• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:38Güneş 06:12Öğle 13:08İkindi 16:53Akşam 19:55Yatsı 21:22
    • 13°C Kocaeli
    • 14°C İstanbul
    • 21°C Ankara
    • 18°C Rize
  • BIST: 9693.46 1.77
  • Altın: 2507.379 0.94
  • Dolar: 32.5825 0.12
  • Euro: 34.7754 0.12

Kuyumcular BDDK`ya odaklandı!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun (BDDK) kredi kartına taksitle satışta bazı sektörlerde taksit sayısını artırma yönündeki çalışması, kuyumcuları da umutlandırdı.
Kuyumcular BDDK`ya odaklandı!

Bu yıl yapılan düzenlemeyle kredi kartı ile altın alımının 4 taksitle sınırlandırılması, sektörde az da olsa kıpırdanmaya yol açarken kuyumcular, BDDK'nın yeni çalışma kapsamına sektörlerinin de dahil edilmesini istiyor.

 
 

 


Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman AA muhabirine, geçen yıl altın alımında kredikartına taksidin kaldırılmasının sektörü ciddi etkilediğini söyledi.

 


Taksitle satışın kaldırılmasının ardından sektör olarak en kötü dönemlerinden birini geçirdiklerini dile getiren Başman, "O dönem, hem kartla alışverişte taksidin kaldırılması hem de ekonomik dalgalanmalar nedeniyle çok zor günler geçirdik. Bir çok arkadaşımız kepenk kapatmak zorunda kaldı. Bizim için bir yıldan daha çok iş yaptığımız anneler günü, sevgililer günü, yılbaşı gibi özel günlerde bir, iki satış yaparak günü geçirdiğimiz zamanlar oldu" diye konuştu.

 


Bu yıl BDDK'nın altın alımında kredi kartına 4 taksit imkanı getirmesiyle işlerinin az da olsa açıldığını ifade eden Başman, şunları kaydetti:

 


Altın alımında 4 taksidin getirilmesi, durmuş olan piyasayı biraz da olsa kıpırdattı ama yine de vatandaşlarımız yüksek meblağlı ürünler yerine gramı ya da ayarı düşük olanı tercih etmeye başladı. Bunun nedeni, örneğin bin 500 liralık bir set alacak vatandaş daha önce bunu 12 takside böldürüp rahat rahat ödeyebiliyordu. Aynı miktarı 4 taksitte ödemeye kalktığında aylık olarak ağır bir külfetin altına girmiş olacak. Bu nedenle kilogramla altın alıp sattığımız dönemlerden gramla sattığımız dönemlere geldik. Eğer altın alımında taksit sayısı artırılırsa bu, sektörün canlanmasına yol açacaktır. Hem biz elimizdeki ürünü rahatça satarız hem de altın alan vatandaşlar daha kolay öder."

 


'TAKSİTLE BERABER DENETİMLER DE ARTIRILMALI'

 


Taksit sayısının artırılması durumunda bazı önlemlerin de alınmasını isteyen Başman, "Altına taksit 12 iken, POS cihazlarıyla tefecilik yapan kuyumcularda büyük bir artış vardı. Bu insanlar o dönem müthiş para kazanıyordu. Ancak kazanılan paranın ya vergisi verilmiyordu ya da çok düşük gösteriliyordu. Devlet, bunun önüne geçmek amacıyla önce taksiti tamamen kaldırdı, daha sonra 4'e çıkardı. Eğer yetkililer kredi kartına taksitle 9 ya da 12'ye çıkaracaksa bu tür tefecilerin önüne geçmek için de önlem almalı. Yoksa bizim kazanacağımız 3 kuruş, bu tür insanların elinde heba olup gidecek" diye konuştu.

 


Kuyumcu Necdet Boğa da 500 liralık kolyeyi bile satarken zorlandığına dikkat çekerek, "Müşteri gelip bizden 500 liralık bir kolye beğeniyor. Sadece 4 taksit yapabildiğimizi duyunca almaktan vazgeçiyor. Çünkü ayda 125-130 lira taksit bütçesine ağır geliyor. 12 taksit imkanı olsa ayda 50 liranın bile altında kolayca alabilir. Bu sayede hem altın almak isteyenler hem de biz mutlu olur" dedi.

Etiketler: , ,
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim