• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 05:20Güneş 06:47Öğle 13:14İkindi 16:45Akşam 19:31Yatsı 20:52
    • 26°C Kocaeli
    • 23°C İstanbul
    • 20°C Ankara
    • 20°C Rize
  • BIST: 9057.95 2.85
  • Altın: 2297.821 0.97
  • Dolar: 32.3275 0.23
  • Euro: 35.062 -0.14

MİT'de büyük değişim! GİM geliyor..

Güvenlik İstihbarat Müsteşarlığı (GİM) ile MİT'in birleştirilmesi planlanıyor. MİT bu değişimin ardından dış istihbarat odaklı çalışacak.
MİT'de büyük değişim! GİM geliyor..

Darbe girişiminin ardından istihbaratta yaşanan sorunları çözmek için harekete geçen hükümet, MİT ve emniyetle jandarmanın istihbarat ağırlıklı çalışan bölümlerini tek çatı altında birleştirmenin hesabını yapıyor. Bu kapsamda MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümete görüşlerini aktardı.

BU ADIMI ATACAKLAR

Hükümetin önünde birden fazla seçenek bulunuyor. Üzerinde durulan seçeneklerden birinin MİT, emniyet ve jandarmanın iç istihbaratının tek çatı altında toplanacağı Güvenlik İstihbarat Müsteşarlığı (GİM) adı altında bir kurum oluşturulması, bunun yanında MİT'in dış istihbarat odaklı çalışmalarını sürdürmesi olduğu ifade ediliyor. Gerekirse tek ismin başkanlığında koordineli çalışması öngörülen iki kurumun Cumhurbaşkanlığı'na bağlı olması da düşünülüyor. Hükümet, çalışmalarını olgunlaştırdıktan sonra OHAL bitmeden kanun hükmünde kararnameyle bu adımı atabilecek.

SON AŞAMAYA GELİNDİ

Milliyet'in haberine göre, İstihbaratın yeniden yapılandırılmasına dair çalışmalar son aşamaya gelirken önümüzdeki günlerde Erdoğan ile Yıldırım'ın bir araya gelerek hazırlanacak kanun hükmünde kararnameye son şeklini vermesi bekleniyor. KHK'ların seçenekli modeller üzerinde hazırlandığı ve bu kapsamda birçok modelin de değerlendirildiği ifade ediliyor.

Milli İstihbarat Teşkilatı'nın yanında emniyet ve jandarma istihbaratının tek elde toplanacağı Güvenlik İstihbarat Müsteşarlığı (GİM) kurulması da gündemde. GİM'in içinde emniyet ve jandarma istihbaratın ilgili bölümleri ile MİT'in yurtiçinde faaliyet gösteren birimlerinin olması düşünülüyor. Kapatılacak olan telefon dinlemeleriyle ilgili çalışan TİB'in de bu kurum içinde yeniden yapılandırılması gündemde. GİM'in ağırlıklı olarak iç istihbarattan sorumlu olacağı vurgulanıyor. MİT'in ise dış istihbarat ağırlıklı çalışmalarını yapacağı ifade ediliyor. Her iki istihbarat örgütünün de ayrı yapılar gibi değil, birbiri ile koordinasyon içinde çalışması düşünülüyor. Bu nedenle iki birimde ayrı isimler yerine tek müsteşarın görev yapmasının değerlendirildiği ancak ayrı müsteşarların atanması seçeneğinin de olduğu ifade ediliyor. İstihbarat birimlerinin Cumhurbaşkanı'na bağlanabileceği de vurgulanıyor.

FİDAN AKADEMİK ÇALIŞMA YAPMIŞTI

Hakan Fidan MİT Müsteşarı olmadan önce istihbarat yapıları üzerine bir akademik çalışma da yapmıştı. Türk istihbaratında reformun kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Fidan, “İstihbarat ve dış politika: İngiliz, Amerikan ve Türk istihbarat sistemlerinin mukayesesi” başlıklı çalışmasında; Türkiye'de MİT'in dışında Emniyet, Jandarma ve ordunun istihbarat birimlerinin olduğunu belirtmiş, buna karşılık “teknik” ve “dış istihbarat toplanması” alanında ayrı kurumların olmadığını vurgulamıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim