• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 05:18Güneş 06:45Öğle 13:14İkindi 16:45Akşam 19:32Yatsı 20:54
    • 13°C Kocaeli
    • 13°C İstanbul
    • 12°C Ankara
    • 12°C Rize
  • BIST: 9079.97 3.10
  • Altın: 2323.714 0.72
  • Dolar: 32.3523 0.27
  • Euro: 34.949 0.01

Mars’ta ABD’ye komşu geliyor!

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ile Rusya’nın uzay kurumu Roscosmos’un önümüzdeki hafta Mars’a indireceği uzay aracı “ExoMars”, Kızıl Gezegen’de jeolojik ve biyolojik kanıtlar arayacak
Mars’ta ABD’ye komşu geliyor!

Her şey yolunda giderse ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Kızıl Gezegen'e araç indiren tek uzay ajansı olma ayrıcalığını kaybedecek. Teknoloji sitesi Gizmodo'nun haberine göre Rusya ve Avrupa'nın ortak girişimi sonucu geliştirilen "ExoMars" isimli araç, Mars'ta jeolojik ve biyolojik faaliyetlere dair kanıtlar bulmak üzere tasarlandı. Şu anda Mars yolunda olan "ExoMars"ın gezegenin yörüngesine 19 Ekim'de ulaşması planlanıyor. Uzay aracı gezegene vardığında kendisini oluşturan Trace Gaz Uydusu (TGO) ve Schiaparelli uzay aracı birbirinden ayrılacak. TGO düşük rakımlı bir uydu olarak çalışmaya başlayacak ve Mars'ın atmosferindeki metan gazı, su buharı ve diğer gaz izlerini arayacak. Schiaparelli de paraşüt ve üç hidrazin iticiyle gezegenin yüzeyine tek parça olarak ulaşacak. ESA'nın web sitesinde verilen bilgiye göre, Schiaparelli ilk kez gezegendeki elektrik alanlarını ölçümleyecek ve bu ölçümler daha sonraki misyonlar için kullanılacak.

DENEME İLK DEĞİL
Mars'a bir uzay aracı indirmek ne ESA ne de Rusya için büyük bir rekor. 1960'lı ve 70'li yıllarda Sovyetler Birliği, Kızıl Gezegen'e bir dizi uzay aracı göndermişti. Ancak bu araçlar gezegene çakılmış, çarpmanın etkisiyle kısa zamanda devre dışı kalmış ve hedeflerini tam olarak gerçekleştirememişti. 2003'te de ESA'nın "Beagle 2" isimli aracı Mars'ın yüzeyine ulaşmış ancak araca enerji sağlayacak güneş panellerini konuşlandıramamıştı. Enerjisiz kalan aracın Dünya ile irtibatı kesilmişti. 2011'de Rusya'nın "Phobos" isimli uzay aracı, fırlatıldıktan sonra Dünya'nın yörüngesinden çıkamayıp yeryüzüne düşerek atmosferde yanmıştı.

YAŞAM İZİ PEŞİNDE

EXOMARS, 2030'lu yıllarda insan gönderilmesi planlanan Mars'ta hayat olup olmadığını araştıracak. Trace Gaz Uydusu (TGO) ve Schiaparelli isimli iki parça Mars'ın yüzeyine inecek. TGO gezegenin atmosferindeki gazları ölçerken, Schiaparelli yüzeyde jeolojik ve biyolojik yaşam izi bulmak için toprak örnekleri toplayacak.

EXOMARS 2016: KIZIL GEZEGEN GÖREVİ 

Misyonun amacı Mars'ta hayat olup olmadığını araştırmak.
İniş modülü "Schiaparelli" Gelecek Mars misyonlarında yer alacak araçların ve araştırma platformlarının nasıl konuşlandırılacağını test etmek için kullanılacak

14 Mars 2016: Proton roketle fırlatılış
16 Ekim: Schiaparelli TGO'dan ayrılacak
19 Ekim: TGO Mars'ın yörüngesine varacak, Schiaparelli de Mars'ın yüzeyine inecek
19-23 Ekim: Schiaparelli ölçüm alacak
Aralık 2016-Aralık 2017: TGO'nun yörüngesi Mars'a uygun bir mesafede konuşlandırıldı
Aralık 2017: TGO ölçümlemeye başlayacak
2018 veya 2020 Yeni ExoMars misyonu: Mars yüzeyinde organik madde aramak

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim