• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:36Güneş 06:10Öğle 13:08İkindi 16:54Akşam 19:56Yatsı 21:23
    • 10°C Kocaeli
    • 12°C İstanbul
    • 11°C Ankara
    • 14°C Rize
  • BIST: 9693.46 1.77
  • Altın: 2496.161 0.03
  • Dolar: 32.4971 0.13
  • Euro: 34.5977 -0.09

Mesir Macunu 475. Kez Şifa Dağıttı

Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi, Yavuz Sultan Selim’in eşi Ayşe Hafsa Sultanı yakalandığı amansız hastalıktan kurtaran şifalı Mesir Macunu, Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali kapsamında bu yı...
Mesir Macunu 475. Kez Şifa Dağıttı

Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi, Yavuz Sultan Selim’in eşi Ayşe Hafsa Sultanı yakalandığı amansız hastalıktan kurtaran şifalı Mesir Macunu, Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali kapsamında bu yıl 475. kez Sultan Camisi kubbe ve minarelerinden dağıtıldı.

UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne giren 475. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, bu yıl renkli görüntülere sahne oldu. AK Parti İzmir Milletvekili Adayı ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun da katımlıyla yapılan festivalde, Tarihi Sultan Camisi kubbelerinden 6 ton mesir macunu halka saçıldı. Festival alanını dolduran on binlerce kişi, mesir macunu alabilmek için birbirleriyle yarıştı.

FESTİVAL KORTEJLE BAŞLADI

Hükümet Konağı önünde kortej yürüyüşü ile başlayan festivale AK Parti İzmir Milletvekili Adayı ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Yunus Emre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Manisa milletvekilleri ve milletvekili adayları, siyasi parti temsilcileri, daire müdürleri sivil toplum kuruluşları, 12 ülkenin büyükelçisi, 15 ülkenin halk oyunları ekibi ve çok sayıda vatandaş katıldı. Cumhuriyet meydanında başlayan kortejde temsili Merkez Efendi, Hafta Sultan ve nedimeleri ile Manisa’da yetişip tahta çıkan temsili Osmanlı Padişahları ve şehzadeleri bulundu. Geniş güvenlik önleminin alındığı festivalde, mehter takımının marşları ile Mustafa Kemal Paşa Caddesinde ilerleyen kortej, Cumhuriyet Bulvarı güzergahında devam edip Sultan Camisine ulaştı. Protokol üyeleri, festivale evlerinin balkonları ve yol kenarlarında toplanarak eşlik eden halkı selamlarken, kortej sonunda Sultan meydanında toplanan on binlerce kişi heyecanla mesir macunu saçımını bekledi.

TEMSİLİ HAFSA SULTAN ŞİFA DAĞITTI

Komitenin kararıyla bu yıl Manisa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu oyuncuları, festivalin Hafsa Sultanı ve Merkez Efendisi oldu. Hafsa Sultanın, temsili Merkez Efendi’ye mesir macunu saçılması için berat vermesinin ardından, protokol üyeleri temsili Hafsa Sultan ile birlikte ilk mesir macunlarını halka saçmaya başladı. Sultan Camisi minare ve kubbelerinden çuval çuval mesir macunları halka saçıldı. Her sene olduğu gibi bu yıl da macunlardan kapmaya çalışan yüzlerce kişi ezilme tehlikesi geçirdi, izdiham yaşandı. Bu sırada bazı vatandaşlar baygınlık geçirdi, alanda bulunan sağlık ekipleri olaya müdahale etti.

MESİR MACUNUNUN TARİHİ

Türkiye’de Kırkpınar yağlı güreşlerinden sonra en eski gelenek olan Mesir Festivali, 475 yıl önce ortaya çıktı. Amansız bir hastalığa yakalanan Yavuz Sultan Selim’in eşi, Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan, Sultan Camii Külliyesinde idareci olarak görev yapan devrin ünlü hekimi Merkez Efendi’nin 41 çeşit baharatın karışımıyla hazırladığı mesir macunuyla şifa buldu. Hafsa Sultan, hastalığa şifa olan macunun halka da saçılmasını istedi. O günden sonra her yıl mesir macunu saçılarak bugün 475’inci yılı bulan bir gelenek haline geldi. Mesir macununun hazmı kolaylaştırıcı, kuvvet verici, cinsel uyarıcı, iştah açıcı, yorgunluk giderici, zehirli hayvanların zehirlerine karşı bağışıklık kazandırıcı özelliği yanı sıra birçok derde şifa olduğuna inanılıyor.

Mesir macununda şu baharatlar yer alıyor: “Karanfil, yenibahar, zencefil, galanga, karabiber, kırım tartar, kişniş, havlican, kebabe, hindistan cevizi, anason, hıyarşenbe, sakız, safran, ud-ül kahar, çöpçini, hardal, portakal kabuğu, tarçın, mirsafi, iksir, çivit, meyanbalı, kalemi barit, tiryak, sarı halile, kara halile, raziyane, kimyon, zerde çöp, tarçın çiçeği, hindistan çiçeği, çörek otu, darı fülfül, ravent, limon tozu, kakule, sinameki, vanilya, topalak ve şeker.”

Kaynak: Haber Kaynağı
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim