• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 05:20Güneş 06:47Öğle 13:14İkindi 16:45Akşam 19:31Yatsı 20:52
    • 20°C Kocaeli
    • 21°C İstanbul
    • 16°C Ankara
    • 16°C Rize
  • BIST: 8990.53 2.09
  • Altın: 2279.121 0.14
  • Dolar: 32.3276 0.23
  • Euro: 35.0194 -0.26

MOBESE’lerden FETÖ'ye para aktı

Türkiye'deki MOBESE sistemini kuran firmaların arasından Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) bağlı şirketler olduğu belirlendi.
MOBESE’lerden FETÖ'ye para aktı

Türkiye’de MOBESE sistemini kuran firmalar arasında FETÖ’ye yakın birçok firmanın yer aldığı ortaya çıktı. Kesilen cezalardan yüzde 30 pay alan firmalar, daha çok gelir sağlamak için MOBESE’leri trafik cezalarını artıracak şekilde tuzaklı yerlere kurdu. Böylece yazılan her cezayla hem çok para kazandılar hem de toplumda iktidara karşı tepki oluşturmayı amaçladılar.

Sisteme göre MOBESE'ler doğrudan Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Şube Müdürlüğü'ne bağlı olarak çalışıyor. Sınırları içerisinde MOBESE sistemini kurmaları istenen belediyelere sistem üzerinden kesilen trafik cezalarının yüzde 30'u aktarılıyor. MOBESE sisteminin maliyetini göze alamayan belediyeler de, sistemin kurulması için özel şirketlerle anlaşma yaptı. Belediyeler, trafik cezalarından aldığı payı da bu şirketlerle paylaştı. Belediyelerin anlaştığı bu şirketlerin birçoğunun da FETÖ'ye bağlı olduğu tespit edildi. Örgüt, MOBESE sistemini kurdurduğu şirketlere sistemde 'trafik tuzağı' kurdurarak daha fazla ceza kesilmesini sağladı. Hem kesilen her cezadan aldıkları payı artırdı hem de vatandaşların yoğun trafik cezası ile karşılaşmasını sağlayarak, siyasi iktidara karşı bir tepki oluşturmayı denedi.

SİSTEM KULLANIM BEDELİ ALIYORLAR

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ise belediyelerin yollara kurduğu elektronik sistemlerin Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından trafik ihlallerinin tespiti amacıyla kullanıldığını belirterek, bu kullanımın karşılığında da sürücülere kesilen trafik cezalarından elde edilen hasılatın yüzde 30'unun belediyelere, “sistem kullanım bedeli” olarak Emniyet tarafından ödendiğini kaydetti. Sistemi kurmak için yeterli kaynağı olmayan belediyelerin ise gelir elde etmek için bu işi şirketlere havale edip “hasılat paylaşımı” yoluyla sistem kurdurduğunu ifade eden Özhaseki, belediyelerin kendi ellerindeki bu imkanı, hasılat paylaşımı şekliyle özel şirketlerle paylaştıklarında ortaya büyük sakıncalar çıktığını çıktığını söyledi.

YOKUŞ AŞAĞI 40'LIK HIZ SINIRI

Özhaseki, “Firmalar geliyor sistemi kuruyor. Avcı firma, kör noktalarda veya başka yerlerde, örneğin rampa aşağı yolda hız sınırını 40 yazıyor, 50 yazıyor. Hakikaten orada 40'la 50'yle gitmek mümkün değil. Öyle yerler var ki Türkiye'de, bulunması imkânsız yerler var. Oralarda, kör noktalarda veyahut da avcılık yapacağı yerlerde tezgâhı kuruyor, herkese hile kurmuş gibi oluyor” dedi. Bu konuda hem Emniyet'ten hem de vatandaşlardan çok yoğun şikayetler geldiğini belirten Bakan Özhaseki, belediyelerin bu işi şirketlere hasılat paylaşımı yoluyla devretmesini önlemek, sistemleri kendi paralarıyla kurup bu avcı şirketleri devre dışı bırakmalarını sağlamak için yasayı değiştirmeye karar verdiklerini söyledi. Özhaseki, bu amaçla torba tasarıya koydukları maddeyle, elektronik sistemlerini hasılat paylaşımı yoluyla kurduran ve işlettiren belediyelere sistem maliyeti çıkana kadar cezaların yine yüzde 30'unun ödeneceğini, ancak sistem maliyeti çıktıktan sonra bu payın yüzde 10'a düşürüleceğini bildirdi.

BİR FİRMA GETİRİYOR

Türkiye genelinde kurulacak MOBESE cihazları, Alman uyruklu Cenk ve Kadir Karakaya'nın kurduğu Robot Ceka Şirketi'nden alınıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Yardım Sandığı POLSAN da bu pazardan pay almak için 27 Mayıs 2015 tarihinde Poltes Robot Görüntüleme A.Ş şirketini kurdu. Poltes'in yöneticileri arasında yer alan Cenk Karakaya yaklaşık bir yıl sonra 9 Haziran 2016 tarihinde yüzde 49'luk hissesinin yüzde 26,74'lük kısmını Poltes'e bedelle devrediyor. Poltes'te Robot Ceka'nın yüzde 22,26 oranında payı bulunuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim