans ve proje notu gibi bilgilerine ulaşabileceğini ve sistemi öğretmenlerle veliler arasındaki iletişimi güçlendirmek için hayata geçirdiklerini ifade etti.

“MEB.GOV.TR’NİN AYLIK GÖRÜNTÜLENME ORANININ 10 MİLYON 74 BİN”

Tırnakçı, Milli Eğitim Bakanlığı sistemlerinin güvenliğini kendilerinin kontrol ettiğini ve hacker saldırılarına karşı kendilerini test ettiklerini belirterek, Milli Eğitim Bakanlığı’nın sitesi ‘meb.gov.tr’nin aylık görüntülenme oranının da 10 milyon 74 bin olduğunu kaydetti. Sayfasını tamamlayan okul sayısının 34 bin 903 olduğunu ifade eden Tırnakçı, okulların yüzde 60’ının web sayfalarını tamamladıklarını kaydetti.

“AMERİKA’NIN 3 EYALETİNDE DOKÜMAN YÖNETİM SİSTEMİMİZ İŞLER HALE GETİRİLDİ”

İçişleri Bakanlığı ile birlikte yürütülen e-otoban projesiyle ilgili bilgi veren Tırnakçı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“İçişleri Bakanlığımızın Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı ile yaptığımız görüşmede bizim sistemi açıyorlar, onaylıyorlar, sonra kendi sistemlerine geçiyorlardı. Biz bunu teke düşürdük. Bizden giden evrak onların sistemine düşüyor artık. Onayladıktan sonra bizim sistemimize düşüyor. Bir aydır Ankara’nın ilçelerinde pilot uygulama yapıyorduk. Başarılı oldu. Bugün itibariyle de il sayısını arttırıyoruz. Birkaç ay içerisinde bütün Türkiye’de e-otoban projesi çerçevesinde valiliklerle, kaymakamlarla, Milli Eğitim Bakanlığı’nın evrak yönetim sistemi entegre olacak şekilde çalışacak. Geçen hafta itibariyle Amerika’nın 3 eyaletinde Washington, New York ve Houston’da ve Londra’da Doküman Yönetim Sistemimiz (DYS) işler hale getirildi. Artık yurt dışındaki temsilciliklerimizdeki burslu öğrencilerimiz, oradaki personelimiz, onların işlemleri de burada herhangi bir genel müdürlükte yapılır gibi yapılıyor. Daha önce bu evraklar için 23 dolar kargo ücreti veriliyordu ve 20 gün gibi bir sürede geliyordu Amerika’dan. 40 günde bir işlemi yapıyorduk. Geçen hafta itibariyle Amerika’da 3 eyalette ve Londra’da DYS’yi faaliyete geçirdik. Artık bir tık mesafesinde işlemler yapılabiliyor.”

2016 YILI SONUNA KADAR ÖĞRETMENLER E-İMZAYA GEÇECEK

MEB bünyesindeki tüm öğretmenlerin e-imzayı kullanacağını ifade eden Tırnakçı, "Her öğretmene e-imza vereceğiz. Onun üzerinden işlemlerini yapabilecek. Burada çalışanlarımızın vaktini verimli kullanmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Bürokrasiyi azaltmaya çalışıyoruz. Bütün yazışmaları sisteme dahil ederek güvenliği sağlamış oluyoruz. Bilişim teknolojilerinin ve bu sistemin kullanılması, hem vatandaşın güvenliği açısından, hem sistemin dinamik kullanımı açısından beraberinde de Türkiye’nin gelecek vizyonu oluşturması açısından önem arz ettiğini düşünüyorum. Öğretmenler, e-imza üzerinden izin alabilecek, rotasyon, nakil taleplerini yapabilecekler. Hedefimiz 2016 yılının sonu” şeklinde konuştu.

"BİZ BUNLARI DA ÖNCEDEN TAHMİN ETTİĞİMİZ İÇİN GEREKLİ TEDBİRLERİ ALIYORUZ"

Milli Eğitim Bakanlığı’nın sistemine yılda ortalama kaç hacker saldırısı olduğu sorusuna ise Tırnakçı, “Günde 20-25 tane büyük çaplı. Bu saldırılar sadece ‘meb.gov.tr’ üzerinden gelen, e-okul’da katarsanız ortalama olarak büyük saldırı çapımız 35. Küçük saldırı çapı da 4 bin civarı günlük. Karne dönemi, öğretmen ataması, TEOG sonuçları olduğu dönemlerde vatandaş sisteme ulaşamasın diye bu tip saldırılar artıyor ama biz bunları da önceden tahmin ettiğimiz için gerekli tedbirleri alıyoruz” karşılığını verdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim