• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:27Güneş 06:03Öğle 13:07İkindi 16:55Akşam 20:01Yatsı 21:31
    • 13°C Kocaeli
    • 16°C İstanbul
    • 19°C Ankara
    • 18°C Rize
  • BIST: 9722.09 0.00
  • Altın: 2428.571 -0.03
  • Dolar: 32.5199 -0.10
  • Euro: 34.8 -0.22

Müze 100. Yıla Yetişmedi

Çanakkale Şehitler Abidesi’nin altı kısmında bulunan müzenin tadilatı 9 yıldır tamamlamadı. Çanakkale Savaşları Müzesi, 2006 yılında, Şehitler Abidesi’nin yıkılma tehlikesine karşı ziyarete kapatıldı....
Müze 100. Yıla Yetişmedi

Çanakkale Şehitler Abidesi’nin altı kısmında bulunan müzenin tadilatı 9 yıldır tamamlamadı.

Çanakkale Savaşları Müzesi, 2006 yılında, Şehitler Abidesi’nin yıkılma tehlikesine karşı ziyarete kapatıldı. 100 metre karelik müzede bulunan Çanakkale Savaşları’ndan kalma eserler, başka bir yere taşındı. Abidede yapılan güçlendirme çalışması esnasında müze alanı da genişletildi. 200 kişinin gezebileceği bin 600 metrekarelik kapalı alan oluşturuldu. Ancak müze yeniden ziyarete açılamadı.

Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, müzeyle ilgili iki bakanlık arasında ihtilaf olduğunu belirterek, “Bir ara ikisi de ‘biz yapacağız’ dedi. Şimdi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildiği için bir problem kalmadı. O zaman yöntemde bir sorun vardı. İki ayrı proje hazırlanıyor ve iki bakanlığın birbirinden haberi yok. Sonra projeyi hazırlayan arkadaşlar metreyi iyi tutmamışlar, ‘bu tavan buna uymuyor’ dediler ve böyle bir sıkıntı daha yaşandı. Ben de o zaman demiştim ki, ‘Her taraf müze ve müzeciklerle dolu. Gelen insanlar buraları gezerken yoruluyor, zaman yetmiyor. Her gittikleri yerde yeni müzelerle uğraşmasınlar. Buraya fotoğraf müzesi sergi salonu yapalım ve gelen insanlar o döneme ait fotoğrafları görsünler’ diye teklifte bulundum. Bu kargaşa bundan sonra olmayacak inşallah” dedi.

SU PROBLEMİ YAŞANDI

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından iki farklı proje hazırlandığını söyledi. Müzenin izolasyonu konusunda da bir sıkıntı yaşandığını belirten Gürkan, bu mesele halledilemediği için herhangi bir çalışmanın yapılamadığını kaydetti. Gürkan, “Abidenin altındaki alan daha önce küçük bir müzeydi. Buranın arka tarafında, kendi orijinal projelerinde olan, ama bugüne kadar herhangi bir şekilde açılmamış kapalı tutulan bir mekan vardı. 2004’de, 90’ıncı yıl hazırlıkları kapsamında, Kültür Bakanlı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığının yapmış olduğu anlaşma doğrultusunda buradaki malzemeler taşındı. Arkadaki toprak dolgu alan açıldı. Açıldıktan sonra belli bir hacim elde edildi. Bu hacmi tamamen bir müzeye yönelik olarak düşünüldü. Müze çalışmaları için 2 tane tasarım yapıldı. Birisi dijital teknolojinin kullanıldığı bir müzeydi, diğeri de günümüzün imkanlarıyla yapılan fotoğraf sergisi, resim sergisi tarzında sunumların olduğu bir sergiydi. Bu iki tasarımdan birisiyle beraber icraata geçilmesi aşaması geldiğinde, bir su problemiyle karşılaşıldı. Yeniden izolasyon için çalışmalar yapıldı. Fakat su kesilemedi. Şu anda, yeniden o problemle ilgili bir çalışma yapılacak. O mekana özgü olarak sayın valimizin de bir düşüncesi var, bakanlığımızın da bir düşüncesi var. Bu düşünceleri bir projeye dönüştüreceğiz. Bu proje doğrultusunda o alan değerlendirilecek” dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim